Prvních pár dnů v Bethlehemu // My first days in Bethlehem

Bethlehem je krásný město, obzvlášť na podzim. Má teda své industriální oblasti, které nejsou asi úplně pěkné na pohled, ale má to něco do sebe, a prý v té ocelárně byla vyrobena ocel pro různé významné budovy či mosty, na příklad Golden Gate Bridge v San Franciscu, nebo Empire State Building a Rockefeller Center v New York City, a tak dále. Ale jinak ty barevné stromy všude okolo, to je prostě krása :)


Bethlehem is such a nice city, especially in the fall. It has an industrial side which is not that nice on the first sight but it is still quite interesting. I was told that in the Steel Stacks were produced the steel for landmarks such as Golden Gate Bridge, Empire State Building, Rockefeller Center and other. And also the movie Transformers was shot there. But the colorful trees everywhere around are just beautiful :)


Ve čtvrtek jsem byla poprvé v církvi Esperanza. Byla jsem připravena na velkou šílenost, ale nakonec mi to ani nepřišlo. Prostě tam byla kupa latino děcek běhajících a řvoucích. Ale takové děti prostě jsou, ne? Já jsem je spíš sledovala a snažila se zapamatovat nějaký jména. A pak jsem šla pomoci děckám s úkoly. Mají tam místo, kde si mají udělat úkoly, protože chodí přímo ze školy, a k tomu jim tam chodí lidi pomáhat těm děckám s úkoly. Pomáhají tam Američani, i rodiče těch dětí, což je pěkné. Já jsem pomáhala holčičce, která se jmenuje Eleny, a vedle mě na druhé straně seděl strašně roztomilej kluk Jordiel :) Součástí večera byla i večeře. Kromě pobíhání, dělání úkolů, tam mají i počítače, kde se můžou připojit na internet, pak hodiny angličtiny pro všechny, kdo chtějí, a hodiny hudby. Víc o tom napíšu asi, až toho budu vědět víc :) Bylo to moc fajn a těším se, až víc ty děcka poznám :)


On Thursday, it was my first time in the church Esperanza for Bethlehem. I was prepared for craziness but in the end it didn’t feel like that. It was just “a bunch of kids running up and down and screaming” (as Tracy says). But kids are like that, right? This time I was more observing and trying to remember some names. And then I went to help with tutoring. There is a place where the kids can do their homework because they come right from the school. There are some tutors coming to help, and also the parents of the children, which is nice :) I was helping a girl called Eleny and on the other side next to me was sitting a cute boy called Jordiel :) Part of these evenings is a dinner. And apart from the running around and doing homework, kids can use the computers there and use the internet; there are English classes for younger and older, and music classes. I will try to write about it more when I know more :) But it was nice and I am looking forward to getting to know the kids more :)



Mí hostitelé jsou z Nikaraguy, ale když jsem se jich ptala, jak doma mluví, tak mi řekli, že anglicky. Vyrostli prý v té britské části Nikaraguy. A co se týče jídla, tak jsme většinou zatím jedli jen fastfood nebo americké jídlo, až na dnešní večeři, kdy jsme měli rýži, maso, bramborový salát, nějaké smažené placky (nevím, jestli to nebylo něco jako obalovaný celer) a salát. Tracy a Rhonda mají 4 děti, ale 3 už jsou pryč z domu, takže doma je jen jejich poslední syn Brandon. Je starý jako já, a je to takový můj nový brácha :) Na Halloween mě pozval, abych šla s ním a jeho kamarády do nějaké zajímavé ulice (předpokládám, že tam asi chodili lidé v kostýmech), ale byla jsem taková trochu ready už do postele, tak jsem odmítla. V pátek mě zase zval, jestli nechci jít s ním jít za jeho kamarády hrát Just Dance na Xbox 360. Bylo mi blbý odmítnout, protože pak by mě třeba přestal zvát, a vlastně jsem si říkala, že by nějaký vzrůšo bylo dobrý, tak jsem šla. A užila jsem si to. Jeli jsme do domu jeho přítelkyně Kassandry, a dokonce jsem si zatancovala :D měli tam na to strašně málo prostoru, takže se tam sotva vešli dva lidi vedle sebe - já jsem se bála, abych někoho nepomlátila při tancování, ale v jednu chvíli do toho šli 4 lidi, s tím, že dva stáli víc vepředu, a to vypadalo strašně vtipně :D ono se to dokonce i chvílema natáčí, a pak vás to promítne, tak to je teprve sranda :D Jediná věc, která mi ještě dělá problém je ta latino angličtina, protože oni mluví strašně rychle a málo vyslovují, tak mám trochu problém jim rozumět. Ale já se to ještě naučím! :)


My hosts are from Nicaragua but when I asked them what language they were using at home, the answer was just simple: English. They were raised in the British part of Nicaragua. And concerning the food we have been eating mostly fast food and american food until today’s dinner when we ate rice, meat, potatoe salad, something fried (I think it was celery in something) and salad. Tracy and Rhonda have four children but three of them are already married and have their own families so there is only their last son left at home – Brandon. He is the same age as me and he is my new brother :) He invited me to go with him and his friends to some interesting street on Halloween but I was already ready for the bed so I refused. And he invited me on Friday to go play Just Dance on Xbox 360 with his friends. I didn’t want to say no because he might get tired of inviting me and I obviously didn’t have any plans for the night so I thought that it might be fun, so I went. And I really enjoyed it. We went to the house of his girlfriend Kassandra, and danced. Even I danced! :) (I am usually too shy to dance.) There was too little space that when two people danced at the same time they were almost hitting other people, I almost slapped someone on the couch :D but at one point even four people danced – two were more in front and two in the back, and it looked so funny! The device also films you for a while and then you can see it so that is definitely funny :D 



Pátek a sobota jsou volné dny. V pátek jsem se s Tracym a Rhondou vydala na projížďku městem a vším možným. První mi ukázali město přes den, zastavili jsme u Moravian Bookshop a já jsem tam koupila nějaké pohledy, ale budu se muset kouknout ještě někde jinde, protože moc hezké neměli, to bych si je skoro mohla hezčí vyrobit sama. Pak jsme jeli pro jednu paní, matku té holčičky Eleny, které jsem ve čtvrtek pomáhala, tu jsme odvezli do Allentown, které je hned vedle Bethlehemu, do nemocnice. Pak jsme se trochu zasekli v zácpě, a Rhonda začala mít hlad, tak jsme zajeli do podniku Friendly's. Je to takovej typicky americkej podnik. Já jsem měla už strašně divnej pocit z toho všeho jezení pizzy (tu jsem měla ve středu i ve čtvrtek k večeři), a různě nezdravýho, tak jsem si dala salát Crispy Chicken Salad, ale asi jsem tomu úplně extra nepomohla :D ale byl dobrej. A pak jsme si daly s Rhondou napůl Tracyho zmrzlinu, kterou měl v menu... ňam!! :) A pak jsme jezdili po různých obchodech, supermarketech a nakupovali věci. A já žasla nad vším tím novým neznámým jídlem a značkami, a cenami :)  Sobota byla taky moc podobná, tentokrát jela ale hlavně babička. Tak jsme jeli do obchoďáku, a pak ještě do jiného, měli tam takových zajímavých věcí... Nakoupila jsem si potřebné věci, jako zubní pastu a šampon a tak, a občas jsem zírala, jak jsou ty ceny nízké, a někdy naopak :)


Fridays and Saturdays are our days off. On Friday, Tracy, Rhonda and I went to see the city and run errands. First, they showed me the city during the day and we stopped by the Moravian Bookshop where I bought some postcards but I will have to keep looking because they didn’t have any interesting ones, I think I could do better ones myself. Then we went to pick up one woman – mother of Eleny, and we took her to the hospital in Allentown. Later, we got stuck in the traffic jam and Rhonda got hungry so we went to Friendly’s. It looks like this kinda typical american diner. Although the real diner might look a bit differently, I don’t know. I was already kinda fed up with all the unhealthy stuff so I opted for a Crispy Chicken Salad although I don’t know if that made a difference :D but it was good. And then Rhonda and I shared the ice cream that Tracy got to his menu. Yummy! :) And then we went to several different stores and supermarkets and bought stuff. And I was just surprised by all the new food and brands you can find here. On Saturday, we did a similar shopping trip but with the grandma. I bought some necessary things like shampoo, toothpaste and so on, and sometimes I was surprised by how low the price was or how high :)



V sobotu po těchto obchodních centrech jsme se vrátili domů po víc než čtyřech hodinách, které jsme ale v podstatě strávili v autě! Cítila jsem se úplně strašně bez pohybu, tak jsem si ani nesundala boty a vydala se prozkoumat ten les, co máme za domem. Ze začátku působí trochu jako džungle, ale po chvíli jsem našla nějakou stezku, která teda byla jen těžce viditelná, ale šlo to, i když jsem si nebyla jistá, jestli trefím zpět. Šlo to v podstatě ale jen okolo kopce, a mírně nahoru. Dorazila jsem k nějaké nádrži vody, a pak pokračovala dál, až jsem došla k Lehigh univerzitě. Tu jsem viděla na mapě, tak jsem věděla, kde jsem. Chtěla jsem se dostat právě až na vrchol toho kopce, a podívat se na město, tak jsem se dostala na kopec, ale ve výhledu mi bránily stromy :/ tak ještěže jsou tak krásně barevné :) Nazpět jsem se stejnou cestou nedostala, to se dalo čekat, ale trefila jsem, to zas tak těžké nebylo. A po tom celém dnu sezení, to byl skvělý pocit se takhle projít. Hlavně bylo fakt krásně, řekla bych, že možná tak 20°C, mohla jsem jít i v tričku chvílemi a bylo by mi dobře :)


On Saturday, after the visit of countless shops and four hours later we came home but I felt awful. We had been mostly sitting in the car for the whole time! I just felt that I needed to move a bit so I didn’t even take off my shoes and went to explore the forest that starts behind our house. In the beginning, it feels a bit like jungle but after a while I found a path that was hard to see but there was a sign of it although I wasn’t sure if I would get back the same way. It went a bit around the hill up. I came to a big water tank so I took the road up and I got to the Lehigh University. I had seen it on the map before so I knew where I was. I basically just wanted to get to the top of the mountain to see the city but the trees were in the way unfortunately. Good that they are so beautiful, at least. I didn’t manage to go the completely same way back, I lost the path and followed a different one on the way back but I got back safely and without any problems :) And it was such a nice feeling to be able to do this “trip”. It was such a nice weather, I would say it was around 70°F.


Jinak okno v pokoji mám, otevírat jde, ale je takové podzemní, tak nevím, jestli se to počítá, protože výhled nikam nemám. Ale tím, jak je to velký prostor a ve sklepě, tak mi to zatím nějak hrozný nepřijde. Ale moc dlouho bych tu asi nechtěla bydlet, to je pravda :)


Otherwise, there is a window in my room and I can open it but it’s an underground window, there is no view so I don’t know if that counts. But I don’t feel claustrophobic or anything because the space is really big and it just feels differently. Although, if I had to stay for a long time, it might become an issue.


Zítra je neděle. Těším se, a zase napíšu :)


Tomorrow is Sunday. I am looking forward to it and to writing you again :)

Komentáře

  1. Zdravím, cestovatelko (muhehe) ;), posílám pozdravy z upršených Čech a nedočkavě odškrtávám posledních 40 dní do odjezdu pryč. A na ten dlouhý let se hodlám důkladně připravit stejně jako Ty - hydratační krém, voda na osvěžení, pohodlné oblečení... :) Krásně si to tam užíváš, tak ať to i nadále vychází přesně podle Tvých plánů!
    Pa, Markéta

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)