Zápisky z cest // Travel notes

8. Prosince 2013 20:05
Sedím na letišti v Newarku a čekám na let domů. Letím teda domů, a těším se, ale budu tam vlastně jen dvě noci. Ve středu okolo poledne zase letím. Do Peru. Těším se moc!
Tento pobyt mi moc dal. To jsme možná i odtušili z mých příspěvků. Řekla bych, že velmi předčil má očekávání, a myslím, že nikde jsem ještě neměla takový pocit, jako kdybych byla doma, jako tady. Získala jsem novou rodinu. A i novou identitu.

December 8th 8:05pm
I am sitting at the airport in Newark and I am waiting for the flight home. I am going home and I am looking forward to it but I will be there actually just two nights. On Wednesday around noon I will leave again. And I am looing forward to it.
This stay gave me and taught me a lot! You might know that already from my posts. I would say that it was more than I expected and I have never felt at any place that much at home as there. I gained a new family. And a new identity.


Vím, že jsem vám vlastně ani neodpověděla nikdy na otázku, co jsem přesně v Bethlehemu dělala. Dělala jsem tam totiž v podstatě všechno možný. Všechno, co mě napadlo, všechno co bylo potřeba. Každý týden jsme měli aktivity od pondělí do čtvrtka, od půl třetí, do sedmi. Děcka většinou přicházely okolo čtvrté, tak jsme si s nimi povídali, hráli. Od půl páte byly hodiny doučování, kdy jsem vždy někomu pomáhala s úkolem. Úkoly jsme pak v půl šesté měli mít hotové, tak byla večeře. A dvakrát týdně po tom děcka mohli chodit na hodiny hudby- jakéhokoliv hudebního nástroje, který si přinesli, nebo kterého jsme měli k dispozici, také tam byly hodiny angličtiny, ale to špíš pro dospělé, a ti, co se neúčastnili ani jedné z těchto aktivit, si většinou hráli, všude různě pobíhali a tak. Znáte to, ne? Většinou jsme hráli americký fotbal, nebo vybíjenou, nebo jsme si jen házeli, nebo různě pobíhali, já jsem si hrála s menšíma děckama.
V neděli jsme pak měli setkání. Od 16h byla nedělní škola, a od 17h shromáždění, které trvalo tak cca hodinu, a potom se opět společně večeřelo. Mohli jste vidět, že jsme tam měli různá úžasná jídla :)

I think I have never really responded to your questions. You asked me what it was that I was doing in Bethlehem. Well, I was doing just anything, everything... you know what I mean. Everything that was necessary. We had activities every week Monday through Thursday. From 3:30 till 7 in the evening. The kids usually came  around four and so we played with them, talked and welcomed them. At half past four the tutoring classes started. There we helped the kids with their homework or just any problems that they might have at school. This took an hour. At half past five we served dinner for the kids. And then twice a week the music classes were offered and the rest of the days, or even those days, the kids that didn't have anything to doplayed with me. So we ran around, threw ball, danced and did just anything.
On Sunday we had the usual service. At 4pm the Sunday school started and at 5pm the Sunday service that lasted for an hour and then we served dinner and ate together. You could see that in my pictures ;)


V pátek jsem odjela z Bethlehemu. Stihla jsem se zúčastnit zajímavého pohřebu v New Jersey, který měl Tracy na strarost. Pak mě hodili ke kamarádce Martě, a rozloučili jsme se. Když jsme se loučili, tak jsem měla slzy v očích.
Víkend s Martou byl ale super. Byly jsme v sobotu i v neděli v New Yorku,  a Marta je skvělý průvodce,  takže jsem si to moc užila. O New Yorku asi ještě napíšu, nebo aspoň zveřejním fotky, ale nevím kdy, protože si dokážu představit, že po příjezdu do Peru budu plná nových dojmů. Možná ještě po cestě.

On Friday, I left Bethlehem. Tracy was doing a funeral in New Jersey so I was there also and it was really interesting. Then they took me to my friend Marta's house and we said goodbye to each othe I had tears in my eyes when we were saying goodbye.
The weekend with Marta was great! We went to New York City on Saturday and Sunday and Marta is a great guide. She knows NYC so well! I really enjoyerd it. I might tell you more about NYC later but I don't know when, I think I will be full of impressions from Peru. I will try to post pictures at least.


11. Prosince 2013 11:19
Sedím na letišti v Praze, jsem tu opět, po 46 hodinách v ČR. Byly to využité hodiny. Občas je možná i lepší mít méně času a lépe ho využít. I když já bych byla moc vděčná za aspoň jeden den navíc, kdy bych mohla vidět pár dalších lidí. Jinak se mi toho vážně ale podařilo dost. Vybalila jsem se a sbalila jsem se. Dostala jsem dvě očkovací látky (břišní tyfus a žloutenka A) do levého ramena, a tak mě už druhý den bolí. Zúčastnila jsem se Závěrečné slavnostní Alfy. Byla jsem v Liberci na studijním, vrátila jsem knížky do knihovny, a viděla se 5 minut s Ráďou. Je vtipné, že i když to všichni už dlouho říkali, mně nepřišlo, jaká je to pitomost letět domů jeden den a za dva dny se vracet, a muset přežít tyto tak dlouhé lety, až když jsem si sedla do letadla v Newarku, tak to ke mně přišlo a já jsem si říkala - "tohle je prostě šílenost!!" Ale dá se to. Někdo podotkl, že si ani nemusím zvykat na český čas. To jsem nemohla. Já jsem prostě v noci spala, protože jsem byla mrtvá. A teď budu muset bohužel strávit ještě 4 hodiiny na letišti, protože let do Londýna bude zpožděný kvůli počasí. Možná bych vám mohla říct, jak letím, můžete si mě i sledovat někde na internetu, jak se trackujou lety. Letím Praha-Londýn-New York-Lima-Chiclayo. 4 lety, víc než 20 hodin čistého letu + přestupy a čekání. Bude to vtipné. (Časy jsou uvedené vždy místní týkající se konkrétního místa. V Londýně je o hodinu méně, než v ČR, v New Yorku a Limě o 6h).

December 11th 2013 11:19
I am sitting at the airport of Prague. Here I am again after 46 hours in the Czech Republic. It was a time well spent. Sometimes it might be better to have less time and use it better. Although I would like to be able to sleep longer and to have one more day to meet up with more people. But I managed to do quite a lot of things. I unpacked, packed, got two vaccination shots in the same shoulder so it hurts. I participated in a special event in my church. I was in Liberec at the university, I returned my books to the library, and I saw my friend for 5 minutes. It's funny that although verybody was telling me that this was crazy, I didn't realize until I was sitting on the plane from Newark. Then I was telling myself: "This is really crazy!! Two long flights. Why am I doing this?" But it's possible. Someone told me that I wouldn't even have to get used to the Czech time. Well, I didn't, I just slept at night because I was so exhausted. But now I will have to spend 4 more hours at the airport because the flight is delayed because of the weather. Oh, I could tell you that you could track my flights. It should be possible somewhere online. I am going Prague-London-New York-Lima-Chiclayo. 4 flights, more than 20 hours of flying + transfers and waiting. I will be fun.

PRG - LHR 12:55 - 14:05 (BA855)
LHR  - JFK 17:05 - 20:15 (AA107)
JFK - LIM 22:45 - 6:50 (AA7739)
LIM - CIX 15:40 - 17:10 (2276)

Protože první let letím s jinou společností, než ty dva další, nemohli mi dát všechny letenky. Nkonec mi naštěstí tu do New Yorku ještě dali, což je super, protože tam budeme mít to zpozdění, takže bych těžko zvládala projít všema kontrolama. V New Yorku ale budu muset i tak mimo jiné projít celní kontrolou a odbavit si zavazadlo znova, tak vážně doufám, že to stihnu. Celkově by neměl být problém, protože kdyby mi něco uletělo, tak letecká společnost se o mě musí postarat, a dát mi nový let. Problém je ale v tom, že let z Limy byl koupený zvlášť, tak ten musím stihnout, protože ten by mi nikdo asi nenahradil. Ale tam mám naštěstí i dost času, tak to by se mělo zvládnout.

And because the first flight is with a different company than the two following, they couldn't give me all boarding passes. Luckily they managed to give me the one to  New York which is great because if our flight is delayed, I won't have much time in London. Also, in New York I will have to go through the  security, collect my bag and check it in again so Ihope I will manage to do it in time. There shouldn't be a problem because if I miss a flight, they would give me a new one because I bought them together. Well, I did except for the last one from Lima, so I really need to get there on time because I don't think they would give me a new one. But I should have enough time there.


V Londýně po cestě zpět jsem měla vtipnou historku. Teda ono to zas tak vtipný nebylo. Co nejvíc na létání nesnáším, je procházení kontrolou příručního zavazadla. Vždy musíte vyndat všechny tekutiny, a všechnu elektroniku, a já toho občas mívám fakt hodně. V Londýně na Heathrow mají dokonce na tekutiny své speciální sáčky. A i když jsme prošli kontrolou v USA, tak nás na přestupu donutili tou kontrolou projít znova!! Já jsem měla na přestup 2 hodiny, musela jsem jet na jiný terminál, a přistáli jsme o 20 minut později. Na přestup tam mezi terminály se doporučuje hodina a půl. Takže jsem šla dost rychle, abych všechno stihla, ale zasekla jsem se u těchto příručních zavazadel, protože jim vadily věci, které nevadily v USA, a museli můj příruční kufr detailně rozebrat. Super. Když už jsem se odtamtud konečně dostala, tak jsem věci naházela zpět, a šla se rychle podívat, kam mám jít. A na ceduli k mému letu bylo napsáno, že brána už zavírá. Tak jsem teda zrychlila, a najednou kolem mě probíhá rodina. Tak jsem se taky rozběhla, a za běhu se jich ptám, jestli taky jedou do Prahy, tak ten otec řekl, že jo, že běží :D tak jsme spolu běželi (ještěže jsem měla kufr se 4 kolečkama), a nakonec jsme to hezky stihli. Ale to jsem se vážně lekla.

In London on the way back I had a funny  moment. Well, it wasn't actually funny. What  I really hate about flying is the hand luggage control. You always have to take out all the liquids and electronic devices. And I have a lot of that. And in London Heathrow, they even have their special bags for the liquids. And even though we went through the control in the US and we were just transfering, they made us to go through it again! I had just 2 hours to transfer and I had to go to a different terminal so they advise to save at least 90 minutes for that. And now imagine that we were 20 minutes delayed. So I was walking very quickly but I got stuck at the hand luggage because they had problems with the stuff they didn't even notice in the US. So they had to look through my whole suitcase. Great! When I was finally done, I threw all the stuff back in and went to see where my flight departs from and I saw that the gate was already closing. Nooooo. So I tried to go even faster but then I saw a family that was running so I decided to run with them. I asked them if they were going to Prague too and the dad said: "Yes, we are running." So we ran together. And we made it. Yaaay. But I was really scared I would have even less time in the CR. :)

Komentáře

  1. Jiro.ctu si tvuj blog od zacatku cos znovu vyjela.. je to super.hezky se to cte a zacnu to louskat i v anglictine...snad se alespon zlepsim v aj.... preju hooodne stesti!!

    OdpovědětVymazat
  2. Woow, to je hodně lítání teda. Já bych byla úplně vyčerpaná!
    Těším se na články z Peru!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)