from London to AMSTERDAM



Po ukončení pobytu v Londýně jsem přece nemohla jet rovnou domů. Mám velice dobrého kamaráda holanďana - Laurense, a tím pádem jsem měla pozvání ho navštívit, tak jsem si říkala, že to je vlastně skoro po cestě, koupila si jízdenku, udělala si na to čas a když jsem rodince řekla sbohem ve čtrvtek 30.8. večer, nasedla jsem na autobus ne do Prahy, ale do Amsterdamu. Autobus byl plný do posledního místa. Cesta probíhala v pohodě, museli jsme jen vystoupit kvůli pasové kontrole v Doveru a poté jsme se přesunuli na trajekt, kde jsme obsadili gauče a snažili se to nějak zvládnout. Skoro za svítání jsme dorazili do Bruselu, kde naštěstí dost lidí vystoupilo, tak jsem obsadila volnou dvousedačku a pak už jsem mohla docela spát. A před devátou hodinou ranní jsme už byli v Amsterdamu. Na hlavním nádraží (centraal station) jsem si uschovala v jakési skříňce za 5euro kufr a mohla jsem jít na prohlídku města. 

After ending my stay in London I couldn't possibly go just back home. I have one very good dutch friend - Laurens, so I decided to visit him. I wanted to use the invitation as long as it was up to date and it was also kinda on the way home from England.
So on the 30th of August, on Thursday evening, when I said goodbye to my hostfamily I got on a bus not to Prague but to Amsterdam. The bus was absolutely full and the journey went well. We just had to get off for the passport control in Dover and then we went on a ferry where we occupied all the sofas and tried to survive the journey. Almost with the dawn we arrived to Brussels where many people left the bus so luckily for me the seats in front of me were suddenly free so I sat there and tried to fall asleep. Having two seats and being able to stretch my legs was much better. Around nine o'clock we arrived to Amsterdam. On the central station (centraal station) I met my friend, left my luggage in some kind of locker for 5 euros and was ready for sightseeing. 



V Amsterdamu jsme udělali takový okruh, prošli jsme nejznámější a nejzajímavější místa. Počasí nebylo nejlepší, při příjezdu totiž docela pěkně pršelo, ale nakonec se vyjasnilo a dokonce i svítilo sluníčko. 
Amsterdam je hezký a určitě tam je toho dost k vidění, pokud to rádi zkoumáte dopodrobna ;) já, tím, že jsem se moc nevyspala, tak jsem byla nakonec docela ráda, když jsme si pak sedli do vlaku a jeli jsme domů.
Na Amsterdamu se mi teda ale jinak moc líbily kanály, loďky, zajímavé uličky, obchůdky, lidé a také domy. Ty domy byly většinou úzké vysoké a hodně jich bylo nakřivo. Co se mi na Amsterdamu oproti Londýně nelíbilo, byl nedostatek parků.
Kdybych ale měla v Amsterdamu bydlet, tak bych byla nadšený cyklista a asi bych z toho kola jen tak nesesedla, protože mi přijde, že chodci se často ocitají vůči cyklistům v nebezpečí. Chodec musí dávat obrovský pozor a neustále se rozhlížet :)
A nesmím zapomenout, že jsem ochutnala místní typické hranolky s majonézou (či tatarkou?). Skoro jsem o tom měla přednášku, tak jsem nemohla jinak, než to také ochutnat a ač bych to nemohla jíst každý den, protože nejsem fanoušek fastfoodů, tak mi to teda chutnalo. Hranolky to nebyly takové ty nejmenší, ale tlustší. Podává se to v papírovém kornout a k tomu je malá vidlička.

In Amsterdam we went through the city in order to see the most famous and the most interesting places. The weather wasn't the best - it was raining when I arrived but in the end it got better and even the sun started shining :)
Amsterdam is a very nice city and there is definitely a lot to see if you like to search for it ;) because I didn't sleep enough I was in the end quite glad to get on the train and go home.
In Amsterdam I very much liked the canals, ships, interesting streets, people and also houses. The houses were usually quite thin and tall and many of them were crooked. What I didn't like in Amsterdam (compared to London) was that there are just few parks.
If I was living in Amsterdam I would become an enthusiastic cyclist and I wouldn't probably leave my house without the bicycle because in my opinion, being a pedestrian is in Amsterdam quite dangerous. The pedestrians must be very careful and look around for possible cyclists a lot :)
I also had to try the local typical chips with mayonnaise. Although I wouldn't eat it every day as I am not a big fan of fastfood, I liked it. The chips weren't the small thin ones but bigger ones. They sell it in a paper cone and one gets a small fork with it.



Vlakem jsme jeli do města, kde Laurens bydlí - Houten. Vlak byl pohodlný a rychlý, takže cesta uběhla příjemně. V Houten mě překvapilo veliké množství zeleně. Cesta domů šla po krásných cestičkách pro chodce, okolo byly cestičky pro cyklisty a skoro nikde auta. Přijde mi, že to město mají uspořádané naprosto jinak a nejezdí tam žádná auta ulicemi, kde nemají co dělat. Jezdí tam jen obyvatelé a jinak tam je obrovský klid. Často jsem si připadala jako v oblastech nějakých prázdninových domů. Bylo to moc příjemné.

To Houten, where Laurens lives, we went by train. Trains in Amsterdam also sometimes have delays or don't work but otherwise are comfortable and quite fast so the journey was fine. In Houten I was surprised by a bit amount of green. The way home went on nice paths for pedestrians next to paths for cyclists and cars almost nowhere. It seems that their cities are a little bit differently organised. There are almost no cars passing through the streets, just the residents. So it's a very tranquil neighbourhood. I felt very often as if I was in an area of holiday houses. That was wery nice (especially for holiday).



"Doma" jsem se seznámila s rodiči, porozhlédla se, jak praví holanďané bydlí, byl mi ukázán můj pokoj, tak jsem se mírně zabydlela a pak jsem si na chvilku lehla na gauč, že si odpočinu, a usnula jsem :D Když jsem se pak asi po hodině probudila, tak jsem strašně vyplašeně vstala a trvalo mi to, než jsem se zase probrala. No, rozhodně jsem byla večer moc ráda, když jsem šla spát - jet autobusem přes noc není žádná slast :)

Tady bych to prozatím ukončila, protože jak to vypadá, tak vyprávění bude možná delší. Na pokračování se těšte příště :)

"At home" I got to know the parents, I tried to see how dutch people live and I was shown my room so I took some of my stuff out of my suitcase then lied on the couch for a while to rest and I fell asleep :D when I woke up then about one hour later I got up very startled and confused so it took me some time to get back to normal and realize what was I doing there. I was definitely very happy to finally go to bed in the evening - going with an overnight bus is just nothing I would like to do every day.

So I will end it here because my story might get too long for one post. So lets hope I will write the next part soon :) Bye! :)





Komentáře

  1. Being a pedestrian in Amsterdam is not dangerous! You just need to know when to expect the cyclists. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vždyť je to rovina - pro kolo ideální! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)