Anglie - den čtvrtý - 5.2.2011

tak, dneska už mam trochu lepší pocit, že se moje angličtinářská krize překonává... nebo jak bych to nazvala... měla sem furt pocit, že mluvim příšerně... ale možná to je taky tim, že mam spíš americkou výslovnost a snažim se mluvit britsky... nevim... anebo tim, že Joan s Michaelem mně občas nerozumí a to mě vždycky nějak rozhodí... jiní lidé mi rozumí... Michael teda trochu líp, možná to je tím, že i pár lidí angličtinu učil, tak si dokáže domyslet, nebo přehlídnout nepřesnou britskou výslovnost... ale jemu zas rozumim já hůř, protože moc nevyslovuje... ale možná to souvisí s tou jeho mrtvičkou, protože dneska jsem si všimla, že vážně mluví víc pravou stranou pusy...

ten jeho zdravotní stav je druhá věc, kterou jsem dneska chěla zmínit... z toho, co říkali, jsem pochopila, že měl tu mrtvici, nějak mu bylo blbě, pak byl pár dnů v nemocnici, nebo co (minimálně viděl doktory), ale očividně s tím nic moc neudělali a během těch čtyř dnů se mu to ještě zhoršilo... no, rozhodně od léta-podzimu (nepamatuju si, kdy přesně to bylo), je na tom líp, denně cvičí a chodí o holi, která mmá 3nožičky, takže drží stabilitu. Je na levou část těla ochrnutý... levou nohou hýbe tak, že když chodí o té holi, tak nějak bokem tu nohu nadzvedává... a ruku taky cvičí, takže se to zlepšuje. Ale chce to hodně úsilí a trpělivosti. Taky mívá docela změny nálad, dopoledne dneska nic moc, ale teď odpoledne byl v mimořádně výborný náladě, tak byla sranda... :) no, ale proč tady rozepisuju ten jeho stav... zaprve jsem ráda, že se to lepší, byl to výborně zdravý a aktivní člověk, než se mu to stalo... (jo a pro rodiče - už vim, kolik mu je let... je o deset let mladší, než děda). Ale překvapuje mě, že nemá žádnou kartičku pro invalidy. Předevčírem poprve sešel schody, ale byl to dlouhej a těžkej proces... dneska jsme ho dokonce po jedněch podlouhlých a nízkých dostali nahoru, ale chodí pomalu. No, má prostě levou stranu těla v podstatě nepohyblivou. Je tolik lidí v čechách, kteří tu kartičku mají a jsou na tom mnohem lépe. Pravda je, že mi přijde, že v Čechách ji má vážně skoro každý - hodně lidí. Nevím, jak to chodí tady, ale myslím si, že on by si ji rozhodně zasloužil...

Dneska jsme jeli něco předat bratrovi Joan = návštěva :) Maj krásný vesnický barák. Taková chalupa, ale ne jako chalupa, ale na žití :) moc pěkný. Bavili se o nějakém domě, který jsme viděli z okna. První jsem to moc nechápala, až když se nás ten bratr zeptal, jestli se chceme na něj jít podívat, tak jsem pochopila, že to staví oni. Ten dům mě naprosto uchvátil. Je to uplně netypický anglický barák a z řeči jsem pochopila, že to hodně lidí ve vesnici nemůže snést. Nevím, z čeho přesně je postavený, ale nejsou to cihly, jsou to nějaké přírodní panely. Na mě to působilo, jako takový eko-dům. Z dálky bylo vidět, že je vysoký, ale když jsme přišli před něj, tak mě napadlo jen anglické slovo - huge, tzn. něco jako obrovský. Není typický několika patrový, ale tím, že je v kopci, jde trochu i do země a má jakoby dvě části, tak má podlaží na přeskáčku, jakoby mezipodlaží. Uvnitř je velice prostorný, ale zas tolik místností nemá. Ale obývák s jídelnou a kuchyní je prostě mega obrovský, až do stropu, a mají tam hodně oken, skleněných dveří a tak. Myslím si, že kdyby chtěli, tak by se ten prostor dal mnohem víc využít. Ještě tak 4pokoje by se tam podle mě daly zabudovat. Ale takhle to je vážně prostorné. Vždycky jsem chtěla bydlet raději ve větším městě, ale dokážu si představit, že bych bydlela za městem v tomto baráku. Docela mě uchvátil, škoda, že nemám fotku. Ale je zajímavý, že se do toho ten bratr pustil takhle na stáří. Bude něco přes 60let, nevím, kolik přesně. Mají i solární panely na střeše a výborně propracovaný tepelný systém s nějakou trubkou 50m do země (to jsem taky uplně všechno nepochopila, ale je to dost promakaný:) ).

Když už jsem u těch domů, tak je pravda, že tady jsou domy hodně drahý. Ale nevim, jak to je s půdou. Protože mě překvapuje, že se tu moc nevedou byty. (Londýn nepočítám) Možná v centrech města a vlastně teď jsem si vzpomněla, kde je maj, ale přijde mi, že jich nemají tolik... ale jinak maj třeba ty půldomky, nebo něco na ten způsob. Nebo ty jejich bungalovy. To je na velkém prostoru a má to jen jedno patro. Asi tu nemají nedostatek půdy... A taky jsem si tu nikdy nevšimla paneláků... možná žiju ve špatné části města a dá se předpokládat, že by to tu měli spíše z cihel, než panelů, ale prostě tak vysoké domy tu nemají.

No, myslím si, že jsem se už rozepsala dost o problematice domů, možná to je tím, že jsem v létě cca 3 měsíce strávila pracováním na jednom ;)

měla jsem tu zákusek - takovej koláček z lineckého těsta, nebo co to je za těsto... byl to tvar jako muffin, nebo mini pie a náplň byly rozinky... :) vtipný a zajímavý ;)
a nakonec něco, co mě ráno v 9:32 pobavilo na ploše mého notebooku:
počasí: Španělsko x Anglie x ČR :D :D

pěkný zbytek večera ;)

Komentáře