plány na další týdny, měsíce...

Můj život je poslední dobou celkem zajímavý, až mi je líto, že to tu více nezaznamenávám. Nebo minimálně zajímavý pro mě :) Tak příště se pokusím napsat něco víc k tomu.
Léto bylo plné různých událostí, a pak zkoušek, takže jsem si léto, jakože prázdniny nicnedělání, či hodně času na málo věcí, neužila, ale užívám si to teď.

Myšlenka, kterou jsem měla v hlavě už skoro rok se stala realitou, a realizace byla už jen další krok, i když všechno jde postupně. Ale už mám letenku do USA do Pensylvánie na 24.10.2013.
A o co tady vlastně je? Celé jsem to popsala na této stránce, ale vám to sem dám extra :)


Jak to vzniklo?
Už je to celkem dlouho, kdy jsem dostala do hlavy myšlenku jet sloužit do Latinské Ameriky. Nemohla jsem se jí zbavit, naopak se to čím dál víc rozvíjelo, a cítila jsem, že to je něco, co mám udělat. Měla jsem touhu vyjít ze svého místa, kde mě nic nepřekvapí, kde se cítím až moc bezpečně, dostat se trochu pryč z materialistického života, zažít velkou výzvu, a sloužit druhým. Dostala jsem kontakt na kancelář Světové Misie Jednoty Bratrské, podala jsem přihlášku do Antioch Programu, kde mě přijali, a po měsících komunikace jsem byla vybrána na cestu do Pensylvánie a Peru.

Kam pojedu? Co tam budu dělat?
Má cesta bude mít dvě základní destinace. První strávím měsíc (listopad 2013) v Bethlehemu, v Pensylvánii. Tam budu pomáhat v celkem čerstě vzniklém sboru, který se jmenuje Esperanza for Bethlehem (Naděje pro Bethlehem). Tento sbor je vedený misionáři z Nikaraguy a je zaměřený zejména na latinskoamerickou populaci Bethlehemu. Těší mě, že mají velké množství aktivit přes týden, kde budu moci vypomáhat, jako např. doučování, hodiny angličtiny, hodiny hudby, Zumba, a jiné. Moc se na to těším, věřím, že tam bude hodně různých aktivit a věcí, kde se budu moci zapojit, a to nejen v této církvi, kde budu zejména pracovat s mladými lidmi, ale i v dalších institucích, protože Bethlehem nabízí opravdu hodně možností, kde může člověk dobrovolnicky vypomoci. Také si myslím, že to bude skvělá zkušenost, jak se připravit na další část své cesty, která mě zavede do Peru. V Bethlehemu budu moct nahlídnout do latinskoamerické kultury, a tím budu moci zmírnit nadcházející možný kulturní šok.
Pokud vás zajímá víc Esperanza for Bethlehem, můžete navštívit jejich stránky: http://www.esperanzaforbethlehem.org/ 

Potom pojedu do Chiclayo, Peru. Tam strávím také přibližně měsíc - od půlky prosince 2013 do půlky ledna 2014. Peru je třetí největší stát v Jižní Americe. Je to prezidentská republika rozdělená na 25 regionů. Je to rozvojová země s úrovní chudoby 28,7%. Peruánská populace, odhadnuta na 30 miliónů obyvatel, je celkem multietnická zahrnujíc indiány, evropany, afričany, a asiaty. Hlavní používaný jazyk je španělština, ale mnoho Peruánců mluví kečuánsky, ajmará, nebo jiným domorodým jazykem. 

V Peru budu pomáhat v církvi, která tam vznikla po roce 2007. Budu se podílet na všech aktivitách, pomáhat se vším, co bude potřeba, možná s výukou angličtiny, s aktivitami pro děti, a budu bydlet v místní rodině.


V obou místech budu vlastně první dobrovolník, takže má role ještě není naprosto jasná, vše se více méně dozvím na místě, a bude to určitě výzva jak pro mě, tak pro mé hostitele. Cítím, že komunikace bude velmi důležitý prvek mého pobytu tam právě proto, abychom se domluvili, kde mě potřebují, a s čím vším můžu pomoci. Jsem připravena dělat cokoliv, a vím, že to nebude vždy lehké, ale těším se přijmout jakoukoliv výzvu, která mě tam čeká! :)


Proč potřebuji podporu?
I když jedu jako dobrovolník, musím si zaplatit letenky, ubytování, a také další výdaje (pojištění, očkování, víza...).
Co budu muset zaplatit (odhadnuté předpokládané ceny):
letenka do Pensylvánie (16000 kč), letenka do Peru (30000 kč), ubytování v Peru (6000kč), pojištění (2000 kč), očkování (2400 kč).

Antioch program mi přispěje na část výdajů, což mi moc pomůže, ale na tuto cestu bych se nemohla vydat bez podpory mé rodiny, přátel, a společenství...
Také budu vděčná za vaše modlitby, protože si sama asi ještě ani neumím představit, jaké to tam bude, a jak to zvládnu.


Jak přispět
Přispívání je možné přes tuto stránku.
Nicméně pokud se cítíte lépe přispěním mně osobně, budu ráda, když mě kontaktujete, můžete mi dar osobně předat, nebo na účet: 
1097368016/3030

Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se této cesty, pište do komentářů, nebo mě kontaktujte na email: jirina.cancikova(at)gmail.com


Co je Antioch Program?
Antioch Program je práce Výboru pro Světovou Misii Jednoty Bratrské. Tento program se zaměřuje na mladé, kteří chtějí využít to, čím byli obdarováni, aby mohli sloužit ostatním lidem. Program nabízí krátkodobé i dlouhodobé možnosti ve spolupráci s provinciemi Jednoty Bratrské.


Sledujte moji cestu
Rozhodně plánuji pokračovat v zaznamenávání svých cest tady na blogu, tentokrát v češtině, i angličtině. Těším se, že toho hodně nafotím, takže články budu doplňovat fotkami, které na cestách pořídím.

Děkuji moc za vaši podporu.
Bez vás bych neměla tu možnost pomáhat ostatním.






Komentáře

  1. Wow! Tak to gratuluji :) Já si pohrávám s myšlenkou, že bych se příští rok vydala jako Au Pair do Ameriky, ale je to vše v začátcích. Mojí největší obavou je, že bych narazila na nějakou špatnou rodinu jako v Anglii.
    A nebo druhá verze je, že si od Nového roku budu šetřit na výlet do New Yorku. Ještě uvidím.

    Každopádně Ti přeji hodně štěstí a těším se na zápisky s Ameriky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, a odlétáš na mé narozeniny! Ty letíš do PA a já letím na víkend domů, do Čech. Měla jsem potřebu ti to sdělit :D

      Vymazat
  2. Je to krásné mít tak velké cíle a opravdu za nimi jít.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)