Party na ambasádě / holandská kultura / Queen's Day

zdroj
Tento týden jsem se zúčastnila velmi zajímavé události, kterou jsem teda navštívila bez foťáku, takže bude spíše popis, než fotky ;)
ti, kdo mě znají víc, vědí, že jednu dobu jsem dřív se smíchem říkala, že bych se nejraději vdala za velvyslance - často se stěhuje, takže procestuje hodně zamí, a jeho život se nezdá špatný, ne? ;) no, i kdybych si žádnýho velvyslance nevzala, tak rozhodně mě zajímá, jak vypadá jejich život. Proto když jsem dostala pozvání na party na ambasádě, zas tak dlouho jsem se nerozmýšlela. A stálo to za to.

Co to vlastně bylo za party? den 30.4 je pro holanďany velký svátek. Zatímco v Čechách pálíme čarodějnice, Holanďané oslavují Queen´s day - aneb narozeniny královny. Všichni jsou venku, jsou tam různé průvody a v davech převládá oranžová barva. Jelikož Holanďané žijící v ČR se této slávy nemůžou zúčastnit, holandský velvyslanec pořádá party.

Když dojedete na Hradčanskou, tak můžete najít překrásnou čtvrť plnou krásných vil (a velvyslanectví). Do jedné z nich jsme právě šli. U vchodu si zkontrolovali pozvánku, dále odebrali naše kabáty (pokud jsme nějaké měli, když bylo takové vedro) a pokračovali jsme dále několika pokoji směrem na zahradu. U vchodu do zahrady stál velvyslanec a jeho žena, kteří nám podávali ruce a zdravili se s námi. To bylo velice milé. Někoho přede mnou se dokonce na něco ptali, mě naštěstí ne :D já jen tak hejbala pusou a dělala jsem, že zdravím :D
Zahrada byla již víceméně plná lidmi, číšníci s pitím procházeli mezi námi a nabízeli studené alkoholické i nealkoholické nápoje. Pan velvyslanec měl projev, který byl očividně i vtipný, poděkoval nějakým pomocníkům a hlavní šéfkuchařce a následně se zpívala holandská hymna za doprovodu holandského orchestru, který byl usazen na balkonku.
Po této "ceremonii" už byla vlastně jen volná zábava. Orchestřík hrál, roznášené jídlo a pití se konzumovalo, lidé se bavili.


zdroj

pár poznatků: 
  • víno bylo prostě výborné!!!
  • nemůžete dávat pozor na to, kolik jste toho pijete, protože ještě ani memáte prázdnou skleničku a nějaký milý pán vám ji už dolévá
  • pánové a slečny, co roznášejí jídlo a pití, mluví česky! :D ano, to by ani nebylo takové překvapení, ale vzhledem k tomu, že na sobě měli typické holandské kroje, tak jsem si říkala, že to slovíčko "prosím" se v holandštině naučit mohli
  • Holanďané mají rádi jídlo a pití zdarma ;) (jak češi) ;) :D
  • když si vezmete jednohubku, kde je sýr a sýr (ne sýr a rajče, nebo sýr a něco jiného), tak jste považování za velice holandského :)
  • když paří slunce, tak nabízejte nanuky (výborný tah, pane velvyslanče!) 
  • grilované maso v burákové omáčce chutná zajímavě
  • pozor na červené víno v davu lidí... může jednoduše skončit na vašem oblečení. Pok se to stane, tak běžte do kuchyně pro sůl a hned potom do koupelny pro vodu ;)
  • Holanďané jsou velice sympatičtí a vysocí
  • není vyloučeno, že byste si na holandské party nepopovídali španělsky ;)
  • party končí ve chvíli, kdy se dopije všechen alkohol ;) :D

A nakonec jedna fotka, kterou jsem ukradla z fb stránek Holandského velvyslanectví v Praze :) Dokonce na ní jsem :D

zdroj

Komentáře