VITORIA-GASTEIZ, Spain


Pěkný začátek nového týdne!
Tohle mi trochu trvalo. Vždycky, když své zážitky nevypíšu hned po výletu, pak se mi k tomu dostává hůř. A po výletu jsem byla bohužel hodně unavená.
Jak jsme v úterý totiž byly v tom Bilbau, tak ještě v autobuse jsme si přečetly zprávu od jedné češky, která se nás ptala, jestli bychom nechtěly s ní ten další den jet do Vitoria. Řekly jsme si, že by to mohlo být fajn, tak jsme hned po příjezdu do Burgosu na autobusáku koupily lístky (radši takhle předem, nechtěly jsme znova udělat blbou chybu - nechat to na poslední chvíli), a doma trochu plánovaly.

Vydaly jsme z Burgosu v 10:30, takže jsme se docela i vyspaly. To jsem já po předchozím výletu dost ocenila. Cesta byla docela nepříjemná, protože nějaké svérázné paní/slečny před náma si sklopily sedadla a tak... A byly to nějaké cizinky (z východu). Navíc v autobusu byl strašnej vzduch, a puch! Takže nic moc příjemnýho. Ale cesta nebyla tak dlouhá a přežily jsme to ;) Vlastně tam byla jedna pozitivní věc - dávali Toma a Jerryho!! :) Na to se člověk může koukat v každém věku :)

Na autobusáku jsme šly na nechutné záchody, na informacích si poprosily o mapu a začaly obcházet všechna zajímavá místa.
Vlastně hned, asi tak 2 minuty od autobusáku, jsme narazily na Muzeum Moderního Umění.



Anet to měla předem nastudované, tak nám řekla, že vstup se neplatí, tak jsme se šly dovnitř podívat. První, čeho jsem si tam všimla, byly kachličky na zdi uspořádané jako do obrazu, či jak to vysvětlit (fotka vysvětlí líp), koukla jsem se na to, a říkám: "Jé, to bude asi Joan Miró, nebo to tak aspoň vypadá." Holky se tvářily nechápavě, já jsem si hned vedle toho všimla popisné cedulky, a měla jsem pravdu :) Tady nechci vyzdvihovat, že bych byla nějaký znalec moderního umění, ale shodou okolností, Joan Miró je asi takovej můj nejoblíbenější umělec z těchto moderních. Byla jsem v jeho galerii v Barceloně, a líbilo se mi tam :)



Do muzea jsme nakonec platily vstupné dobrovolné, dostaly jsme vstupenku, tužtičku a takový sešitek. Bylo to moc milé. Galerie byla zajímavá, a docela se mi líbila. Teda vlastně... jak která část. Moderní umění se mi líbí, protože i když to jsou občas šílené pitomosti, tak většinou ale můžu nad těmi díly víc přemýšlet - proč to ten autor tak udělal, co tím myslel a tak. Občas tam jsou schované zajímavé věci. Ale někdy to jsou vážně strašné pitomosti, které nechápu. Ale myslím si, že moderní umění se člověk nesmí snažit pochopit...
Dostaly jsme se dokonce i do místnosti, kde v té chvíli byla jedna umělkyně, která teprve svoji výstavu připravovala. Byla moc milá, pozvala nás dovnitř, takže jsme se tam mohly procházet, koukat, a Anet jí dokonce pomáhala připevnit jeden obraz.



Po tomto muzeu jsme šly dál do centra, překvapil nás, a líbil se nám, jezdící pás v jednom kopečku. Ovšem, že jsme ho využily! :)
Nesmím zapomenout zmínit, že bylo krásné počasí!! Sluníčko svítilo většinu dne, a když svítilo, tak bylo dost teplo. Myslím, že bylo tak nějak 17°C, možná i víc :) 
Prošly jsme město, viděly jsme snad všechny kostely, většinu zajímavých vyznačených míst na mapě, jen jsme moc nechodily dovnitř, protože většina byla po dobu siesty zavřená.

Jak bylo hezky, tak jsme dostaly strašnou chuť na zmrzlinu, tak jsme si ji šly koupit. Chtěly jsme i nějaké jídlo, tak jsme šly do Carrefouru, tak jsme tam našly krabičku zmrzlin, myslely jsme, že jich tam bude 6, tak jsme si řekly, že když jsme 3, tak se to dá. Nakonec jsme zjistily, že jich tam je 12, ale hodně mini! :D Tak jsme si daly minizmrzliny :)



Měly jsme ještě pořád kupu času, tak jsme se vydaly do Museo de Bellas Artes, které bylo trochu mimo centrum. Já jsem už byla docela unavená, ale šla jsem dovnitř, protože studentské vstupné nás stálo jen 1 euro. To muzeum samo o sobě mě tolik nezaujalo. Tenhle typ umění mě tolik nebere. Ale ten dům stál za to. Byl takový krásný starý, super... Bohužel se ale uvnitř nesmělo fotit, tak si to můžete jenom představovat :)



Zpět do centra jsme to vzaly zase jinudy, prošly uličkou, kde bylo hodně kaváren, a šly si jedno dát. Pořád jsme měly hodně času do odjezdu autobusu. Věc je totiž taková, že jsme měly 7 hodin, ale Vitoria má to centrum prostě docela malé, takže všude jsme vždycky byli hned :D
Ve Vitorii se mi ale moc líbily pomalované domy. Mají jich tam dost, a je to prostě zajímavé a originální :)



U kafe jsme si chvíli poseděly, a pak se pomalu vydaly na autobus. Věřte, nebo ne, ale když jsme byly 500 metrů od autobusáku, tak začalo pršet. Neuvěřitelné načasování!! :)
Na autobusáku jsme ještě chvíli trochu nervovaly, protože byl strašně chaotickej, zmatenej, a vlastně to skoro ani nebyl žádný autobusák. Byla to jedna budova, a autobusy odjížděly buď z ulice na jedné straně, nebo z druhé, na druhé straně. A to byl právě ten problém. My jsme nevěděly, ze které strany ten autobus pojede. Nikde nebyla žádná cedule, nic prostě... Chvíly jsme tam tak trochu zmateně pobíhaly, zkoumaly, a vyhlížely autobus, a pak jsem se šla zeptat na informace. Tam nám naštěstí řekly z které ulice pojede. Tak jsme čekaly na té straně ulice, ale pořád nevěděly víc. Až nás jedna paní oslovila, jestli nejedeme do Burgosu, že si nás pamatuje, že jsme s ní jely po cestě tam. Tak nám říkala, že tam někde by autobus měl jet, a pak nás ještě zavolala, když přijel, a ona se šla podívat, jestli to je on. Takže to dopadlo dobře, nasedly jsme, byly jsme v první řadě, takže tam ani nebyl takovej smrad, a ještě k tomu jsme měly docela pěkný výhled :)

Domů jsem přišla mrtvá, a padla jsem :) ale byly to super výlety :)

Komentáře

  1. Znalkyně moderního umění ;)
    Hustý, už můžu psát komenty i z mobilu.

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky jsou naprosto dokonalé! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)