MALLORCA: opožděný Velikonoční speciál

 Jak se slaví Velikonoce na Mallorce?


čekala jsem možná větší oslavy a nakonec si říkám, že se to nijak zvlášť neslaví, ale je pravda, že v čechách se Velikonoce až na pondělí taky moc neslaví.

Co bych tu vyzdvihla je jídlo. To je tady pro Velikonoce typické.

Ve středu se tu rodinně připravovaly robiols (už jsem konečně zjistila, jak se to píše)
 - ty se vyrábí z těsta a plní se tvarohem, kondenzovaným mlékem, marmeládou...



Ve čtvrtek se připravovaly empanadas
Těsto na empanadas je trochu lehčí a rozpadavější, než na robiols, a plní se slaným masem a zeleninou :) 





A v sobotu na velkém společném rodinném obědu se jedlo frito de pascua
V tomto jídle najdete játra, brambory, něco jako chilli papričky, něco ze zeleniny... a je to výborný!! :)


To by bylo k jídlu - a co se děje?

No, o co jsem přišla bylo vyrábění figurek z palmových ratolestí. To je mi docela líto, ale nevím, kde to kdo dělal... bylo to myslím, že v úterý a musí to být zajímavý.


Ve čtvrtek v 21:30 bylo procesí - to je asi nejvážnější a nejviditelnější místní oslava Velikonoc. Dlouhý kldný a pomalý průvod centrem města. Jdou tam lidí v různých oblecích, maskách... většina z nich jde v takových špičatých  kapucích - vypadají trochu jako kati.
Věřím, že třeba ve větších městech ten průvod byl mnohem větší a honosnější. My jsme tu měli v tom průvodu asi dva orchestry. Jeden měl pěkné uniformy, ale hrál dost tristně. Zato ten druhý, ze školy hudby, hrál pěkně.
V průvodu se nesou obrovské sochy na podstavcích. Nevím, jak to nazvat. Vypadalo to trochu jako nějaké oltáře. Vždy to neslo tak 20 chlapů a vypadali docela znaveně.
Postavy v průvodu rozdávaly dětem bonbony - tím to je pro děti oblíbené ;)

V pátek se průvod opakoval, ale my jsme se na to už nešli podívat. Myslím, že to jednou stačilo - tím jak to bylo pomalé a dlouhé, tak jste si stihli všechno prohlídnout...

A teď fotky :)
 - nějak mi to už nechtělo vzít moje fotky, tak jsem použila fotky z internetu


Komentáře

  1. Ty empanadas mi pripominaji ty masove kolacky z toho filmy s Deppem a Helenou Bonham-Carter(omluv me jestli to nemam dobre,to jmeno:D)..myslim ze to byl Dabelsky holic z fleet street, nebo tak? Jsou to presne ty same tvarove a masove..pak a nich lezli i svaby :D U vas snad.Tak to bylo prvni co se mi vybavilo:D
    Jinak ten pruvod vypada dobre:) Tady se taky velikonoce moc neprozivali, spis jsme byli s detma na Easter eggs hunt a tot vse,pak jsme v meli v pondeli slavnostnejsi veceri,decka dostala hory cokoladovych vajec,zajicku atd a jsou spokojeny :D

    OdpovědětVymazat
  2. ten film teda neznám, ale s těma švábama si mi připomněla, že jsem něco takovýho včera zahlídla v kuchyni. Bylo to hnusný a velký, tak jsem tu skříňku radši rychle zavřela. Doufám, že nic takovýho nenajdu u sebe v pokoji, jinak budu ječet!!
    to Easter Eggs hunt bych chtěla někdy zažít :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)