RECEPT: Robiols


jak jsem už zmiňovala a i popisovala trochu průběh, na mé facebookovské stránce, tak dneska tu pro vás mám recept a přípravu robiols.
Ano, robiols... a co to vlastně je a kde jsem k tomu přišla? (robiols - čte se tak, jak to vidíte;) )
S robiols jsem se setkala na Mallorce. Je to jejich typické pečivo, které připravují o Velikonocích. Ještě teda také empanady a frito. Empanady mně ale moc nechutnaly a na frito nemam dobrý recept (možná ještě seženu), tak protože ráda peču, tak jsem zkusila robiols. A pekla jsem je podle tohoto receptu s krásným fotonávodem :)
já jsem ale dělala poloviční množsví, protože kdo by to přece snědl ;) a napoprvé jsem prostě chtěla být opatrnější :)

můj poloviční recept:
500g hladké mouky
100g másla
1 šálek olivového oleje
2 panáky (sladkého) bílého vína
2 žloutky
45g cukru (moučka)
1 polévková lžíce vody

plnila jsem to pak malinovou marmeládou. Dá se to také plnit salkem, tvarohem, nebo také se na Mallorce často plní gdoulovou marmeládou
ingredience
500g mouky :)

do toho přidáme změklé máslo (100g)

dále také lžíci vody, sálek olivového oleje

dojdeme si do sklípku pro víno

přidáme víno, cukr a žloutky

zpracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odpočinout

poté vezmeme kus těsta ve velikosti vejce, posypeme vál moukou, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme ho na co nejtenčí kulatý plátek. Poté dáme náplň, přehneme a spojíme... nějak jsem to zapomněla vyfotit, ale dobré fotky jsou vážně TADY 
naplníme plech

pečeme 15-20 minut na 170°C


 pak už jen jíme
chutnalo to výborně, vážně to všem doporučuji, jen jsem teda musela pak přidávat ještě trochu mouky, protože těsto bylo hodně mastné a trhalo se. Nevím, kde se stala chyba.
a také... chutnalo to hodně jako linecké těsto. Už si přesně nevybavuji tu správnou chuť, ale myslím, že byla trochu jiná. Ale to nevadí, bylo to i tak výborný!! :)
takže to zatím vše, mějte se hezky! :)

Komentáře