los alimentos españoles

Začala jsem psát článek, ale nějak to ze mě nelezlo. A když na to nemám myšlenky a nápady, tak bývá článek o ničem. Rozhodla jsem se teda napsat o tom, co plánuju už od začátku :)

Jiný kraj, jiný mrav, jiné jídlo.
Baví mě chodit po supermarketu a koukat na výrobky, které neznám. Většinou teda jeden koupím a zkouším, jestli to je dobré, nebo ne :)

Ráda bych se s vámi o to podělila :)


1. Polvorones / mantecados
Polvorones miluju! :) Je to vlastně jeden druh místního vánočního cukroví. Jsou vyrobeny z vepřového sádla, a mají různé příchutě - nejlepší je ten mandlová (na obrázku), naopak moc mi nechutná ta citronová. Na jazyku se vám rozplynou, a hned chcete další. I když moc jich taky nesníte, protože jsou dost syté.
Kdybych je měla přirovnat k něčemu českému, nejblíž by se asi dostaly důlkové koláčky. Minule, když jsem ze Španělska odjížděla, dva měsíce před odjezdem jsem je neúspěšně sháněla, načež jsem zjistila, že se prodávají jen kolem Vánoc (do konce února), říkala jsem si, že je zkusím doma upéct. Nějak jsem se k tomu nedostala, ale pořád to můžu zkusit, na internetu je dost receptů :)
Mé hodnocení: 5 star

2. Morcilla de Burgos
 Morcilla de Burgos je očividně místní specialita. Na přání vám ji podají v každé restauraci, nebo si ji také můžete koupit v supermarketu a osmažit, či upéct doma sami. Jo, lepší je smažená. Mě ale teda nijak extra nenadchla. Možná jsem vám už o ní trochu psala. Obsahuje rýži (to bílé), cibuli, krev, a vepřové sádlo. Té krve se ale neděste. Vlastně to není tak špatné... no, vlastně mi to nechutná. Jako dám si to s kamarády, s tou červenou papričkou to jde, ale sama bych si to nekoupila.
Mé hodnocení:1 star

3. Alli Oli
Toto je další výrobek, který tu pro mě nebyl letos nový, a který jsem naučila jíst všechny své české kamarády tady. Také jsem to chtěla v Čechách vyzkoušet připravit, dokonce jsem to i zkusila, ale zvolila jsem špatný postup, tak mi to nevyšlo. Mám co zlepšovat. Když jsem se zamyslela nad tím postupem přípravy, uvědomila jsem si, že to nemá daleko k majonéze. Majonéza to ale není, i když to má takovou strukturu. Na obrázku můžete vidět, z čeho se to vyrábí: vejce, olej, česnek. Česneková příchuť je zásadní. Na Mallorce nám to automaticky v restauracích dávali na stůl před jídlem. Maže se to na bagetu, a je to prostě vynikající. Člověk by to skoro snědl na posezení, ale pozor! je to velice kalorické. Nicméně to velmi doporučuji :) Pozor ale - V Mercadoně a jiných obchodech prodávají malinko dražší Alli Oli v jiném obalu od jiného výrobce. Jednou jsem ho koupila, abych zjistila rozdíl, a i když je dražší, tak není lepší, právě naopak, moc nám nikomu nechutnalo. Takže to druhé nedoporučuji.
Mé hodnocení: 5 star

4. La Horchata
La Horchata je pro mě jakési zvláštní pití, o kterém nevím, co si myslet. Možná to bude tím, že jsem prostě nepochopila jeho podstatu. Není to ani mléko, ani kokosové mléko, ale myslím, že to obsahuje citron, něco z kokosu, možná dokonce skořici, nebo něco z mandlí... už si to nepamatuju. Není to špatné, ale ani mě to nijak nezaujala. Vždycky jsem si dala jednou za čas jen skleničku, dokud se mi to nezkazilo :) Pokud vás zajímají různá pití, zkuste to, pokud se bojíte nových věcí, nevyhazujte peníze. Mým kamarádům to docela chutnalo, ale taky je to extra nezaujalo.
Mé hodnocení:3 star

5. Queso para ensalada
Queso para ensalada možná není nic extra zvláštního, ani španělského, možná by sem neměl patřit, ale já z něj mám velkou radost, protože jsem si tu dlouho vzdychala, že tu nemají balkánský sýr, nebo minimálně nevím, jak ho najít. Při mé poslední návštěvě Mercadony jsem se ale zastavila u tadytoho sýra a říkala jsem si, že bych to měla zkusit, třeba to bude ten balkán. A zadařilo se! Tak mám radost!! :) Je dobrý, jen teda nevím, jestli je tak dobrý jako ten, co se prodává v čechách. Už si tu českou chuť nepamatuju, ale myslím, že je malinko jiný. To je ale samozřejmé.
Mé hodnocení:4 star 

Tak co na to říkáte? Dali byste si? Doufám, že se vám tento typ článku líbí, brzy snad napíšu další :)

Komentáře

  1. Taky miluju cizí jídlo, vždycky když někde jsem tak pořád nějaký nakupuju a když mi něco moc chutná tak pak lituju toho, že to neprodávají v ČR....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám to úplně stejně :) a pak si vždycky ale sháním recepty, abych si hodně věcí z toho mohla udělat doma :)

      Vymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)