Stockholm - den první :)

Takže... můj oblíbený cestovní deník zase začíná...

tentokrát nová, pro mě absolutně neznámá destinace - Stockholm (Švédsko)

vlastně mě nikdy sever nelákal, ale hodně sem se na tuhle cestu těšila... že poznám něco novýho, odpočinu si od všelijakých úprav baráku, zažiju nový věci, možná poznám i nějaký lidi, naučim se něco z toho jazyka..........

takže it´s on! začínáme! ;)



Den PRVNÍ - 10.9.2010

vstali sme trochu dřív, abychom se s tátou stihli dopravit do Prahy, vyměnit peníze a dojet v klidu na letiště... jako pravidelně, když musim trochu vybočit z režimu, děje se něco nezvyklýho a nastavim si budík, tak se probudim o 5-10minut dřív, než ten budík... zajímavý... taky se vám to stává? no, takže cesta, výměna peněz...všechno proběhlo ok, let taky... musim jen zmínit, že mě šíleně bolelo levý ucho při přistání... stává se mi to jenom u ryanair... u žádný jiný společnosti ne... díkyBohu... :)

jak poznáte Švédsko ze vzduchu? řekla bych, že podle lesů a stromů... zaujaly mě hodně vlký plochy stromů... když sme vzlítali v Čechách, tak tam byly takový malinký skupinky stromů... ve Švédsku byly ty stromy hodně tmavězelený, a takový...jiný... asi to uplně nedokážu popsat... taky po cestě z letiště (Nyköping-Stockholm...90minut) sme potkali hodně skal, nebo prostě kup z kamenů... ;)
takže ve Stockholmu sme si úspěšně zakoupili 7-mi denní jízdenky na MHD... lidi jsou tu milí, snaží se poradit... jeden starší pán se nás sám od sebe zeptal, jestli potřebujeme pomoct, když nás viděl, jak jsme zoufale koukali do mapy... :D ta zastávka našeho autobusu tam nebyla vyznačená... :/ a stejně tak tam nebyla vyznačená "naše loď", takže jsme tu správnou zastávku přejeli a pak jsme se docela dlouho po pobřeží vraceli... ale po další radě od jedné milé paní, jsme dorazili, zaplatili, dostali povlečení a ubytovali se v takový minimístůstičce, kde jsou tři dvojpatrovky a přes kterou se jde do dalších takových podobných místností... já spim na horní posteli, táta na dolní... bohužel ta horní nemá zábradlí, tak snad se ráno neprobudim na zemi... ;)

po ubytování jsme si šli koupit něco k jídlu a potom si trochu prohlídnout město... musim podotknout, že mi skoro celej den bylo vedro-byla sem nějaká rozehřátá a připadala sem si v tom tričku mezi ostatníma bunďákama docela divně... :D horší to bylo pak večer... to už se docela ochladilo... :) a druhá věc je, že Švédsko, minimálně Stockholm je pěkně drahej! měna je švédská koruna (SEK). Ono vlastně když jdete do obchodu, tak to vypadá, že to všechno stojí podobně jako v ČR, jenomže je to v jejich měně, takže si určitou sumu musíte vynásobit číslem 2.7 a ta cena se tak úžasná nezdá... tak snad tu nějak vyjdeme... :)


prošli jsme si Gamla Stan - Staré město... je to moc pěkný místo, jenom to v tý tmě nešlo moc fotit... :( takže snad zítra... no a nějak jsme se tak různě potulovali, jenomže pak jsme už začli být unavení, tak jsme se vrátili na loď... ještě jsme si sedli ke stolku uvnitř a já jsem zjistila, že tu někdo má free wifi, takže si to jejich heslo nebudu muset kupovat... ;) a můžu vám aspoň psát... při tom sezení u stolku sem se občas tak kejvala, tak sem si řikala, jestli sem teda už tak unavená, nebo co... ale vždycky sem si musela uvědomit, že se to kejve ta loď a ne já... ;) takže i teď se tu se mnou kejve, když sedim na svý posteli a píšu... ale bude to fajn... je to novej zážitek. Na lodi sem nikdy nespala... (i když vedle nás jsou mnohem lepší lodi... je tu totiž spojení doo Finska-hned bych plula...ale co se dá dělat... :( tak tam by se asi spalo luxusněji...) :)

takže dobrou noc a snad nedostaneme mořskou nemoc....


jo, a měli pravdu... Stockholm je strašně na vodě... hoodně ostrovů...




naše loď... obrázky z netu... :)

Komentáře

  1. rádi jsme si tom přečetli, dobrou noc, mami, jan, marie, petr

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)