RECEPT: medovník



Ahojte, dneska přidávám slíbený recept na medovník.

Asi to není přesný cukrářský medovník, ale asi je jednodušší, a rozhodně chutná výborně!! :)
Recept není můj, ale já jsem si ho jako obvykle mírně poupravila.


Co potřebujete:
na korpus
3 lžíce medu
2 lžičky neslazeného kakaa
200 g moučkového cukru
150 g másla
420 g hladké mouky
2 celká vejce
1 lžička jedlé sody
na krém
180 g másla
2 žloutky
2 celá vejce
1 lžíce mouky
0,5 l mléka
120 g cukru
1 lžíce vanilkové esence
trocha citronové kůry
skořice (větvička, nebo sypaná)


Postup:

Korpus: Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem, kakaem a cukrem. Do jiné mísy dáme vejce, mouku, sodu, zamícháme, a potom přidáme rozehřátou směs z vodní lázně. Zpracujeme. 
Originální recept říká, že zpracujeme v těsto, rozdělíme na dva díly, a vyvalíme je na plechy vymaštěné sádlem. Nicméně mé těsto bylo velmi řídké, nevím, jestli to bylo tím, že jsem neměla moučkový cukr, nebo něčím jiným, tak jsem ještě trochu přidala mouku, a pak jsem půlku těsta nakydala do kulaté pečící formy vymazané máslem. 
Pečeme dozlatova (já pekla na cca 200°C, ale správnou teplotu netuším), a hned teplé sundáme z plechu a půlíme, takže máme víc dílů. Já pekla na dvě várky ty kulaté korpusy, a pak půlila. Necháme vychladnout na rovné ploše a vychladlé spojíme krémem. Po zchladnutí jsou díly úplně tvrdé (ty mé myslím nebyly :D ), krémem nasáknou a zvláční.
Krém: buď uvaříte jeden puding a pak ho smícháte se 180 g másla, anebo pokud nemáte puding jako já, můžete si ho vyrobit přibližně takhle: mléko dáme vařit s citronovou kůrou a skořicí, když začne vřít, sundáme ze sporáku a necháme to mírně vychladnout s tím, že mléko chytí trochu citronové a skořicové chutě. V jiné misce vyšlehejte metlou 2 žloutky, 2 celá vejce a cukr. Přidáme lžíci mouky. Pomalu začneme přilévat mléko, mícháme. Jakmile to všechno máme spojené, celou směs dáme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu. Směs by měla být akorát hustá. Pokud není, do studeného mléka zamícháme trochu mouky, a přilijeme. Směs sundáme ze sporáku, ochutnejte to, vážně to chutná jako puding, zamíchejte máslo, a máte krém. Tím namažete každou vrstvu medovníku, a pospojujete.
Jíme druhý den. Zdobíme strouhanými ořechy nebo čímkoliv jiným.
Já jsem dort přes noc nechala v ledničce. Byl krásně vláčný a měkký, jen jsem ho zapomněla ozdobit.


Dobrou chuť! Věřím, že se vám povede a bude chutnat výborně.

Pro jakékoliv komentáře, nebo dotazy, pište mi do komentářů, nebo na mail, který mám v pravém sloupci.




Mé hlavní změny od původního receptu byly v potřebě vyrobit si vlastní puding. V češtině snad žádný takový recept neexistuje, protože pro Čechy to je v podstatě zbytečné, puding je běžná ingredience v každé domácnosti. Hledala jsem teda španělské recepty. Tady mají flan, a natillas. Flan je spíš takový "želovatý" puding, nebo jak bych ho popsala. Strašně mi chutná, ale není to úplně ono. Natillas jsou zase víc krémové. Flan se dělá z celých vajec, a natillas jen ze žloutků, jinak je vlastně postup velice podobný. Co jsem teda udělala já, bylo spojit ty to dva recepty. Proto dvě celá vejce a dva žloutky ;)

Dál jsem teda neměla ten moučkový cukr, tak jsem se v (dřevěném) mincíři pokoušela rozdrtit cukr, ale nedařilo se to, tak jsem použila obyčejný, a možná proto bylo těsto tekuté, ale to se vyřešilo, a dopadlo to dobře :)
Co se týče vodní lázně, doporučuji první smíchat máslo s cukrem a kakaem, a až potom přidat med. Med se totiž moc neměl rád s máslem a cukr se pak hůř rozpouštěl.
Na těsto jsme použily ruční mixér, dokud nebylo moc husté. Dá se to bez něj, ale bylo to příjemnější, a hezky se to všechno smíchalo
Měla jsem z toho medovníku docela respekt, ale nakonec to ani nebylo tak těžké, a dopadlo to dobře :)

Komentáře

  1. Paráda, děkuji. Snad už o víkendu vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)