nečekaný sobotní výlet

Jak nám začaly ve čtvrtek velikonoční prázdniny, tak jsem si říkala, že to je fajn, že kromě nějakého cestování, bych mohla i začít pracovat na některých úkolech do školy. 
Ve čtvrtek bylo chvilku hezky, tak jsem chtěla donést do katedrály ten svůj životopis, jenomže jsem nevěděla, že bude všude zavřeno, protože byl svátek. Tady je totiž státní svátek ve čtvrtek a pátek, takže všude je zavřeno, a v pondělí se zase už normálně pracuje. To se mi teda nepodařilo, ale aspoň jsme se s Barčou prošly, a večer se spolu podívaly na tematicky zaměřený film - Hop :) měly jsme strašnou chuť dát si k tomu filmu zmrzlinu, jenomže byly zavřené ty obchody, tak jsme si aspoň uvařily a vylepšily puding :)
V pátek jsem se dokonce i trochu učila anglicky z jedné učebnice, co jsem si tu vytiskla, a německy na této stránce :) Večer jsem šla na setkání jovenes (překl. mladých - z té církve). Bylo to fajn, a dozvěděla jsem se, že na sobotu plánují nějaký výlet. Plánovala jsem sice četbu knížky a tvoření referátu, zároveň jsem nechtěla moc utrácet, ale tadyto mělo zas trochu jinou cenu. Zaprvé jsem se zas víc s nima skamarádila, a za druhé jsem procvičila španělštinu. Tady totiž bohužel jinak nemám tolik příležitostí mluvit španělsky. Oproti aupair pobytu, je to velký rozdíl... A jak se nakonec ukázalo, tak ten den mě v té španělštině hodně posunul.

Jeli jsme teda v sobotu po deváté hodině, do Vitoria-Gasteiz. Je to jedno větší město v Baskicku. Cesta trvala asi hodinu a půl. Jely 4 auta, a v nich 17lidí :) Cesta byla vtipná. Jely jsme v autě 4 holky, pustily jsme si navigaci v telefonu (tady se tomu říká "che pe ese" :D ), a ta navigace byla nějaká poblázněná, tak nám to říkalo pořád za sebou "gira a la izquierda, gira a la derecha, dirigete hacia noroeste, dirigete hacia este" (zatoč doleva, zatoč doprava, jeď na severozápad, jeď na východ). Prostě nám to řeklo, abychom zabočili doleva, a za 5 vteřin doprava. Přitom jsme jeli po rovné dálnici :D tak jsme se docela bavily :D taky nám to třeba řeklo, abychom vyjely z kruhového objezdu, ještě než jsme na něj vjely. Nakonec jsme navigaci teda ani nepotřebovaly, protože jsme jely za autem kluků. Ti si z nás nakonci cesty trochu dělali srandu, protože třeba objeli kruhák 5x :D to nám udělali asi 2x a chudák Johanně z toho bylo docela blbě :D

Dojeli jsme teda do jednoho velkého obchodního centra, tam jsme si dali na dvě hodiny rozchod, přičemž většina lidí šla do Primarku (pro ty co neví, to je takový velký obchod s celkem levným oblečením, který pochází z Anglie). V Primarku bylo dost hezkých věcí - třeba hezké nekvalitní levné boty, nebo strašně moc pěkných šátků a šál, že jsem byla ztracená a nemohla si vybrat. Já jsem ale sháněla šaty, nebo sukni. A sukni tam snad nikde neměli. A šatů strašně málo. Nakonec jsem si aspoň zkusila jediné, co se mi trochu líbily, a koupila si je. S Johannou jsme obešly ještě pár dalších obchodů, ale nic nás moc nezaujalo, jen jsme umíraly hlady, tak jsme si v Eroski koupily jablka, a šly na sraz. Když dorazili všichni, tak se zase nějakou dobu řešilo, kam se půjde jíst, a než se to rozhodlo, tak jsme málem umřely hlady :D Nakonec jsme šli na kebab. To byl možná i můj první kebab v životě. Ale byl dobrý :) Po tomhle obědě si zase lidi šli dát kafe, nebo zmrzku, tak se tak sedělo, povídalo, a zvedli jsme se asi až v 16h. Prostě typicky španělsky-pohodově. 

Po tomto jsme se vydali na zimní stadion. Tam jsme zaplatili vstup, půjčili si brusle (dohromady mě to vyšlo na 10,50e), a měli skoro 4 hodiny na bruslení. Bylo to vtipné, protože španělé moc bruslit nechodí, zvlášť, pokud nemají stadion ve svém městě. I když je pravda, že většina tak nějak bruslila. Bylo vtipné, když pak zjistili, že umím jezdit pozadu. A ještě k tomu, že umím brzdit. Tak jsem tam pak asi 5 lidí učila jezdit pozadu, což bylo zajímavý, protože já jsem se o učila docela dávno, takže jsem si metodiku musela vymyslet. Ale někteří se to docela naučili, a chválili mě, že umím dobře učit :) Některé jsem teda učila brzdit, tak to bylo fajn. Bruslili jsme vlastně tak nějak přes 3 hodiny, což byla síla, zvlášť v těch přeskáčových bruslích. Ke konci jsem už měla hodně otlačené nohy... Abych úplně Španěly nepomluvila (teda snad jsem to neudělala), tak asi 3 z nich uměli bruslit dost dobře. No, rozhodně to byl super čas, užili jsme si to, a jak tak různě člověk jezdí, tak se dalo dobře povídat s různými lidmi. Já jsem fotila, a trochu točila videa, a dvakrát jsem přitom narazila do nějakých lidí, a pokaždý to byl strašnej trapas (minimálně pro mě) :) Ale fakt jsem si to užila. stálo to ty peníze :)

Po bruslení jsme zas jeli do centra, přidali se k nám ještě dva kluci, a ještě někdo místní, kdo nás trochu provedl, sedli jsme si u jedné kavárny, dali jsme si něco jako večeři, povídali, a pak jsme jeli domů. Po cestě domů jsem teda pěkně usnula.
Byl to super den, dobře strávená sobota, poznala jsem tyhle super lidi, a oni zas trochu poznali mě, českou kulturu, jazyk, a tak... :) Taky jsem se naučila strašně moc slovíček a frází, a rozmluvila jsem se španělsky :) Těším se na další akci :)

Komentáře

  1. S tou španělštinou jsem z toho taky v šoku, napadlo mě to srovnávní s au-pair několikrát, že "i jako au-pair" bych mluvila mnohem víc..
    Já chci taky takové 'jovenes' tady!! :( ;) Pozdravuj je. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)