Nedělní díkuvzdání v Esperanza a Snídaně k večeři - pyžamová party


Jsem ve skluzu, tak vám dnes spojím dvě neděle do jedné :)
Minulou neděli jsme měli ráno jet do New Yorku do Bronxu, ale protože polovině rodiny bylo hodně špatně, tak to musel Tracy ráno odvolat a nejeli jsme. Já jsem ráno vstala a potkala jsem v kuchyni babičku, která mi řekla, že nejedeme. Byla jsem zklamaná, protože jsem se tam chtěla podívat, ale zároveň jsem se vrátila do postele, a šťastná jsem zase usnula. Den byl takový pohodový a pak jsem si až na poslední chvíli vzpomněla, že se vlastně musím oblíknout a připravit na shromáždění.


I am quite behind with my post so today I want to put two Sundays into one :)

Last Sunday we were supposed to go to Bronx in New York for the Sunday service. But half of the family including me was sick so Tracy had to call them in the morning that we weren't coming. I woke up in the morning and met grandma in the kitchen who told me that we weren't going. I was quite disappointed because I wanted to experience that but at the same time I was so happy to go back to my bed and sleep. Otherwise, it was a nice and relaxing Sunday.



Byla to neděle před díkuvzdáním, a nějaká rodina se nabídla, že pro nás připraví večeři Díkuvzdání. Bylo to moc fajn, a hlavně moc dobré! :)



It was a Sunday before Thanksgiving and one family offered to prepare Thanksgiving dinner for us. That was really nice and very good! :) We enjoyed not having to take care of the food, especially with the stomach sickness in the house.












A co se nestalo... tento týden zavolali Tracymu z Bronxu, že když nemohl přijet minulý týden, jestli by nemohl přijet tuto neděli. Tak jsem se zaradovala :) Nicméně tento víkend bylo blbě druhé polovině rodiny, tak jsme nakonec jeli jen já a Tracy. Bylo to ale fajn, a jsem ráda, že jsem nakonec měla tu možnost jet.

Byli jsme v Tremont Terrace Moravian Church v Bronxu. Bylo to zajímavý, v podstatě to je černošská církev. Bylo to zas něco jiného. Přijde mi ale vtipné, že kamkoliv jsem se tu dostala, tak jsme zpívali staré kancionálové písně, které u nás v Nové Pace teda zpíváme jen na začátku, a já je nějak extra ráda nemám. Tady ale když je zpíváme, a je to něco, co znám, tak to je takový dobrý pocit domova, že mi vlastně stačí jen sledovat anglický text, ale melodii znám :) Jinak musím ještě podotknout, že všichni v Tremont Terrace byli naprosto elegantně oblečení. Ženy měly krásné šaty, nebo kostýmky, a chlapy obleky. Naštěstí jsem o tom byla informovaná předem, tak jsem si na sebe vzala to nejhezčí, co jsem si přivezla, abych zapadla. I když ono asi moc zapadnout nešlo, když celé obecenstvo byli černoši (kromě varhaníka, který ale celou dobu seděl vpředu za varhany). Tracy říkal, že když mluvil, tak si mě tam chtěl mezi nima vyfotit, ale asi by to bylo divný, kdyby najednou přerušil, vytáhl mobil a začal fotit :D


And do you know what happened? This week they called Tracy from Bronx if he could come this Sunday when he couldn't come last Sunday. So I was very happy :) However, this weekend the other half of the family was sick so in the end it was just me and Tracy going to Bronx. But I was glad to be able to go.

Tremont Terrace Moravian Church in Bronx is a really interesting church. It's again just something very different from what I have experienced until now. But there is one thing that happenes in all the churches. They sing these old traditional songs. In my church in the Czech Republic we sing just one at the beginning and I never liked it that much but when I came here it was really nice to hear the melody I know and just having to focus on the words. Although I don't know all of them. 
Another thing interesting about this church was that everybody was very nicely dressed. Very fancy. Women wore eleganc clothes, dresses or suits and men suits. I knew that they would dress nicely although I didn't expect that nice. So I put on my best clothes to fit in although I think I didn't really manage that because I was the only white person in the room. Well, except for the organist but he sat in the fron behind the organ for the whole time. Tracy said that when he was preaching he wanted to take picture of me sitting there but it would seem quite weird. Although I would love to see it :D






Jen co jsme dorazili domů, tak jsme se rychle najedli jídla, které nám v Bronxu připravili, převlíkli jsme se, a jeli jsme do Esperanzy. Cesta totiž trvala asi dvě hodiny, takže jsme domů přijeli v 15h a v Esperanze začínáme od 16h. A proč jsme se vlastně převlíkali? Protože tato neděle byla speciální tím, že to byla pyžamová, anebo aspoň ležérní neděle :) A zároveň, protože každou neděli máme večeři, tak tentokrát se rozhodlo, že bude snídaně k večeři. Takže jsme měli americké palačinky s javorovým sirupem, míchaná vajíčka a smaženou slaninu. Doteď jsem moc nechápala to, že jedí slané k snídani, ale hlavně teda kombinaci těch palačinek s javorovým sirupem, což je sladký, v kombinaci s tou slaninou a vajíčkama, ale řekla jsem si, že to zkusím, a nakonec mi to moc chutnalo!! Vajíčka jsou totiž vlastně neutrální, když je neposolíte. A je ale pravda, že jsem to neměla ráno :) Tato neděle byla také moje poslední tady, tak to bylo jako oficiální loučení se mnou, tak to bylo dojemné. Mně teda bylo do breku už ze začátku, a pak jsem se snažila na to nemyslet, tak jsem byla v pohodě. Ale budou mi tito lidé chybět, teď jsem ještě trochu rozptýlená tím, že letím do Peru, ale jinak bych na tom asi byla mnohem hůř.

No nic, teď fotky, a příště sem přidám zase jedno zamyšlení, které jsem sepsala už v neděli.


Once we arrived back home we ate quickly the meal that they prepared for us in Bronx, we changed our clothes and went to Esperanza. The journey from Bronx took us around 2 hours so we arrived home at 3pm and at Esperanza we start at 4pm. And why did we have to change our clothes? Because this Sunday was special pajama or at least casual Sunday :) And also because every Sunday we have dinner for everybody, this time we had breakfast for dinner. So we ate american pancakes with maple syrup, scrambled eggs and fried bacon. I don't really understand this kind of breakfast, especially mixing the sweet with the salty. But I decided to try it and I liked it in the end! :) The scrambled eggs are actually quite neutral if you don't put salt on it. And also I didn't have to eat it in the morning :)

This Sunday was my last Sunday here so I had an official goodbye in the church. It was sad. I cried a little bit in the beginning when I was thinking about this being the last Sunday and last week here. Then I tried not to think about it anymore. I will miss the people but I am very sure that I would come back. The good thing now is that I am a bit distracted with going to Peru otherwise I would probably feel even worse. Well, I will tell you more about that next time again. 












Komentáře

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)