RECEPT: Alfajores (Peru)


Dneska přicházím s trochu jiným obsahem, než jindy. Dlouho jsem tady nepřidala žádný recept, a to přitom experimentuji skoro pořád :) Ráda bych to tedy změnila. Měla jsem i nápad vydat mini kuchařku s recepty, které jsem posbírala kolem světa a ozkoušela s českými ingrediencemi. Co myslíte? :)

Již dlouho sleduji skvělý blog s peruánskými recepty a tak jsem si vybrala tento recept na vyzkoušení jako první, protože se v podstatě všechny ingredience dají sehnat v českých obchodech.

Alfajores (čti: alfachores) vám možná na první pohled přijdou jako obyčejné linecké a při mém prvním ochutnání jsem si myslela to samé. Tyto jsou ale speciální. Dají se totiž dělat buď z mouky, nebo z kukuřičného škrobu. A věřte mi, když vám řeknu, že určitě stojí za to vrazit pár korun do toho kukuřičného škrobu, protože výsledek bude mnohem lehčí, křehčí a určitě rychle zmizí.

 Tak a jdeme na ten recept!



Co potřebujete:

  • 240g kukuřičného škrobu
  • 150g velmi změklého másla
  • 60g cukru
  • 16g kypřícího prášku
  • 4 žloutky
  • salko karamel
Poznámka: Máslo opravdu nechte dlouho změknout. Nedoporučuji ho nechávat rozpustit, pokud nemáte čas, dejte ho do mikrovlnky na co nejnižší výkon a nechte ho jen změknout. Na druhou stranu musí být měkké, jinak nepůjde mixovat, jak se to stalo mně, musela jsem celou tu směs dát na chvilku do rozehřáté trouby, abych s tím mohla pracovat. Cukr jsem použila třtinový, ale je to jen osobní preferencí. Můžete použít buď obyčejný krystal, nebo třtinový cukr :) Kukuřičný škrob jsem sice kupovala ve zdravé výživě, později jsem ale zjistila, že se dá sehnat i v sámošce, kterou v Olomouci máme skoro vedle baráku a je za poloviční cenu. Tak sami koukněte :) Alfajores se originálně promazávají karamelovým mazáním, kterému se v Peru říká manjar blanco, jinde dulce de leche. My nic takového nemáme, tak jsem přišla s nejpodobnější náhradou, což je salko karamel. Chutná i funguje pro tento účel dobře.

Jak postupovat:
Předehřejte troubu na 180°C.
Našlehejte žloutky s cukrem (nejlépe mixérem po dobu 3 minut). Přidejte změklé máslo a ještě chvíli šlehejte.
Do jiné misky prosejte kukuřičný škrob a přidejte kypřící prášek.
Suchou směs po částech přidávejte do směsi se žloutky a s citem promíchejte. Těsto vyklopte na pomoučený (nebo poškrobovaný) vál a ještě prohněťte. Pokud je moc lepkavé, přidejte škrob. Doporučuji si těsto dostatečně podsypat, protože je křehké a hlavně se kolečka jednoduše deformují.
Těsto rozválejte, vykrojte kolečka a dejte je na plech s pečícím papírem.
Pečte přibližně 8 minut.
Kolečka nechte vychladnout, poté spodní část potřete karamelovým salkem a přilepte na něj druhé kolečko.
Posypejte si je cukrem moučkou a užijte si tuto dobrotu s nějakým teplým nápojem, třeba kávou ;)



Tak doufám, že tento recept vyzkoušíte. Pokud ano, pošlete mi fotku na facebook nebo na email s vašim výsledkem! Já jsem svoje alfajores donesla kamarádovi peruáncovi a ten mi je schválil, takže tímhle receptem nic nezkazíte! :)



Today, I am sharing a peruvian recipe adjusted to Czech ingredients. I really loved making and eating it. If you want to try it, either watch my video, or go to this LINK and check out the recipe! :) Thanks for reading :)

Komentáře