Pedras d'el Rei, nostalgicky zpět do Portugalska


Toto je příběh o tom, jak jsem se jako malá zamilovala do Portugalska. 
Když jsem byla v páté třídě, děda přišel s tím, že už navštívil všechny země Evropy, až na Portugalsko. Já jsem byla zrovna na domací škole, tak se rozhodl, že mě s mamkou vezme na cestu v rámci mé výuky. Veliká výhoda domácí školy je, že člověk se učí ze všeho, co má okolo sebe. 
 - Kde je Portugalsko a čím je významné? - zeměpis
 - Co se tam v minulosti stalo? - dějepis
 - Je to království nebo republika? - občanská výchova
 - Kolik peněz potřebujeme, abychom tam mohli být dva týdny? - matematika
 - Plavání v moři a bazénu - tělocvik
 - Knížky pro dlouhé chvíle - český jazyk
Toto je opravdu praktická škola hrou. :)



Psal se rok 2001 .... :)

Pamatuji si, že děda nebyl velký příznivce velkých hotelů 20 metrů od pláže, ale hledal něco poetičtějšího. Zaujal ho resort Pedras d'el Rei vzdálený méně než hodinu od letiště Fara. Z celého letadla Čechů jsme tam nakonec skončili asi jediní.

Co jsem si tenkrát ze čtrnáctidenního pobytu odvezla domů byla touha stát se delegátkou, touha naučit se nějaký jižanský jazyk, nadšení z létání, nadšení z nekonečné pláže a velkých mušlí, které jsem nikde jinde už tak velké nenašla a v neposlední řadě hluboký zážitek z toho místa.

Letos jsme s mamkou na to místo vzpomínaly, až jsme sedly k počítači a ze zvědavosti koukly, jak ten resort funguje, kolik stojí ubytování a jak jsou na tom cenově letenky. Byly jsme mile překvapené, tak jsme to jen tak předhodily taťkovi, našly vyhovující termín a už jsme to rezervovaly letenky i ubytování :)



Před odjezdem jsem se začala trochu bát, jak to tam bude vypadat. Na stránce, kde jsme to ubytování kupovali, bylo napsáno, že budeme mít buď dvě roztahovací pohovky, nebo dvě manželské postele...? Doufala jsem hlavně, že se tam bude dát spát. Možná i proto jsem byla příjemně překvapená, když jsem přijela.


Dostali jsme jeden z domečků na jižní straně kempu, velmi blízko k vláčku. Když jsme vešli, tak jsme našli jednou krásnou ložnici s manželskou postelí, koupelnu a dobře vybavenou kuchyň s jídelním stolem a dvěma postelema. Super! :)







Jediné, čím jsem byla zklamaná, byla autopůjčovna. Zarezervovali jsme si auto u Gold Car. Nejen, že nám dost vyhrožovali s tím, co se autu může stát a co bychom platili, tak jsme vyhodili asi 150 euro jen za pojištění, že měli tisíc jiných zbytečných poplatků, který jsme si teda mohli zjistit sami předem, tak to nepočítám... ale nakonec po vrácení auta nám nevrátili peníze za vrácení plné nádrže. Vrátili nám 1/8, což bylo 9 euro. To už nám to nedalo, tak jsem se ozvala, na stránkách jsem našla nějaký formulář na stížnost a napsala jsem jim, že to není možný, že jsme tankovali těsně před letištěm. Po pár dnech nám došel email, že nám posílají těch zbylých 57 euro. To mi někdo vysvětlete, jestli máte zkušenost s autopůjčovnami: Dělají to naschvál, že nás chtějí oškubat, nebo to byla opravdu jen chyba?



Jinak jsme si ale pobyt moc užili. Strávili jsme ho cestami na pláž, do okolí, zkoušením všech možných nových jídel a odpočíváním. V kempu byly dokonce stromy granátovými jablky, tak jsme si tu a tam nějaké utrhly. Měli tam i staré olivovníky, ale čerstvě utrhnuté olivy taťkovi nechutnaly. Víc o náplni našich dní zase příště :)



Komentáře