BILBAO: výlet :)

Tento týden máme ještě velikonoční prázdniny.
Nechtěly jsme je s Barčou proflákat, tak jsme se rozhodly cestovat. Podobně, jako většina ostatních studentů. Původně jsme měly plán udělat okruh Burgos-Vitoria-Pamplona-San Sebastian-Bilbao-Burgos, ale nakonec nám nevyšlo ani jedno ze dvou ubytování, tak jsme to odložily/zrušily, v pondělí zůstaly v Burgosu, a večer vymýšlely narychlo náhradní plány.

Rozhodly jsme se nakonec pro Bilbao, protože jsme se tam někdy chtěly podívat, není to odtud tak daleko, a říkaly jsme si, že to bude fajn. Ráno jsme se sešly na autobusáku, a když jsme chtěly koupit lístky, tak jsme zjistily, že je v autobuse jen jedno volné místo. Mě napadlo jet ještě někam jinam, ale neměly jsme skoro nic na výběr, tak jsme musely jet autobusem, který jel sice jen o půl hodiny později, ale zato jel o hodinu a čtvrt déle, protože jel přes nějaké vesnice. Takže v konečném důsledku, jsme dorazily do Bilbaa skoro o dvě hodiny později, a měly jsme na prohlídku jen 5 hodin, protože nám poslední autobus jen v 19h. Ale i tak to stálo za to.
Cesta autobusem do Bilbaa ale byla docela krušná. Jak jel přes vesničky, tak jel i přes různé hory, a serpentýnama, že nám bylo v jednu chvíli dost blbě! Pak jsme si ale daly moji bagetu, a bylo nám líp. Opakovat tu cestu bychom ale nechtěly.
Po příjezdu jsme vůbec nevěděly kam jít, navíc začalo pršet. Šly jsme teda na tramvajovou zastávku, koukaly tam na nějaký hrubý plánek centra, a já se ptala nějaké paní, jak se dostat někam, a jak dlouho to trvá. Je pravda, že jsme jely dost spontánně, a nic jsme nenaplánovaly. Jen já jsem se teda napsala seznam zajímavých míst na papírek. To bylo vše. Než jsme zjistily ceny lístků tramvaje, tak se vyjasnilo, tak jsme se rozhodly jít podél tramvaje = podél řeky. Šly jsme teda, a zastavovaly se různě, kde se nám líbilo. Mezitím pršelo, svítilo sluníčko, pršelo, a tak :D ale jinak bylo docela teplo :) když se to porovná s Burgosem :)
U Guggenheima jsme si vyfotily nechutného pavouka, vlezly jsme na chvilku dovnitř, a já jsem se zeptala, kde bychom sehnaly informační centrum. Paní nám řekla, že hned vedle muzea. A vážně tam bylo. Ještě u toho byla taková velká cedule, na kterou jsem předtím koukala, ale nějak mi to nedošlo :D
Bylo super, že v tom Infocentru měli otevřeno i před siestu. V Burgosu je totiž během siesty, cca od 14h do 17h, zavřeno. To bychom na tom byly docela blbě. Vzaly jsme si tam nějaké letáky, a já se zeptala na lanovku, o které jsem četla na internetu. Byl skoro po cestě, kam jsme chtěly, tak to bylo super, i cena, kterou nám řekli, nám přišla fajn. Vydaly jsme se teda na tu lanovku, zaplatily necelé dvě eura za cestu nahoru a dolu, a jely nahoru.  Původně jsme uvažovaly, že bychom to dolu sešly, ale pán říkal, že to je trochu složitější, že to je spíš jen pro ty, co Bilbao znají. A my navíc kupu času navíc neměly. Lanovka byla jako na Petřín. Do pěti minut jsme byly nahoře, chvilku počkaly, než se přehnaly mraky, naobědvaly se salátu, který připravila Barča, a pak se slunily :) Bylo to tam pěkné, vážně hezký výhled na město a i trochu na moře v dálce (k tomu jsme původně chtěly, ale nebyl na to bohužel čas). 
Když jsme sjely dolu, tak jsme pokračovaly v našem "okruhu" a došly do Casco Viejo - něco jako staré město. Bylo to pěkné, i když nic asi extra šíleně úžasného. Ale líbilo se mi to. Spíš jsme už začínaly být unavené. Když jsme došly ke katedrále, a já jsem si ji začala fotit, přišel za námi nějaký pán, a jestli jsme turistky, a pak něco strašně zamlel a jako jestli ok? Tak jsem mu řekla, že teda na nás musí mluvit trochu pomaleji. Tak to zopakoval skoro stejně rychle, ale trochu srozumitelněji. Říkal něco v tom smyslu, že dělá článek o turistech do novin, a jestli si nás nemůže vyfotit, nebo něco takovýho. Tak jsem teda řekla, že jo, načež si nás tam začal pózovat - já jsem jakože vždycky fotila Barču :D byl strašně náročnej, a ke konci mi to přišlo už jako pěkná kravina. Nevím teda, ale vyfotil si takovejch fotek, že pokud v těch novinách ve středu žádná fotka nebude, tak se naštvu :D vzal si ještě naše jména, zeptal se, odkud jsme, a pak jsme se rozloučily, já jsem si ještě fotila katedrálu z jiné strany, on nás ještě z dálky fotil :D a pak jsme mu zmizely.
Šly jsme zjistit, odkud nám jede tramvaj zpět k autobusovému nádraží a šly si sednout na chvíli na kafe do takové pravé španělské kavárny. Lístky na tramvaj jsme si potom koupily v automatu na zastávce, a když přijela tramvaj, tak tam lidi začali něco cvakat. Nechápala jsem to, tak jsem se zeptala, kde se označujou ty lístky do tramvaje tam. Tak nám bylo právě řečeno, že na té zastávce, vedle toho automatu. Cože?? Mimo tramvaj? Zajímavé teda. Tak jsme to ještě rychle označily a běžely do tramvaje. Řidič na nás naštěstí čekal. Tramvaj nás opět vyhodila před autobusákem, tak jsme chvilku počkaly, nasedly do autobusu, a unavené jely domů :)

Bilbao se mi líbilo. Je fajn, že je u moře a zároveň, díky tomu, tam je mírnější klima. Je tam vlhko, a nefouká tam, jako tady v Burgosu. Jsou tam taky okolo hory, což je pěkné - hezky se na to kouká ;)
Na druhou stranu to je ale baskicko, takže pro studium španělštiny to není stoprocentně nejlepší :) líbilo se mi tam, ale Burgos pro mě zatím zůstává favorit ;) (no, možná až na Madrid :) )

Komentáře

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)