Going to SPAIN soon!

Ve čtvrtek poletím do Španělska. Juchůůůů. Nemůžu se dočkat :) Tentokrát ale neletím sama, i když teda vlastně letím sama, protože si pobyt prodloužím a nejvýhodnější letenky byly s Lufthansou přes Mnichov zatímco zbytek letí přímo a s ČSA.

Letím se skupinou dětí a dospělých ze Základní školy Brána tady z Nové Paky. Tuto školu nazývám naše, protože i když jsem do ní jako dítě nechodila, byla jsem u zakládání, stejně jako mnoho dalších lidí z Jednoty bratrské. Všichni jsme to prožívali a stále se podílíme na běhu školy a dostavbě nové budovy. Tak, to je abych vás uvedla do obrazu. Nicméně v této škole také vyučuji. Již tři roky tam funguji jako zastupující učitel, což je hodně zajímavá práce. Učí mě hodně improvizace a reagování na nepředvídatelné situace. Baví mě to. Od září 2014 tam učím anglický jazyk v deváté třídě. Měla jsem i hodiny čtení spojené s osmou třídou, ale ty jsme okolo listopadu vyměnili za rychlokurz španělštiny právě kvůli tomuto zájezdu.



Ano, Španělsko. Dlouhodobější čtenáři, nebo mí blízcí vědí, že je to moje srdeční záležitost. Je to ta zahraniční zem, kde jsem strávila nejvíce času. 
Děti ve škole se mě ptali, jak dlouho. No, jestli to chcete spočítat, tak...
2008 - zájezd se Zpívajícíma Rybkama - Mataró a Barcelona - 1 týden
2009 - rodinná dovolená - Mataró a Barcelona - 1 týden
2009 - jazykový kurz - Málaga - 2 týdny
2011 - aupair v Katalánsku, na Mallorce a u Madridu - skoro 7 měsíců
2013 - erasmus v Burgosu - skoro 5 měsíců
Je to vše? Denní zastávku po cestě do Peru, denní návštěvu Sevilly z Portugalska, a asi nějaké návštěvy Španělska z Andorry když jsem byla malá nepočítám :) To dodá třeba ty "skoro". Dalo by mi to 13 měsíců, takže déle než rok. Španělsko je mi souzeno, je to obor mého studia, ještě se tam asi budu vracet :)


zdroj: někde z google

Ale vraťme se k této cestě. Letí 15 dětí, 5 dospělých, a já. Budeme týden v Barceloně, kde máme naplánované tři koncerty, návštěvu nejzajímavějších míst a ubytování v rodinách. Hostí nás sbor důchodců z takového Domu seniorů (obdoba našeho DDM, ale pro staré). Vede je naše známá, která nás tam už v roce 2008 hostila.

Věřím, že pro děti to bude obrovský zážitek. Je to, přece jenom, docela odlišná kultura. Navíc bude hodně zajímavé bydlení v rodinách. Děti jsou rozděleny do dvojich-trojic a jsem zvědavá, jak to se svými "základy" španělštiny zvládnou :) Oni je ale určitě budou milovat. Také bude vtipné vůbec se s hostitely na některých věcech domluvit. Teda to už bylo doteď. Ani ne tak vtipné, spíš jsem z toho byla na nervy :) Mamka mě naštěstí klidnila, a většina důležitých věcí je už domluvena. Na obou stranách jsme udělali určité kompromisy a snad už půjde vše jak po másle :)
Po týdnu v Barceloně všichni nasednou na letadlo a poletí do ČR, já ale sednu na autobus, který jsem koupila úžasně levně s předstihem po internetu za 15e místo za 40e, a podniknu osmihodinovou cestu do středoseveru Španělska, do mého milovaného Burgosu. Tam strávím víkend u kamarádky a těším se, že všechny uvidím, a v pondělí zase poletím domů s kufrem určitě o 10kg těžším ;)

O této cestě budu průběžně zase nějak informovat. Tak moc, jak mi půjde z tabletu psát, ale dělala jsem to tak Peru, tak už mám praxi :)
A teď už se musím jenom sbalit, zbavit se rýmy, oprášit španělštinu, tím myslím španělskou španělštinu a připravit si žaludek na skvělé jídlo.
No, uhádli jste - těším se! :)

Ještě nakonec ukázka z mých hodin španělštiny :) nejsou extrémně strukturované, ale obrázkové a barevné ;)


Komentáře

  1. Jé Španěsko... sice jsem tam zatím ještě nebyla, ale i tak se mi povedlo do něj zamilovat a naštěstí už v dubnu se stěhuju do Madridu, taky jako au-pair. Anglicky umím, ale rodina ne :D což se mi líbí, protože se naučim španělsky. Hrozně se mi ten jazyk líbí a baví mě, sleduju i jejich serialy. znáš třeba El Internado nebo El Barco? :D Nebo jestli víš o nějakém jiném dobrém seriálu, můžeš doporučit por favor? :D ať vím na co se dívat příště :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! děkuju za komentář :) Tak to budeš mít super! já mám Madrid moc ráda. Tyjo, u seriálů jsi mě načapala. Já vůbec právě španělské seriály neznám, ale říkala jsem si, že bych měla na nějaký začít koukat, tak děkuju za doporučení. Vím, že mý spolužáci doporučovali něco jako 7 vidas. Já jsem ve Španělsku sice koukala na televizi, ale moc mě nebavěj takový ty latino soap operas, tak jsem koukala na Disney Channel. Animovaný věci mi ve španělštině nevaděj :)

      Vymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)