Třítýdenní cesta po Mexiku


Tento týden jsem se vrátila z Mexika. Strávila jsem tam tři týdny, které byly nabyté programem a hlavně přesuny. Dny, které jsem strávila na jednom místě, resp. v jednom městě, bych mohla spočítat na prstech jedné ruky. Možná to ani nebyl tolik můj úmysl, ale ono se to tak všechno nahodilo. Když začnete zjišťovat, co v Mexiku navštívit, zjistíte, že ani rok by vám nestačil, no a já jsem měla tři týdny a 4 státy, takže to dopadlo tak, že v každém jsem měla jen tak 4 celé dny a co se dalo zvládnout, to se dalo zvládnout. A i když to možná bylo trochu fyzicky náročné, pro mě je dovolená vždy hlavně o psychickém odpočinku a vypadnutí z představy, že pořád musím něco dělat. A taky o tom, že překonám svoje osobní hranice, pohodlnost a nepohodu, že se budu hodně hýbat, zkoušet nové věci, nebudu líná, budu se bavit s cizími lidmi, ptát se na hodně věcí a poznávat a poznávat. 

Proč jsem jela zrovna do Mexika? Zhruba před dvěma nebo třemi roky jsem si řekla, že než se zase vrátím do Peru, musím navštívit nějakou jinou zemi Latinské Ameriky. Bylo mi docela jedno kterou, i když mým dlouhodobým snem je Kuba (z mnoha důvodů), ta ale ještě musí počkat. Pamatuji si to, jak jsem studovala historii Latinské Ameriky na státnice a učila se o Mexiku a toužila jsem tam jet. V závěru byl ale výběr podle několika málo faktorů. První jsem vyřadila jih Jižní Ameriky, protože tam je zrovna zima a já miluji léto, takže nechci obětovat svoje léto za zimu. Tím se mi zúžil výběr na země v blízkosti rovníku, Střední a Severní Ameriku. Další faktory se pak sešly dohromady. Zaprvé, znám někoho v té zemi? Vím o té zemi něco? No a nejdůležitější - kolik stojí letenky? Vzhledem k tomu, že jako učitelka jsem limitována na nejdražší cestovací sezónu, je to docela zásadní faktor. Letenky mám zmapované, trochu tuším, kdy je kam výhodné cestovat a vím, že je kupa destinací, kde můžu letenku sehnat za polovinu nebo třetinu ceny, kdybych byla trochu flexibilnější. Nicméně, tuto možnost nemám, tak jsem se naučila pracovat s tím, co se dá. Když jsem si všechno tohle poskládala a začala hledat letenky, nejlevněji na léto vycházela Kuba a pak právě Mexiko. Začala jsem Mexiko sledovat a letenky se různě měnily, záleželo i kam přesně člověk chtěl letět. Trochu jsem sledovala i tento pár, který na jaře v Mexiku byl a svými příběhy na Instagramu mě úplně na některá místa nalákali (vlastně na základě jejich fotek jsem do trasy zařadila Guanajuato). Nebyla jsem si jistá, jestli to je správné rozhodnutí, ale mezitím jsem už začala mluvit s různými lidmi z Mexika, kteří mě lákali, ať přijedu, tak jsem si řekla, že když seženu letenky za nějakou slušnou cenu (za 20 tisíc) koupím je. A tak se taky stalo. Jednou jsem zase takhle koukala na letenky a našla jsem na stránkách Delta letenky do Guadalajara a zpět za necelých 21 tisíc, tak jsem je koupila. 
No a kde jsem na to vzala peníze? Právě v té době, kdy jsem si předsevzala navštívit jinou zemi než Peru, jsem si založila na spořícím účtu obálku s názvem Latinská Amerika. Všechny peníze, které jsem si pak vydělala mimo svoji práci na plný úvazek (takže různé překlady, online výuka češtiny, vrácení daní a něco málo z YouTube) šly do této obálky. A věřte, nevěřte, naskládala se tam docela slušná částka. Sice mi nepokryla celou cestu, ale rozhodně pokryla všechny moje výdaje spojené s dopravou a přepravou, což byla největší částka.

A tak se vydejme do Mexika. Cesta začala 1. srpna a končila 22. srpna na letišti v Praze.  Já jsem ji nazvala svou narozeninovou cestou - důvod, který vždy stačil jako ospravedlnění, když jsem přemýšlela, jestli do něčeho investovat nebo ne :D


TRASA:


Začala jsem druhého srpna v Guadalajara, stát Jalisco. Tam jsem navštívila městečko Tequila, byla to Tour o výrobě tequily. Luxusní a úžasná. Pak jsem čtvrtého sedla na letadlo do Cancúnu s přestupem v Mexico City. V Cancúnu mě čekala kamarádka, přemístily jsme se do Playa del Carmen a místo toho, abychom ležely tři dny na pláži, jsme se o to pokusily jen první den a další dva dny jsme strávily na tour po archeologických památkách. Osmého jsme se na letišti rozloučily, ona letěla zpět do USA a já do Mexico City, kde jsem se setkala s Jorgem. Tam jsem strávila den a další den jsem se plánovaně vydala do Puebly navštívit rodinu Jesúse a trochu neplánovaně tam i přespala. Další den jsem měla narozeninový piknik v parku v Mexico City s (do té doby) cizími lidmi, nejvíc jsem se těšila na Dianu, nevidomou slečnu. V pondělí jsme jeli na tour na Teotihuacán a tam jsme poznali Oscara. Další den jsme vyrazili do Guanajuata. Tam jsme to vzali odpočinkověji a jen si každý po vlastní ose užívali město. Na Jorgeho narozeniny šetnáctého jsme se vydali do San Miguel de Allende a vzhledem k tomu, že jsem už byla na půl cesty, já jsem se večer nevrátila, ale jela jsem do Querétara, kde jsem se sešla s Edgarem, ten mi ukázal město a druhý den venkov a setkala jsem se i s jeho rodiči. Večer jsem se vrátila do Guanajuata. Další den ráno jsme zase sedli na autobus a jeli do Guadalajary na poslední dva celé dny. Já jsem si stihla zajít do místní církve a večer mi Jorge napsal, že pojedeme na improvizovaný výlet, takže mě ráno nabral v hostelu a jeli jsme dvě hodiny někde mimo Guadalajaru do hor, kde jsme šli na zipline a visící most, přespali jsme v chatě v lese a unavení se vrátili dvacátého do Guadalajary, kde jsem nakoupila poslední suvenýry, nadopovali jsme se kávou na to, abychom spali asi jen 4 hodiny a ráno po třetí hodině mě Jorge hodil na letiště a já se vydala na únavnou cestu zpět domů při které mi uletělo poslední letadlo. Tak, to je moje třítýdenní cesta shrnutá do jednoho odstavce. Třeba vás to nalákalo k tomu, že budete číst dál a bude vás zajímat, kdo je Jorge, Edgar nebo Jesús, a kde jsem je vzala, anebo vám to taky bude stačit jako malé shrnutí mé šílenosti a víc vědět nepotřebujete :D 


Několik statistik a faktů cesty:
  • Za celou cestu jsem spala v 8 postelích. Plán byl 5 různých míst, ale naskytly se 3 nečekané výlety navíc přes noc, takže moje hostelová/AirBnb postel byla 3 noci zaplacená a prázdná.
  • Za celou cestu jsem letěla v 10 letadlech. 3 na cestě tam, 3 po Mexiku a 4 na cestě zpět.
  • Vydala jsem se na 7 turistických tour, které jsem si (kromě jedné) zaplatila. Od té, co trvala 1 hodinu po tu, co trvala asi 10 hodin.
  • Jela jsem 9 meziměstskými pohodlnými autobusy.
  • Jednou jsem jela trajektem tam a zpět na ostrov Cozumel.
  • Poznala jsem kupu skvělých nových lidí, z toho jménem aspoň tak 11.
  • Snědla jsem více tacos než za celý svůj život předtím.
  • Za jídlo jsem utratila asi jen tak 1,5 násobek toho, co utratím průměrně za měsíc doma s tím, že jsem si sama vařila asi jen 3x, zbytek jídel jsem jedla na ulici nebo v různých podnicích.
  • Tři ubytování jsem měla zarezervovaná předem, dvě jsem rezervovala po cestě vždy den předem. 
  • Autobusy jsem rezervovala vždy den předem online nebo na autobusovém nádraží. 
  • S sebou jsem vezla dolary, které jsem proměnila, také jsem hodně platila kartou a párkrát vybrala.

Takže pokračování o cestě, příběhy, atd. příště. Zajímá vás něco konkrétního o cestě?

Komentáře