den TŘETÍ - 12.9.2010

den TŘETÍ

tak a máme za sebou další den... už se nám to docela krátí. Hlavně zhledem k tomu, že zítra večer máme naplánovanou návštěvu a v úterý odpoledne taky...

ráno sme tak nějak v klidu vstali... vyspali sme se tak nějak... teda aspoň já... :D tentokrát na posteli podemnou někdo spal, takže sem občas cejtila, že když se pohnu, tak on taky :D prostě ta postel se trošku kymácí :D

po snídani sme se vydali do Gamla Stan - Staré město... je to ostrůvek kousek od naší lodi. Procházeli sme uličkama, fotili sme a koukali do kostelů... v jednom zrovna zkoušel mužský+chlapecký sbor na mši... zpívali pěkně... a pak jsme se šli podívat do jednoho kostela, kde měli napsáno, že maj od 11h bohoslužby... když sme tam šli, tak sme netušili, že to je německý. Když na nás paní u vchodu promluvila německy, tak sme byli z toho docela překvapený. Byl to nějakej tradiční evangelickej kostel - německej... asi tam maj nějakou komunitu... tak to bylo zajímavý... já sem teda moc nerozuměla, táta víc... až na to, že se mi uplně příííííšerně zavíraly oči, vážn neskutečně... (takhle se mi zavíraj, když sem na nějaký akci do 4h ráno a už se tam nic moc neděje...) tam k tomu přispěla hodně taková pochmurná atmosféra a špatný osvětlení... bylo tam všehovšudy pár imitací svíček a pár opravdovejch svíček... táta se taky snažil neusnout a nějak tak sme to zvládli.... jo a ještě musim zdůraznit, že tam měli výbornýho varhaníka... hrál moc pěkně, i promyšlený předehry a hlavně držel rytmus... písně byly svižný, žádný rozplizávání... :)

po bohoslužbě jsme se vydali ke královskému zámku, ve kterým, jestli sem to teda dobře pochopila, královská rodina asi nebydlí... minimálně nějaký obývací místnosti se prej využívaj spíš na oficiality a tak... tak sme se dívali zvenku a rozhodli sme se, že si zaplatíme vstupný a koukneme na královský klenoty, na komnaty a tak... ale první přišla na řadu výměna královských strází... zařadili sme se mezi velkej dav lidí a po nějaký chvíli to začalo... přišla dechovka, pak se měnily stráže, furt tam nějak různě pochodovali, což jsem přes ty hlavy lidí moc neviděla, ale nejlepší byla prostě ta hudba... to bych mohla sledovat a poslouchat furt... a taky bych tam chtěla hrát... na buben... ale možná by byl jednodušší činel :) v druhý polovině tam dokonce hráli píseň, která byla docela moderní... taková nedechovková, nepochodová - prostě se mi mooc líbila... škoda, že sem si to nenatočila... :) ještě ke konci jak vždycky ta dechovka hrála, pak skončila, pak se přemístila a zase zahrála, tak sem si furt myslela, že už budou končit a oni pak zase zahráli :D ale já sem byla ráda... pak to skončilo, tak jdeme ven z nádvoří...a tam zase hrajou... :) ale pak už teda definitivně odpochodovali.... co mě zaujalo je, že tam byli převážně strašně mladý kluci... v mým věku.... a taky, že některý byli teda docela malý... asi jako já :D :D :D no, tak sme si sedli na lavičku, že poobědváme, a tam zas připochodovali vojáci a nastupovali před náma do autobusu, a bylo vtipný, jak hned uvnitř sundali čepice a dělali srandu a tak... prostě už skončili... :)

bohužel už nám nezbýval čas, abysme šli na ty klenoty, nebo do zámku, tak sme rovnou zamířili na metro a jeli do Gustaf Adolf Kyrka, kde byly taky evangelické bohoslužby - tam nás pozval náš známý. Tam taky nebylo nějaký úžasný osvětlení, ale naštěstí se mi tam nezavíraly tak moc oči, jako předtim... :) taky sem nic nerozuměla, protože to bylo ve švédštině... teda ne, pár slov sem rozuměla... :) ale jen pár... a taky sem konečně mohla slyšet, jak se to vyslovuje a tak... po bohoslužbě se šlo do nějaké jejich místnosti, kde se dávalo občerstvení a čaj nebo káva... tam jsme se seznámili s nějakými lidmi, pak mluvil ten náš známý... první polovinu jho řeči sem se snažila pochopit - docela hezky vyslovoval, ale švédsky bohužel neumim... a druhou polovinu už sem vzdalal... mluvil docela dlouho a už sem se nemohla soustředit... po skončení jsme se tam pak ještě s pár lidmi bavili a ukazovali jim fotky... pak nás ti naši přátelé vzali, že nám ukážou jejich sborový dům... táta teda nemohl z jejich orientačního smyslu, protože šli docela klikatě, v jednu chvíli ani nevěděli, kde jsou, tak chtěl převzít velení, ale nakonec to radši vzdal a my jsme v pořádku došli... :) maj to moc pěkně zařízený...

pak sme se už oddělili a přes Gamla Stan došli do obchodu a pak na loď... je docela teplo... 17°C... :) koupili sme si sladkej chleba, kterej teda moc sladkej není, ale to je možná dobře :)

a potěšeni sme byli, teda aspoň já, že všichni naši spolubydlící zmizeli... :) z našeho i vedlejšího pokoje... ale z toho druhýho vedlejšího pokoje teda ještě nezmizli... nojo, už skočnil víkend... tak to teď bude snad lepší :)

pá a dobrou :)

vzpomněla sem si na pár věcí, kterých sem si tu všimla...
  • ještě sem se tu nesetkala s někym, kdo by neuměl anglicky
  • prodavači tu nejsou tak milý jako v anglii... prostě tak podobně jako v čechách ;)
  • odpadků tady je stejně
  • Praha je hezčí ;)
  • už jsem psala, že maj nádherný metro? fakt moc pěknej design... je taky tichý a rychlý
  • vlaky teda nic moc
  • je tu dost cyklistů - to se mi líbí
  • v tramvajích byli průvodčí
...a to je asi vše, co mě zrovna napadá.... :)

Komentáře

  1. iřinko, rád čtu Tvé povídání a mám radost, že máte pěkný program. A taky, že tě zajímá jazyk. Na venkově byste se setkali s jinou mentalitou lidí, možná nám bližší. Stockholm je trochu kosmopolitní - přístav, průmysl, hl. město Skandinávie... Těšíme se na vás. D.
    Tu desku Severáčku dejte jenom, když to bude Gary nebo někdo, kdo má k muzice velmi blízko, já už asi další nemám.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)