ještě o Holandsku

Sice jsem myslela, že minulý článek bude poslední ze série článků z Holandska, ale nakonec mi to nedalo a rozhodla jsem se napsat ještě jeden. Jsou to takové moje postřehy o Holandsku, čeho jsem si všimla, co mě zaujalo a překvapilo :)

Holandsko je krásná, zelená, upravená, rovná a klidná zem. Lidé jsou milí a vždy rádi pomůžou. Většina obyvatel mluví anglicky, nebo případně i německy či francouzsky. Takže si myslím, že každý se určitě nějak domluví.

Holandsko není žádná exotická země, takže vás toho tam třeba tolik nepřekvapí. Jsou tam ale určité rozdílnosti.

Bez kreditní karty se v Holandsku sice možná obejdete, ale ne vždy to je výhodné!
Toto mě v Holandsku překvapilo. Zejména na vlakových nádražích bych asi těžce hledala okýnko, kde koupit lístek do vlaku. Možná tam někde je, ale většina lidí využívá automaty blízko vstupů do placeného prostoru. Lístky jsou prý z automatu levnější, ale do automatů buď můžete hodit drobné = mince, nebo musíte platit platební kartou. Nevím proč, ale moji kartu visa, tento automat jaksi nechtěl přijmout, což mi nejednou zkomplikovalo život.

Kde jsem se ale bez kreditky vůbec neobešla, byla úschovna zavazadel v Amsterdamu na hlavním nádraží. Jsou tam takové úschovné skříňky a u nich platební terminály. Jinak, než kartou se tam platit nedá. Tam mi naštěstí automat kartu přijal. Mají tam skříňky dvou velikostí. Za menší se platí 5 euro na 24 hodin, za větší cca 7-8 euro. Kufr jsem měla velký, ale ne největší takže se mi vešel do té menší skříňky. Po zaplacení mi vyjel lístek s nějakým kódem, který jsem tam při návratu musela nechat načíst, aby se mi skříňka otevřela. Tato úschovna (Left Luggage) se dá najít pod druhým nástupištěm vpravo. Když se zeptáte, tak vás určitě někdo nasměruje.

Co se týče cestování po Amsterdamu, systém MHD se tam před pár lety změnil, stejně jako například v Praze. Zavedli jim tam nějaké karty, takže do té doby známé strippenkaart (lístky na několik jízd za zvýhodněnou cenu) se již sehnat nedají. Obyčejný lístek si ale můžete zakoupit i přímo v tramvaji. Pokud ale nepotřebujete někam na kraj města, myslím, že všude docela jednoduše dojdete pěšky. Centrum není tak obrovské a pokud si dáte pozor na nebezpečné cyklisty, tak všude bezpečně a rychle dojdete.

Když už jsem zmínila ty cyklisty, tak pokud se chystáte do Holandska, zkuste si alespoň na den půjčit kolo a užijte si roli cyklisty. Ve státu, kde potkáte kolo na každém rohu, si to prostě nemůžete nechat ujít ;)

Tak, to je asi vše, co jsem měla dnes na srdci. Třeba mě ještě něco napadne a podělím se s vámi :)

PS: pro cestování po Holandsku se vám bude hodit tato stránka (a na této si i můžete koupit jízdenku online)
+ česká stránka o Holandsku ;)

Tot ziens!! :)

Komentáře