THE NETHERLANDS: v Holandsku líně a na kole


Můj druhý den v Holandsku jsem hlavně odpočívala. Mohla jsem spát do kolika se mi chtělo, tak jsem to využila, abych dospala můj spánkový deficit.
Den byl teda spíše odpočinkový, ale rozhodně nebyl promarněný. Po obědě jsme vyrazili na moji první holandskou projížďku na kole. Ano! Na to jsem se do Holandska těšila. Jeli jsme do lesa. Pro mě teda spíš "lesa" - tím myslím, že byste to neměli s těmi našimi českými lesy moc srovnávat :D udržované cestičky a skoro nikdo z nich nevybočí. Navíc ten les byste za hodinu prošli možná i pětkrát ;) ale i tak to bylo hezký. Hlavně to poznávání typického holandského života. Byla sobota odpoledne, takže se tam procházelo víc lidí. Na řece pluli lidé v nějakých kánoích a důchodci se projížděli na kolech ;) to se mi líbilo - zdálo se mi, že důchodci v Holandsku jsou mnohem aktivnější, než čeští důchodci. No, také tam po té rovině není vůbec těžké jezdit na kole.
Nejvíc mě pobavilo, že mí hostitelé málem zpochybnili moji schopnost na kole :D dokonce prý i jezdím dobře ;) tak takové mají holanďané mínění o ostatních národech a jejich znalosti jízdy na kole :D tak jsem české republice ostudu neudělala. Já a neumět na kole? no teda...
Je pravda, že v Holandsku to s těmi koly skoro až přehánějí ;) jezdí na nich všude. Proč by 10minut šli pěšky, když můžou jet na kole? Lidé bez kola se vyskytují asi maximálně jen ve větších městech. Také je pravda, že na menších městech se kola tolik nekradou. Já v mém zapůjčeném jsem měla cosi, co to kolo zamklo a musela jsem otočit klíčem, abych mohla jet. Jiný zámek jsem nepoužívala. Zajímavý systém.

neděle byla vlastně taky takový docela klidný den. Byla jsem navlečena do oranžové barvy (která je pro Holandsko symbolická a já ji moc nemám ráda). Potom jsem zbankrotovala v Monopolech, protože proti takovému ekonomovi, jako je Laurens, se nedá prostě hrát :D jak přijde na peníze, tak skoro nezná bratra... teda sestru, která zbankrotovala později taky :D
také jsem měla možnost navštívit typickou palačinkovou restauraci, nebo jak bych to nazvala (v holandštině - panencoeken huis). Tato restaurace byla umístěná v takovém dalším "lese", ale tentokrát asi větším :) bylo tam pěkné prostředí, jen jsme museli velice dlouho čekat, protože tam bylo plno a kuchaři měli, jak jsme mohli vidět, hodně práce. Ale sympatické bylo, že nám při objednávání řekli, že to bude cca hodinu trvat, než svou objednávku obdržíme. Chodit totiž v neděli do palačinkárny je prý další typicky holandská věc. Za ten čas čekání nám stihlo docela teda vyhládnout, takže jakmile jsme palačinky dostaly, tak jsme se na ně docela vrhli :D když jsem si to uvědomila, tak jsem se prostě musela smát. Kdyby nás někdo pozoroval... :D Co mě překvapilo, byla sytost těch palačinek. Nečekala jsem, že by mě jedna palačinka tolik zasytila. Mají to vážně dobře vymyšlené, to chválím. Bohužel jsem si nevzala foťák, takže vám o tom můžu jenom vyprávět...







I was mainly a resting day - my second day in Holland. I could sleep as long as I wanted which was great after the sleepless night I had before.
Although the day was lazy it definitely wasn´t wasted. After having lunch we went for my first dutch bike ride. YES! That was what I was looking forward to experiencing in Holland. We went to a forest. Well, for me it was a "forest". What I mean by that? - You shouldn´t compare that forest with the forests we have in the Czech republic :D they have maintained paths and everybody walks on them. Moreover one was on the other side of the forest in a really short time. Next to the forest there was some kind of fortress but I didn´t really see it :D but the walk there was nice. Especially getting to know the dutch way of life. It was Saturday afternoon so there were more people and there were also people on the river canoeing and old people riding bycicles in the streets ;) I actually really liked that - it seemed that the old people in Holland are way more active than the czech old people. Well, they have no hills so it´s not that difficult to ride a bike there ;)
One of the funny things was the doubt of my hosts about my ability to ride a bike. I was told that I am even good at it! :D that´s how the dutch people think about people from other countries and their bike-riding ability ;) so don´t worry, czech republic doesn´t have to be ashamed of me.
The truth is that in Holland they are absolutely crazy about the bikes ;) the ride a bike everywhere. Why would they go 10 minutes on foot when they can ride a bike...? People walking are to be found probably just in the bigger cities ;) One thing to consider is also that there are more bike-thieves in the bigger cities.

Sunday was also a calm day. I was dressed in orange against my will (orange color is symbolic for dutch people and I don´t really lke that colot). After that I bankrupted in Monopoly because one just can´t play against such an economist as Laurens is ;) when it comes to money he just concentrates on making profit so everyone has to bankrupt because of that... even his sister :D ;)
I also had the opportunity to visit a typical dutch pancake house (panencoeken huis). This restaurant was situated in another forest (this time maybe even bigger) :) it was a nice enviroment in the pancake house we just had to wait quite a long time for our pancakes because it was very crowded on Sunday evening and the cooks had a lot of work. But it was nice that they even told us (while ordering) that it would take an hour to get the pancakes. To go to a pancake house is actually another dutch custom. Or as I was told... In the meantime when we waited we became really hungry so as soon as we got the pancakes we started eating quite eagerly :D when I looked at us I just had to laugh. If anybody watched us... :D What surprised me probably the most was the richness of the pancakes. I didn´t expect one pancake to fill me that much. They really know how to make it. That´s really good. Unfortunately I didn´t take my camera with me so I can just talk about it...
(more coming next time) :)

Komentáře

  1. Holandsko vypadá moc hezky teda :-). Nikdy mě to tam nelákalo, ale v budoucnu se tam snad podívám.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady taky bez kola nikdo nedá ani ránu :D. Je vidět že jsi si to užila. Jenom dobře ,že jsi nevyfotila palačinky. To by mě ted totiž navodilo takové chutě ,že bych se neudržela :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)