První dny v Peru

Dny v Peru utíkají rychle. Ani to nestíhám nějak sledovat. Pořád ale s taťkou nějak bojujeme se změnou času, tak vždycky celý odpoledne jsme dost unavený, a po devátý večer už nám padá hlava. Nebo minimálně mně jo. A to je problém, když se pak hodně akcí odehrává večer. 

The days in Peru go by so fast. I don't even notice where does the day go when another one comes. But my dad and I still fight the jetlag. So usually the whole afternoon we are tired, and from 9pm we are exhausted. Or at least I am. And that becomes a bit of a problem when almost everything is happening in the evening. 



V sobotu jsme měli projížďku do centra, kde jsme se prošli, a nakoupili něco. Taťkovi se po cestě rozpadl batoh, tak jsme šli na tržiště, kde si levně koupil jiný, a já jsem nedodolala pěkné kabelce. Už i docela umím smlouvat, tak to je sranda :) 

On Saturday, we went for a walk in the centre and bought some things. My dad's backpack broke during the journey here so we went to a market and bought a new one. And I couldn't resist buying a purse. I finally learned to negotiate so it's fun. 









Je to zajímavý pocit, být tu podruhé. Přijde mi, že už to tady tak hodně znám, připadám si skoro jako zpět doma. Teda jakože v adoptivním domově, nebo jak bych to řekla. Je ale pravda, že barevně fakt nezapadám, a když tu jsem ještě k tomu s taťkou, což už jsme dva bílý vedle sebe, tak si připadám jako turista :D a to možná víte, že nemám moc ráda, ale zvykám si na novou roli :D 

It's an interesting feeling being here for the second time. I feel as if I knew this place so much. I feel almost like being back home. Or being back in my adoptive home because the fact is that I am whiter than ever compared to the tanned peruvians. The Czech summer is about to come while here they are getting ready for winter. And when we go with my dad next tu each other, it means that we are two white people next to each other and I feel like such a tourist. And I don't like being a tourist much. But I am getting used to it ;) 



Večer bylo společné shromáždění venku. Zpívalo se, tancovalo se, mluvilo se. Já jsem se potila při tlumočení, ale lidi nějak porozuměli, tak to bylo moc fajn. Pak jsme si dali koláč a vychladlou horkou čokoládu, a prostě jsme si to užili. 

On Saturday evening we had a united service of two churches outside of Ana's home. We were singing, dancing, talking... I had a hard time interreting but people understood me so that was great :) Then we ate a cake and warm hot chocolate and we just enjoyed being together... 






V neděli byl trochu flákací den, pak jsem ale se Sofií balila dárky ke svátku matek, tak mě Sofie naučila nějaké balící triky, a ještě hladové jsme připravovaly kuře na sandviče na večer. Tady je svátek matek hodně významná událost. Mnohem víc, než u nás. Pořádají se různé akce, oslavy, vše pro matky, a dávají se dary. Takže na večerním shromáždění se na konci předávaly dárky (zástěry), a pak se losovaly další věci. To je asi další místní tradice - losovat pár dárků, a pak je vrcholem losování dárkový koš. Byla to celá ceremonie i s tím, že výherce děkoval. Trochu jsem si připadala jako na Oscarech :D a tady měli ještě jednu tradici, a to korunování Matka Morava (Jednota bratrská = Iglesia Morava), a pak Žena ctnostná. Měli na to šerpy, a matka morava měla dokonce i korunku. V tom postu zůstala Erlinda, moc sympatická babička :) Žena ctnostná byla nová. Bylo to moc fajn, mohli jsme se i podělit o to, co děláme u nás v ČR v Nové Pace, řekli jsme jim o celém díle, a povzbudili jsme je, ať se nebojí. A více příště :) 

Sunday was a bit lazier day. But then Sofia and I started packing gifts for mothers and Sofia tought me some packing tricks and that was fun. Then, while being so hungry we had to prepare chicken for sandwiches, which seemed like a torture but we managed to finish it without eating a bit of it. Mother's day here is a very significant event. Much more than in the Czech Republic. In Peru, they organise these events, celebrations and they give presents to mothers. So during the Sunday evening service they were giving mothers gifts and then there was some kind of lottery for some more gifts. And the highlight of the evening was a gift basket. It was a bit ceremony with a thankyou speach. I felt as if I was attending the Oscars ;) But it was fun :) There was also another tradition - awarding a Moravian Mother (Moravian is for Moravian Church) and a Virtuos Woman. Moravian Mother even had a tiara o it was really nice, I liked her. The evening was really nice we could share what we do in the Czech Republic in Nová Paka, and we encouraged them not to be afraid on new things and challenges. So that's all for today, more is about to come :)



Komentáře