Holandská kultura

Na úvod jeden takový oblíbený stereotyp:
zdroj

Dnešní článek bych chtěla zaměřit na holandskou kulturu. Je to cca dva roky, co jsem se dostala blíž do kontaktu s touto kulturou, i když Holandsko jsem už dřív navštívila párkrát :)
Než se pustím do dalšího vysvětlování, tak bych vám doporučila, pokud jste to to ještě nečetli, přečíst si můj loňský článek o party na holandském velvyslanectví v Praze :) A taky pár poznatků z návštěvy Holandska.
Své poznatky jsem získala z důvěryhodných zdrojů. Od jednoho z mých nejlepších kamarádů - Holanďana, z loňské návštěvy Holandska, od Holanďanů, které jsem poznala letos na akci Karavaan, a od Holanďanů, kteří byli minulý týden u nás v Nové Pace. Od těch posledních Holanďanů jsem se toho asi dozvěděla nejvíc. Jo, a samozřejmě jsem se toho taky dost dočetla na internetu, ale to tu uvádět nebudu, to byly jen věci, abych si to vše dokázala dát do souvislosti a pochopit tu kulturu a myšlení.

Holanďany mám ráda, jsou věci, které mi na nich vadí, ale jsou věci, které mi přijdou prostě na jejich kultuře super.

JÍDLO
  • Hagelslag! většina lidí nechápe, co to je, proč se ty čokoladový kousky sypou na chleba, když si mnohem praktičtěji můžeme namazat Nutellu, ale já to miluju!! :) Vlastně to taky moc nechápu, když si uvědomím, jak jsou Holanďani nesmírně praktičtí
  • Stroopwafels - dejte si je na ten hrnek teplého pití, mmm, i ty nejlevnější z obchoďáku Albert Heijn jsou výborné, ale jiné napodobeniny se nedají. Tofík z Lidlu má do stroopwafels hodně daleko
  • Pokud chcete Holanďanovi udělat radost, jezte sýr, a oblečte se do oranžového ;)
LIDÉ
  • Holanďané jsou velmi organizovaní lidé. To může být dobré, ale když mě vezmete do lesa, tak si ho představím trochu jinak, než menší území zarostlé stromy, kde vedou asi tři perfektně upravené cestičky, ze kterých nikoho ani nenapadne odbočit někam jinam. To bych asi spíš nazvala parkem.
  • Holanďané jsou také celkem pyšní na jejich palačinky. Ti, co tu byli minulý týden, si dokonce mysleli, že tu palačinky neznáme, že to je holandská specialita :D Tak nám je udělali. Byly dobré, některé byly plněné šunkou, některé sýrem, některé s jablky. Nicméně něco speciálního na palačinkách v Holandsku je. Lidé rádi chodí do palačinkáren, které bývají třeba poblíž těch jejich lesů. Do palačinkáren se chodí hlavně v neděli, takže musíte čekat třeba hodinu, než vůbec svoji obrovskou palačinku dostanete. Do té doby neuvěřitelně vyhládnete, ale palačinka je tak velká (jako pizza), a tak sytá, že vás to dokonale naplní, a spokojeni jedete domů.
  • O kolech tu nemá smysl psát, že? Jen pro zajímavost, tahle stránka říká, že Holanďan v průměru na kole ujede každý den 2,5 km, tím pádem 900 km za rok. Taky je prý v Holandsku asi 18 milionů kol, zatímco tam bydlí necelých 17 milionů lidí.
  • Co se mi v Holandsku moc líbí je smysl vydělat si peníze na to, co člověk potřebuje. Ve smyslu jak to platí hlavně pro mladé lidi. Když chtějí jet na nějakou akci, tak to často funguje tak, že si ji musí zaplatit sami, nebo si ji platí třeba z poloviny. Zároveň mají ale možnost si na to nějak smysluplně vydělat. Hodně plastových lahví je vratných se zálohou třeba 0,25 euro, můžou zpívat na ulici, mýt lidem auta, pomáhat kde je potřeba, šetřit peníze z brigád, a tak. Celé je to tak hezky nastavené a je to obvyklé, že pak lidé rádi těm mladým přispějí, nechají si umýt auto, dají jim prázdné lahve. Tím si myslím, že ti mladí lidé mají víc životních příležitostí, a učí se samostatnosti. Víc takového myšlení by se mi v ČR líbilo.
  • S tím souvisí, že je běžné mít brigádu. V Holandsku už od 14 let mladí lidé mají obvykle brigády, hlavně o sobotách. Prý když jdete v sobotu do obchodu, tak tam na dospělého zaměstnance skoro nenarazíte. V sobotu pracují zejména brigádníci + nějaký manažer. Je to vlastně výhodné oboustranně. Mladí lidé mají možnost si vydělat peníze, když můžou - když nejsou ve škole, mají zkušenost/praxi, a dospělí můžou strávit víkend s rodinou a nemusí sedět za kasou. Proč tohle nefunguje víc tady? Odjakživa jsem měla problém sehnat brigádu a něco takového by bylo fakt super! :)
  • V Holandsku se může pít a kouřit už od 16 let. Přišlo mi vtipné, že jsem na to přišla až minulý týden. Divila jsem se totiž, že holandští teenageři tolik pijí. Setkala jsem se i s klukem, který se opil, protože měl 14. narozeniny. Přes den hulil (skoro jak fabrika). To mi přišlo smutné, ale každý je jiný. Nicméně když jsem si uvědomila, že byl jen dva roky pod limit, dalo se to chápat trochu lépe, než 4 roky. Prý ale chtějí hranici, minimálně pití, zvýšit na 18 let od roku 2014. Tím pádem to budou mít ti 16tiletí celkem zajímavé. Teď pít alkohol můžou, a pak zase nebudou moci :D
  • Holanďané jsou slušní lidé, a jsou velmi hrdí na svoji kulturu a jídlo. To podle mě i dokazuje Queen's/King's day, a záplava oranžové... Na druhou stranu dokáží racionálně prodiskutovat stinnější stránky jejich rodné země.
  • Holanďané jsou dost sebevědomí. Minimálně, když to porovnám s ČR. Přijde mi, že jim je celkem jedno, co o nich lidé říkají, nebo co si o nich myslí, jsou sví. Ani nemusí být superdokonalí, či krásní, a v jejich jednání to není znát. Neznám zdaleka tolik Holanďanů, ale minimálně 20 jich bude, a ještě jsem nepotkala ani jednoho zakomplexovaného.
  • Holanďané se nezdají, ale jsou to šílenci! Baví mě :)

Doufám, že se vám to líbilo, a že jste se zase něco nového dozvěděli. A napište mi třeba do komentáře, co si o tom myslíte. Třeba znáte Holanďany lépe než já, a já jsem tu napsala něco špatně. V tom případě bych nerada žila v bludu, učím se každý den :)


A jako bonus pár kanálů a větrných mlýnů ;)

Komentáře

  1. Žádného Holanďana jsem asi ještě nepotkala, ale tenhle článek je super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda!! :) říkám si, že příště napíšu zase o Španělské kultuře ;)

      Vymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)