Tavira, Portugalsko

Tavira je malé a krásné přímořské městečko. V minulosti bylo jednu dobu velmi významné městečko, ale pak bylo v řece Gilao už tolik bahna, že se lodě nemohly dostávat do přístavu. Město hodně prosperovalo lovem tuňáků, ty se ale přestěhovaly do jiných vod, takže teď se živí hlavně turismem :)

My jsme měli Taviru asi 10 minut autem od kempu, tak jsme se tam podívali několikrát. V centru se na většině míst parkování platí, ale částka je celkem symbolická, takže pokud tam nechce člověk stát celý den, tak to není problém. Pokud se člověk rozhodně zůstat déle, stojí za to najít nějaké neplacené místo trochu dál, není to problém, protože je vše poměrně blízko :)


Zde je několik míst, které stojí za to v Taviře navštívit :)



Mercado Municipal
Pravidelní čtenáři tohoto blogu už určitě ví, že miluji trhy. Zejména trhy s jídlem a různé místní trhy. Trh je otevřený každý den v týdnu od 8 do 14h.
Doporučuji nakoupit: levná avokáda (za cenu 2e/1kg, ale pozor na zralost), chuchus (pro nás neznámý plod, ale stojí za zkoušku), manga (trochu dražší, i když v porovnání s našima cenama levnější a mnohem zralejší), ryba (tuňák byl drahý, ale výborný), sůl (místní a může být dobrý dárek), jakékoliv další ovoce nebo zelenina... :)
PS: Když jsme byli na trhu poprvé, hned vedle byl bleší trh, tak ten byl taky skvělý. Jen nevím, jestli to je pravidelná akce, nebo nárazová.







Ponte Romana
Římský most přes řeku Gilao. Na jedné straně je náměstíčko s kavárnama a dále kopcem, na kterém je hrad. Podél řeky také vede krásná promenáda. Na druhé straně, hned v ulici navazující na most, najdete kupu restaurací, kde vás přesvědčí, že u nich se určitě nejlépe navečeříte :) Přes den si na jedné straně mostu můžete koupit teplé jedlé kaštany.






Castelo
Hrad, nebo spíše zbytek hradu, je kamenné opevnění kolem dokola, ve kterém se nachází krásná zahrada. Vejít se dá přes den a zdarma. Rodiče nadchlo, že se po hradbách kolem dokola chodit bez problémů, i když nikde není žádné zábradlí. Je to prostě na vlastní nebezpečnost. A výhled tam je skvělý :)
Otevírací doba: pondělí-sobota: 8-17h, neděle: 9-17h






Igreja da Misericórdia
Jednoduchý, ale velmi zajímavý kostel tím, že jsou jeho stěny pokryty malovanými kachličkami azulejos. Vstupné je dobrovolné, jsou tam paní, které rády poradí a napravo od oltáře je průchod dále do muzea.





Vykopávky
Dobře, tohle je trochu s otazníkem. Ale nedávno se v Taviře objevily nové vykopávky, takže se stále něco objevuje. Taťka poznamenal, že si asi někdo chtěl postavit nový dům, rýpl do země a teď má chudák po srandě :) Jestli z toho bude něco zajímavého, to se ještě uvidí. Tak pokud tam někdo pojedete, tak mi dejte vědět, jak to pokračuje :)




Domečky
A mimo to, co jsem vyjmenovala, taky stojí za to se jen projít a kouknout se na ty hezké domečky, ve kterých místní bydlí či nebydlí. Mě naprosto facinovaly. Nejvíc se mi líbily ty pokachličkované :)






Komentáře