PENNSYLVANIA: První dny v USA

Mám se tu skvěle!
Už mám za sebou dva celé dny s USA, a ani se mi odsud nechce. Tím chci říct, že Johanny rodina je strašně milá a fajn, a je to tu fakt super! :) I když jak ona říká, možná bych se tu za chvíli začala nudit, protože oni bydlí mezi poli a mezi lesy, takže člověk se bez auta neobejde. Ale je to tu krásný, klidný... :)


Hey!! I am doing great here!
I have been here two whole days and love it here! Jo’s family is so nice, I feel like at home here! :) Although she says that maybe I would get bored here soon because they live in the middle of nowhere the fields and forests, so you need to have a car to survive but it’s so beautiful and peaceful here... :)


V sobotu jsem ochutnala k snídani skořicové bagels s Philadelphií - tak se to prý jí. Zajímavá kombinace. Šly jsme okouknout psy, které mají u známých, chvíli jsme je venčili, a pak jsme s Jo vyrazily na obhlídku okolí. Byly jsme v několika sekáčích, v Amish supermarketu, a pak ve Strasburgu, kde ona normálně v sobotu pracuje, tam jsme si ten podnik prošly, zkusily všechny věci na ochutnání, co tam měli, a že jich nebylo málo (to se mi líbilo :D ), daly jsme si tam jídlo - měla jsem americký hamburger, a prošly jsme se. Úplně mě fascinují jejich obchůdky. Jsou tak krásné, ty interiéry, všechno dekorované, strašně jsem si to chtěla celý vyfotit, ale bylo mi to trochu blbé a trochu jsem byla líná :D Ale Strasburg je moc krásné městečko/vesnička. Dělaly jsme s Jo plány, že bychom tam mohly spolu bydlet :D Na nějakou dobu by to mohlo být dobrý, ale celý život bych v USA asi bydlet nechtěla. V tuhle chvíli jsem už byla dost unavená, přece jenom jsem nespala, a bolela mě hlava, tak jsme už nic nepodnikaly, a jely jsme domů. 


On Saturday I got to taste the cinnamon bagels with Philadelphia cheese for breakfast – that’s the way you should eat. It’s an interesting combination. We went to walk the dogs that they keep in a different property, so it was a really nice walk, and then we went to see the surroundings with Jo. We went to several thrift stores, to the Amish supermarket, and then to Strasburg, where Jo usually works on Saturdays. So she showed me the ice creamery, where you find more things than just an ice cream. We tried many samples (I love that!) of different things like pretzels, peanut butter, wasabi peas, and more. Then we had lunch there – I had an American burger and although I don’t need to eat that every day, I liked it. We felt so full that we had to go for a walk. Well, that was not the only reason :D Strasburg is a little but a very beautiful town. We made plans with Jo to live there in a beautiful little house together :D That would be so much fun :) And I just love some of the shops they have there. They are so perfectly decorated, I would just move in immediately :D
When we got back to the car we thought about what to do next but I was quite tired so we decided to have a relaxing day and go back home.



Po cestě jsme ještě potkávali Amish vozy tažené koněma. 
Asi bych měla vysvětlit, kdo jsou Amish.
Amish je komunita lidí, co tu žije okolo Lancasteru. Wiki: "Amish jsou známi především přísnými zákazy používání techniky (nesmějí používat auta a podobné dopravní prostředky, telefon, elektřinu), uniformními starosvětskými oděvy a dalšími zvláštnostmi. Většina z nich mluví německým dialektem, tzv. pensylvánskou němčinou."


On the way home we met some of the Amish horse-drawn carriages. And because I am not sure whether you know who the Amish are, I will explain it to you now with the help of Wikipedia :)
The Amish is a community of people who live here in the area of Lancaster. Wiki: “The Amish are a group of traditionalist Christian church fellowships that form a subgroup of the Mennonite churches. The Amish are known for simple living, plain dress, and reluctance to adopt many conveniences of modern technology.“



Zbytek dne jsme spíš už jenom relaxovaly, a večer jsme se s Jo a jejím bráchou Chrisem koukly na film. Původně jsme chtěly mít holčičí večer, kouknout se na holčičí film, ale on se tvářil tak smutně, že se chtěl koukat s náma, a protože mi Jo předtím říkala, že je docela stydlivej, a přišlo mi milý, že chtěl s náma trávit čas, tak jsme to změnily, a vybrali jsme film, který byl i pro něj :) A měli jsme nějaký strašně typický místní jídlo - chicken pot pie. A zmrzlinu! :)
Okolo desáté jsem už byla mrtvá a usínala jsem, tak jsme to zabalily.


The rest of the day we relaxed and in the evening Jo, her brother Chris and I watched a movie. Originally, we wanted to have a girls night watching a Jane Austen movie, but Chris wanted to watch something with us so we changed the movie to one that he would also enjoy watching :)
And we ate a typical local meal – Chicken pot pie. I really liked it! :) and then we had an ice cream :) yummy.
Around 10 pm, I was completely exhausted so I had to go to bed.



V neděli Jo připravila americké palačinky! Byly krásně takové nadýchané. Mmmm. A měla jsem je s pravým javorovým sirupem :) Bylo mi i vysvětleno, jak se vyrábí. Prý z 10 litrů tekutiny, co vyteče z javoru, se udělá 1 litr sirupu. Zajímavé.
Pak jsme se vydali do jejich církve. Chodí do Presbyteriánské církve, a furt se mě na to snažili připravit :D Asi jsem čekala nejhorší, tak to pak zas tak špatné nebylo, i když bych tam asi pravidelně chodit nechtěla. Bylo vtipné, že tam mají v neděli 3 setkání, a ještě k tomu pokaždé ve dvou sálech najednou. V jednom sále to je hodně tradiční, takže prý hlavně pro důchodce, a v tom menším sále, kde jsme byli my, to je právě trochu živější. A vtipné bylo, že na prvním setkání se natáčí ten, kdo mluví, a tím, že jsme byli na třetím, tak nám ho jen promítli na obrazovce :D Bylo to dobré, ale byla jsem docela unavená, tak jsem chvílema skoro usínala.

On Sunday, Jo prepared the American pancakes for breakfast. Mmmm. They were so soft and fluffy. And we ate it with the real maple syrup :)
After that we went to the church. Jo’s family goes to the Presbyterian Church. It was quite funny because they have three services on Sunday and in two rooms at the same time. In one room it’s very traditional and mostly old people go there, and in the other room it’s more modern. So the first service is in the morning and the videotape the pastor speaking and on the other services they just project him on the screen. That was really funny but I prefer to see a living person talking to me directly. And I was also still a bit tired so it was a bit difficult not to fall asleep.



K obědu jsme měli další velmi typické americké jídlo. Připravuje se to v Crockpot, v hrnci, kam dáte všechno, a ono se to pomalu vaří, tak dlouho, jak předem nastavíte. Tak jsem to pochopila. Takže jsme měli jídlo - brambory, maso a kyselé zelí. ňam!! a ještě vlastně hrášek. 
Neděle tu je ve znamení amerického fotbalu, takže po obědě si skoro celá rodina sedla k televizi a sledovala zápas jejich favoritů - New York Giants. Jo se mi pokusila vysvětlit pravidla, abych to trochu chápala, tak už jsem teda víc v obraze, ale asi bych na to potřebovala přímo nějakou přednášku s názornou ukázkou :) Tak jsem tam aspoň s nima seděla, občas se připojila z mobilu na internet, a tiše fandila :D
Nakonec jsme se ale s Jo rozhodly udělat Apple pie - jablečný koláč-dort, který je podle mě celkem typický pro USA. Jo mi prozradila rodinné tajemství dobrého Apple pie, a dopadl teda výborně!! Beru si recept, a doma si ho určitě taky upeču.
Taky jsme hrály s Jo rodinou karty - rummy. První hru jsem vyhrála, aniž bych to věděla, protože jsem moc neznala pravidla :D tomu se říká štěstí začátečníka :) Je to fajn hra, a bylo super být takhle s nima dohromady.

We had another quite typical meal for lunch. It was prepared in Crockpot which you can find in the Czech Republic but it’s not very common. It’s a pot where you put all the food and then set a time and it cooks slowly. Well, that how I understand it. So we had potatoes, pork and sauerkraut. Yummy! :) Oh, and some peas.
Sundays are all about the American football here. So after lunch almost all the family gathers in front of the TV and watches their favourite team – New York Giants. Jo tried to explain the rules to me so that I would understand it, so now I know more but I would need to take a lecture on it to understand the rules completely :D but I watched with them and it was quite fun :)
But in the end we decided to make an Apple pie with Jo. She even revealed me the family secret of the perfect apple pie. So I have to make it again when I come home. That might be now my favourite dessert.


 při fotbalu jsme se s Jo trochu nudily :D // we got kinda bored watching football :D


Mimo jiné jsme taky s Jo skypovaly s Carol a dneska s Ty. Carol je z Brazílie, a Ty je z Indiany (USA). Oba jsme poznaly ve Španělsku, tak to bylo super.


And I can’t forget that Jo and I also skyped with Carol (Brazil) and Ty (Indiana – USA). We met both of them in Spain so it was so nice to see them again even though it was only on the computer screen.


A to je všechno pro dnešek. Ozvu se zase příště! :)

And that's all for today. There is still a lot of good things waiting for me.

Komentáře

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)