jídlo, jídlo a tak dále...

Poslední týden v Burgosu byl plný zajímavých událostí. Chtěla jsem si poslední týden užít, strávit ho s kamarády a mít na Španělsko skvělé vzpomínky. Tak se taky tak stalo.

Jak jsem psala, tak jsem například šla na snídani do kavárny, měla jsem u sebe v bytě rozlučku, chodila jsem nakupovat, dojídala jsem jídlo v bytě, a tak... :)

Ve čtvrtek jsem byla s Johannou pozvaná na oběd do rodiny mé ekvádorské kamarádky Paoly. Bylo to moc milé, Paola byla jedna z mých nejbližších místních, i když vlastně taky není sto procentně místní... :) Jedli jsme jídlo zvané ceviche (čti: sebiče). Měla jsem z toho docela strach, protože jsem se dozvěděla, že v tom jsou krevety, a já mořské plody nemám ráda. Snažila jsem se jich teda nedat na talíř moc, ale nakonec byly dobré. Bylo mi vysvětleno, že ceviche je studená polévka, která se v Ekvádoru (a i v jiných zemích Latinské Ameriky) jí obzvlášť v letních měsících, kdy je teplo. Připomínalo mi to mírně rajčatový salát, co děláme doma. Receptů se dá najít na internetu hodně, řekla bych, že je strašně moc variant. Důležité ingredience, které jsme zaregistrovaly s Johannou, byly rajčata, cibule, krevety, a prý taky šťáva z pomeranče. Bylo to moc dobré. A jí se to s popcornem. Pak jsme ještě měli králíka s bramborem, a odpoledne jsme zakončily hrama na Wii, které mě moc baví. Johanna byla unavená, tak si tam zatím na gauči dala siestu.

Po obědě jsem napsala do skupinové zprávy s mými kamarády Španěly, jestli někdo nechce jít večer na pivo, nebo tak. Říkaly jsme si s Johannou, že by to mohlo být fajn. Šly jsme my dvě, a pak čtyři španělští kamarádi. Když jsme se nad tím pak zamysleli, tak nám to přišlo strašně fajn, že kvůli nám přišli. Byl to fajn večer, naučili jsme se další španělská slova, a hlavně jsem poprvé zkoušela lít sidru. Sidra je pití z Asturias, které se ale nepije na opití, spíš mi to celé přijde jako takový obřad. Do skupiny lidí se koupí jedna sklenice sidry, a nalévá se tak, že ruku s lahví dáte co nejvýše, a ruku se sklenicí co nejníže. A snažíte se toho co nejvíc trefit do sklenice, zatímco hodně toho skončí taky na zemi. Nalije se toho do sklenice tak 2cm, a pije se to. Jakmile se vypije jedna lahev, objednává se další. Stojí 3 eura, a dostali jsme k tomu i nějaký pinchos :) V Burgosu se tadyto asi neděje tak často, tak jsem byla ráda, že jsme to zažily, protože v Asturias jsem se k tomu nedostala. Ulice, ve které se pila sidra, byla plná lidí. První se mi do toho moc nechtělo, přece jenom to znamená mít docela zapatlanou ruku od toho pití, ale rozhodla jsem se, že takový zážitek si nemůžu nechat ujít, a byla to sranda :) Jinak noc byla typicky španělská. Jak jeden z nich, co byl před měsícem v Čechách, poznamenal: "V Čechách se přijde večer do hospody, a odejde se v noci. Za to ve Španělsku se jde do jedné hospody, pak do další, další, a další." Stejně tak s klubama a diskotékama.
Když jsme se rozešli se Španěly, tak jsem šla hledat Čechy, s těmi jsem zašla do vyhlášeného baru Patillas, který je opravdu zajímavý, a pak jsem šla už spát.

V pátek jsem se snažila poklidit byt, a hlavně jsem celé dopoledne čekala na chlápka ze zásilkové služby, který mi měl mezi 10 a 14h vyzvednout balík s věcmi. Chlápek ale dorazil až okolo 16h, kdy jsem já už docela šílela, kde je, snažila se dovolat do té společnosti, a psala jsem jim maily. Prostě jsem asi v tu chvíli zapomněla, že jsem ve Španělsku. Achjo. Hlavně, když ten chlapík dorazil, tak z něho táhlo pivo. Ale jako fakt dost, to jsem vlastně ve Španělsku takhle z nikoho necejtila, úplně mi to připomnělo některé opilce ve vlaku. Nevím, proč ta souvislost, ale když jsem si představila, že smrdí pivem, a jde řídit, tak jsem se v duchu děsila. Francouzská kamarádka Claire, se kterou jsme měly sraz u ní v bytě, musela teda dorazit ke mně, tak jsme se rozloučily, popovídaly si, a bylo to fajn :)

V sobotu jsme si s holkama udělaly piknik. Bylo nádherné počasí, při kterém jsme se trochu připálily - já svojí vlastní blbostí, a Johanna trochu tím, že je světlý typ. K jídlu jsme si koupily už připravené kuře, hostmamka Johanny nám udělala zeleninový salát, ještě jsme donesly nějaké různé jídlo, a musím říct, že jsme teda měly výbornou hostinu! :) Jako obvykle lidé na nás koukali, a jednou jsem si ale všimla, že se tam nějaká stará paní zastavila, a pozorovala nás. Když jsme se na ní otočili, tak na nás zavolala, že jsme si teda připravili hezkou hostinu, a popřála nám dobrou chuť. Tak to bylo vtipný :) Super zakončení mého pobytu, protože v neděli po poledni jsem jela pryč.

Celý týden jsem nevěděla, jaký den odjedu. Přemluvila jsem Johannu, teda ono to tak těžké nebylo, aby mě přijela navštívit do Čech, a díky tomu jsem měla zajímavější cestování. Let jsme ale měly mít z Barcelony hodně brzo ráno, tak jsme sháněly v Barceloně ubytování. Navíc jsme si říkaly, že by bylo hezké to spojit s návštěvou Barcelony, pláží a tak... Bohužel nám to nakonec vůbec nevyšlo, ani hostely se nezdály jako dobrá možnost, takže jsme se dohodly, že pojedeme z Burgosu v neděli. A víc o cestě domů, šílené procházce po Barceloně a noci na letišti příště :)


Follow my blog with Bloglovin

Komentáře

  1. K tomu pití - jmenuje se to sidra ;-) a taky se to tak vyslovuje. Na fotce to držíte vtipně daleko od těl, ale chápu, že jste od toho asi nechtěli být mokří...ona taková rozlitá sidra totiž dost smrdí! :D
    Jinak se nepije na opití, člověk se po tom ale téměř vždy opije - když jdete do baru, tak tam barman chodí sem a tam a jak vidí, že máte sklenici na sidru (taková typická široká půllitrová sklenice) prázdnou, hned vám dolejvá. A jak vám doleje, vy to musíte hned vypít, protože ten proces toho nalévání tu sidru právě zoxiduje nebo jak to napsat a vy to prostě musíte vypít, dokud je to v tom procesu, kdy je to akorát smícháno se vzduchem - jinak to pak za chvilku zvětrává a je to hnus.

    Picnic bych si dala s váma!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dík za úpravu, to s mi nějak vypadlo... a jinak - my jsme nebyly v Asturias, tak jsem to komentovala tak, jak jsem to zažila já, jak to funguje v Burgosu. Jak se správě sidra pije v Asturias, to jsem bohužel nezažila ;) jinak ale Luis mi říkal, že po sidře je nejhorší resaca.

      Vymazat
  2. Tak ta polívka s krevetama je velmi zajímavá, vůbec si neumím představit k tomu ten popcorn. celkově nechápu jak to někoho mohlo napadnout podávat k polévce popcorn:-)

    OdpovědětVymazat
  3. jeej a mňaam, také zaujémavé to je všetko :)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)