2 activities I really enjoyed in the NETHERLANDS + VIDEOS


2 aktivity, které jsem si opravdu v Holandsku užila
... a obě zahrnovaly vodu a lodě. Proč jsem se narodila do země, která nemá ani kanály, ani moře?


...and both of them involved water and boats. Why was I born in a country that don't have much of that?




Pokud máte rádi klid a přírodu, zkuste najít místo jako je toto v Noorden. Zde jsme si půjčili šest lodí, na každou mohlo 5 lidí, zapojili jsme motory, koukli na mapku a jeli. Vůbec jsem nevěděla, co mám od toho vlastně čekat, ale bylo to úžasné. Motory na lodích byly opravdu tiché, takže člověk ani nevěděl, že tam nějaký je. Projíždělo se podle mapky mezi rákosím, lekníny a krásnou přírodou. Člověk mohl pustit z hlavy všechny problémy a jen relaxovat. Naprosto jsem ztratila pojem o čase, až jsme najednou zastavili u pevniny a bylo nám řečeno, že zde se můžeme vykoupat. Bylo krásně, tak proč bychom nešli? Byla ta voda čistá? Než jsme rozvířili bahno na dně, tak ano :) ale i tak jsme si to moc užili. Po půlhodině koupání jsme zase nasedli na loď a jeli v tichosti zpátky. Každý z nás si chtěl užít poslední chvilku klidu a přírody.
Nicméně samotné okolí stojí za to, vesnička Noorden je asi obývaná bohatšími lidmi, vůbec by mi nevadilo se tam tak na měsíc usadit :)


INFO: 

Rezervace lodi se dá provést telefonicky. Číslo a další info najdete ZDE. Stránka je v holandštině, ale všichni známe Google Translate a oni třeba budou umět anglicky :)
Cena jedné lodi je 12,50 Euro na hodinu. Naše trasa trvala 2 hodiny.
NAVÍC:
Pokud někdo nevíte, co s penězmi a chcete na čas vypadnout, koukněte na tento apartmán, který stojí "jen" 2468 Kč na noc, ale je stylový a zapůjčí vám k tomu i loď. No neberte to! ;)



If you like quietness and nature, try to find a place like this in Noorden. We rented six boats there, each was for 5 persons. We got engines, looked at the map and off we went. I honestly didn't know what to expect when they told us that we would go on motor boats but it was amazing. You couldn't almost hear the engines going and if you decided you didn't want to use them, you could row. We went according to the map through the reeds, pond lilies and beautiful nature. We could let go all the worries and just relax. I completely lost track of time until we stopped and parked at a piece of land where we were told we could swim. The weather was beautiful, so we thought - why not? And was the water clean? Until we stirred the mud from the bottom, it was :) Still, we enjoyed it. After half-hour of swimming we got into the boats and went in the silence back. Each of us wanted to enjoy the last bit of the serenity and nature.

However, even the surroundings are worth visiting. The village Noorden is very beautiful and I wouldn't mind staying there longer :)

INFO: 
The boat reservations can be done on the phone. The number and more information can be found HERE. The website is in Dutch but you all know Google Translate and I think they should understand some English :)
The boat rental for an hour is 12,50 Euro. Our route took us 2 hours. 
EXTRA:
If you have a bit more money and you want to get away and rest, check out this apartment that you can stay in for about 90 Euro a night. It might be a lot but it's really stylish and you get your own boat with it! What are you still thinking about? ;)






----------


Pokud máte raději města, nebo nevíte, jak byste se do takové vesničky dostali, určitě vás zaujme druhá aktivita, na kterou jsme se vydali v Haarlemu. Původní plán byl půjčit si kola za 10e/den. Nicméně během dne střídavě poprchávalo a když se nám vyskytla tato možnost, která nás jako skupinu i vyšla levněji, neváhali jsme.
Půjčili jsme si dvě loďky od Greenjoy a začali jsme brouzdat kanály. Výhoda těchto loděk byla, že jsme si je mohli řídit sami a tím si i určovat trasu a rychlost, ale zároveň to bylo na naši zodpovědnost a chvíli nám trvalo, než jsme se sžili s řízením. Vlastně si skoro každý na lodi vyzkoušel ji řídit, což bylo super :) No a z kanálu prostě člověk některé věci vidí jinak, takže jsme byli nadšeni.
Jen mě překvapilo, že i když snad každý v Holandsku umí anglicky, návod k těmto lodím je v holandštině. Takže jsme to chvilku luštili, ale byly u toho i obrázky, takže to nakonec velký problém nebyl :) UPDATE: Prý už mají návod i v angličtině :)


INFO:

Tyto lodě se dají zarezervovat online na stránce Greenjoy a jsou dostupné v Haarlemu, Utrechtu, Leeuwarden a Loosdrechtu. Věřím, že se třeba i v dalších městech najde podobná společnost, která půjčuje loďky.
Jedna je až pro osm dospělých. Nás teda jelo dohromady 17 na dvou lodích, ale z většiny to byly děti, tak jsme toho člověka navíc neřešili.
U lodí nikdo nečeká, jsou zaparkovány u břehu a aktivují se v zarezervovanou hodinu SMSkou. Nám to nějak nešlo, tak jsem nakonec na zadané číslo zavolala a nějaký pán nám to z kanceláře aktivoval na dálku a na konci stejně tak deaktivoval, tak jsme se už o nic nemuseli starat.
Lodě jsou v podstatě nerozbitné, takže jediné, na co je potřeba dát pozor, jsou okolní lodě.
Cena se pohybuje okolo 25 Euro na hodinu.



If you prefer cities or don't have a way to get out to the village, you might be interested in the other activity that we did in Haarlem. The original plan was to rent some bikes for 10e/day. However, due to the changing weather we weren't sure that we would enjoy the bicycles and then we got this possibility that ended up being cheaper for us as we were such a big group so we didn't think twice.

We rented two boats from Greenjoy and started discovering the canals. The big advantage was that we could drive them ourselves and therefore we could choose the speed and route, but we had to be responsible and it took us a while till we figured out all the driving :) Actually, almost everybody on the boat tried driving the boat, which was really cool. And also, from the canal you just see things differently :)
One thing that surprised me was that although all Dutch people can speak English, the instructions to the boats came only in Dutch. So it took us a while to figure out how to start the boats but thanks to the pictures we managed to do it quite quickly :) UPDATE: I was informed that they now have the instructions in English, too :)


INFO:

These boats can be booked online on the Greenjoy website and are available in HaarlemUtrechtLeeuwarden and Loosdrecht. I believe that in other Dutch cities they have something similar.
One boat is for up to 8 adults. We were 17 persons in two boats, but most of the group were kids so we didn't think the one additional person was a problem.
There is actually no one at the boats, they are parked by the side of the canal and can be activated at a booked hour by texting to a certain number. We tried to do it but it didn't work so in the end I called the number and some man activated the boats from his office and in the end also deactivated so we didn't have to care for anything.
The boats are almost indestructible so the only thing that you should be aware of, are the other boats.
The price for a boat is around 25 Euros for an hour.









Tento článek není nijak sponzorovaný. Všechny názory jsou mé vlastní.
This article is by no means sponsored. All opinions are my own.

Komentáře

  1. Proč mi to děláš? :D
    Já byla jednou na dovolený v Holandsku. Půjčili jsme si na týden loď, na které jsme i spali a jezdili jsme po kanálech. Bylo to skvělý. Nejvíc se mi líbili ty jejich domečky u kanálů s těma opečovávanýma zahradama! A taky houseboaty samozřejmě! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je super!! Jezdit po kanálech a spát na lodi! :) To bych taky chtěla! :) jo, oni maj všechno opečovaný, staraj se o to, to se mi líbí :)

      Vymazat
  2. Jezdit po kanálech v Holandsku je jedna z věcí, kterou mám na seznamu přání. Doufám, že se někdy dočkám! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)