THE NETHERLANDS: Utrecht

v pondělí jsme se vydali do Utrechtu, který jsem tu možná už trochu zmínila. Je to jedno z větších holandských města a vlakem jsme se tam dostali za 10 minut. Vlastně jsme v jedné okrajové části Utrechu byli už v sobotu na kole, to jsem viděla třeba fotbalový stadion, univerzitu a tak. Ale tentokrát jsme se vydali více do centra, kde jsme to tak nějak prošli. 
Utrecht je pěkné město, také tam jsou kanály a hodně kol. Mimo jiné tam je ale také nejvyšší věž v Holandsku - Domtoren, která je vysoká 112metrů. Docela mě lákalo na ní vylézt, má prý 465 schodů, ale bohužel jsme tam našli cedulku, že je přístupná jenom s průvodcem, tak jsme si řekli, že bychom se asi museli nahlásit předem. Škoda, tak snad jindy ;)
Další zajímavost, kterou jsem v Utrechtu viděla, bylo plavidlo v kanálu, prostě jen ploché, nějaká deska a na něm byl bagr, který sbíral záchodové budky z břehu a pádloval tou bagrovou lopatou. Chvíli jsem to sledovala a bylo to vážně vtipné :D
A malé info z wiki: 
"Vzhledem ke své poloze ve středu Nizozemska má Utrecht dobré spojení s ostatními částmi země. Hlavní nádraží (Utrecht Centraal) je hlavní železniční stanicí města, slouží také pro místní a regionální autobusovou dopravu."
"Utrechtská univerzita, založená roku 1636, je největší nizozemskou univerzitou, k roku 2004 tam studovalo celkem 26 787 studentů. Sídlí ve středu města, ale patří k ní i budovy na východě Utrechtu (univerzitní campus De Uithof). Utrechtská univerzita se nacházela na 39. místě (7. v Evropě) v ratingu prestižních univerzit z roku 2006"
Takže Utrecht je rozhodně zajímavé město. Má přibližně 300 000 obyvatel, tak tam je i dostatečné kulturní i jiné vyžití ;)
a teď fotky :)



















on Monday we went to Utrecht which I have probably already mentioned here. It´s one of the bigger dutch cities and it took us about 10 minutes to get there by train. We actually visited one part of Utrecht on Saturday when we went by bike so I had already seen the football stadium and the university. But this time we went to the centre and walked there for a while.
Utrecht is a nice city, there are also some canals and many bikes.  Besides that there is also the highest tower in Holladn - Domtoren which is 112 metres high. I was quite interested in going up, there are 465 stairs but we found out that there were just guided tours allowed so we would have probably needed to arrange that in advance. So hopefully another time :)
As I read some more information on wikipedia about Utrecht, I was quite impressed. The Utrecht University is the largest university of the Netherlands. You can find out more on this link :)
see you next time! :)

Komentáře

  1. Juuu, jak se ti v miste meho soucasneho bydliste libilo? Nektera mista z tvych fotek nepoznavam, asi bych si mela Utrecht fakt konecne poradne projit ;) Moc pekne fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, díky!! :) líbilo se mi tam moc, klidně bych se tam zase podívala! :) tak to si to určitě projdi! ;)

      Vymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)