Takový den na pláži // just a day at the beach in January

Ahoj! Tak jsem momentálně se zápiskama mírně pozadu. Pořád se buď něco děje, nebo dělám různé jiné věci, než psát na blog. Vím, že ale díky tomu měli někteří čas dočíst mé zápisky. Chtěla jsem vám nejprve napsat o tom, jak se tu slavil Silvestr a Nový Rok, ale nechám to na příště, a dnes vám jen krátce napíšu o včerejším dnu na pláži Pimentel :) 

Hello! I am currently quite behind with my posts. There is always something happening here or I am doing everything else than writing on the blog. But I will try to share with you everything soon and until then I hope everybody had time to read what has been happening until now. The post that should be written now is New Year's special to share the peruvian celebrations but I will leave it for the next time and this time I will just tell you shortly about my day at the Pimentel beach where I went yesterday :) 



Byla jsem na pláži tady už podruhé. Poprvé jsem tam byla sama, tentokrát jsem šla ale s Blancou z Cruz de la Esperanza. Bylo lepší nebýt tam sama, už jenom kvůli tomu, že jsme si vzájemně mohly hlídat věci, a vykoupat se v moři. Ach! Miluju moře! Položit se na hladinu, a nechat se houpat vlnama. Prostě krása, pohoda. Musím tam asi jezdit časteji. Ale na kratší dobu, protože jsem se opět spálila, i když jsem se mazala jako blázen. No, jako blázen asi úplně ne, možná bych to mohla ještě vylepšit. Ale občas, když je člověk celej od písku, tak je těžký se namazat. 

It was my second time on that beach. The first time I went alone but this time I was accompanied by Blanca from Cruz de la Esperanza. It was better not being there alone, mostly because we could watch each other's stuff and go to the sea. Oh, how I love the sea!! I love just lying on the water and leaving the waves move me up and down. It's so relaxing and beautiful :) I have to go there more often. But for a shorter time because I got sunburnt again even with tons of sunscreen. Grrr. Well, maybe I didn't put enough sunscreen. I have to improve my strategy but sometimes it's so difficult to put it on if the sand is all over your body. 



Na pláži jsme potkali nějakého známého Blancy, tak nám koupil nanuk, pivo, a celkem dlouho se s námi bavil. Bylo to fajn, já ráda poznávám další peruánce, a vždy se dozvím něco nového :) Tento mi říkal, že bych se mohla stát třeba novým přezidentem Peru, a dát to tu dopořádku :D Byl tam se svoji dcerou a synovcem, kteří v moři hledali nějaké mořské potvory, ze kterých si prý udělají potom ceviche. Zajímavé. Aspoň jsem si je vyfotila. A taky pak chtěli ještě jít chytat ryby na molo. 

On the beach we met Blanca's friend who bought us an icecream and a beer and he stayed for quite a while talking to us. It was nice, I like getting to know more peruvian people, I always learn something new :) This one told me that maybe I could become the next peruvian president and change some stuff here :D He was there with his daughter and a nephew and they were fishing some seafood in the sea to make ceviche afterwards. Interesting. I had to take picture of them at least. 






Po poledni už mi docela vyhládlo, ale nechtěla jsem opustit pohodlné místo na pláži, a ani se mi moc nechtělo jít do těch restaurací tam, utrácet... A ono ani nebylo potřeba, protože pořád okolo chodili lidé, co něco nabízeli. Takže když šel pán, co nabízel ceviche s torta de maíz de choclo, tak jsem se ho zeptala, kolik to stojí, a když řekl 3 soly (20kč), tak jsem neváhala, a koupila si to. A bylo to dobré! :) Hlad to zahnalo, a my jsme jim dali vydělat. Pán tam měl své dítě, které mu pomáhalo, moc se mi to líbilo, jak to dítě tam běhalo, nosilo to jídlo lidem, a vracelo peníze stejně odborně, jako prodavačky v obchodě. Bralo to úplně vážně. Možná je to smutné, že tak malé dítě (5-6 let) pracuje, když by mělo být prázdniny. Na druhou stranu mi přišlo hezké, že takhle trávilo čas se svým otcem, a naučí se řemeslu. 

Later, I got a bit hungry but I didn't want to leave the bach and I didn't want to go to the restaurants there and spend much money (although I don't know the prices)... And in the end I didn't have to because there were always some people passing by offering all different kinds of stuff. So when a man who was offering ceviche with torta de maíz de choclo came, I asked the price, and for S/. 3 (1 dollar), I just couldn't refuse :) And it was good! :) it filled me and they made some money. The man had his kid there and I liked the way the kid was helping him. Bringing the food for the people, giving back change very professionally, taking it very seriously :D Yes, it might be a bit sad that a kid this small (5-6 y.o.) was working when it's holiday but on the other hand I thought that it was nice that they were spending time together and the kid could teach something useful :)


Po pár hodinách na pláži jsem se rozhodla, že už se nebudu spalovat, a zaplatila jsem si slunečník. Stál mě 5 solů (cca 30kč), cena se dá smlouvat. Ale řekla bych, že pro evropany tyhle ceny jsou dost příznivé :) After few hours at the beach I decided not to get burnt anymore and I paid for a sunshade. It cost me S/. 5 (1.5 dollars) and the price might be a bit negotiable :D But it's a very good price for foreigners I would say :) Jinak pro orientaci. Na pláž by prý snad i měly jezdit přímo combi odsud z Lambayeque, to musím ale ještě zjistit. Jinak musím jet cca 20 minut do Chiclaya, a cca 20 minut z Chiclaya do Pimentel. Je to kousek ;) Cesta Lambayeque - Chiclayo je S./ 1.5 (10kč), a cesta Chiclayo - Pimentel je S./ 1.80 (12kč). Takže to není tak špatné, ne? :) 

And one more thing for you to imagine better the spaces here. There may be combis to the beach even from Lambayeque but I don't know about them yet. I took a combi to Chiclayo (20 minutes) and from Chiclayo to Pimentel (also about 20 minutes). It's not far :) The ride Lambayeque - Chiclayo is S./ 1.5 (0.5 dollars) and the journey Chiclayo - Pimentel is S./ 1.80 (0.7 dollars). So that is not bad, is it? :)



Komentáře

  1. Pláž ti závidím! Ačkoli nemám ráda vedro, tak teď bych se do moře klidně naložila :)
    A ty mořský potvory, no fůůj, jsem na tohle asi cíťa, ale fakt se mi nelíbí :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,co to vlastne je to caviche?nebo to,co vam prodal ten pan na plazi.vypada to jako obalovany rizek…lol.A to vedle toho cibule s necim.Promin,jestlu uz jsi to to tu psala,asi jsem necetla pozorne…:-)

    OdpovědětVymazat
  3. pěkný, ty potvory krájí na kostičky, jak bylo na fotce?

    OdpovědětVymazat
  4. Ceviche si myslím, že jsem tu už jednou vysvětlovala. To jsou ty ryby, v podstatě syrový, upravené citronem a dalšíma ingrediencema. To, co vypadá jako řízek je torta de maíz de choclo - placka z kukuřice.

    Evi, ty potvory se asi krájí na kostičky. Anebo se možná použijou celý :D nevím přesně :D děsí mě už jen ta představa :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)