degustace kávy


Degustace vín je známý pojem, ale byl jste někdy někdo na degustaci kávy? 
Ta degustace, které jsem se zúčastnila nebyla nějaké popíjení kávy, ale byla to opravdu speciální degustace jedné rozjíždějící pražící firmy, která potřebovala určitý feedback na jejich kafe, na určité druhy jak kávy, tak pražení.
Pro mě to byla velmi zajímavá zkušenost, a nebylo to teda lehké, jak jsem čekala. Každý účastník dostal formulář, na kterém byla tabulka, kterou jsme všichni vyplňovali. Bylo 12 různých káv, my jsme vždy věděli jen číslo, takže jsme měli hodnotit pěnu, vůni kávy, chuť, silnost, hořkost, kyselost, chuť, která zůstane v ústech, celkový dojem, a na závěr ještě zrna. Vždy bylo uvařeno kafe do hrnku, my jsme se sešli ohodnotit tu pěnu, a pak jsme si každý vzal lžičku, čuchl si kávy, a usrkával. Víte, že pěna kávy má být správě elastická? Často záleží teda i na kvalitě kávovaru, ale u správné kávy, když pěnu mírně odhrnete lžičkou, měla by se vrátit. Nevím, jak to popsat :D A káva se prý správě degustuje srkáním, protože se smíchá se vzduchem, a má pak tu správnější chuť, či co. Takže jsme srkali ze lžic, které jsme vždycky odevzdaly, vzali si čisté, a mezi každou kávou jsme ještě pili vodu, abychom zneutralizovali chuťové buňky.

Celý tento proces byl pro mě celkem matoucí, protože jsem se v polovině začínala ztrácet, zapomínala jsem chutě, a pak skoro ani nestíhala ochutnávat. Párkrát jsem se pak ještě k určité kávě vrátila, abych si ujistila to, co jsem napsala, nebo dopsala to, co jsem nestihla. Byla to ale velmi dobrá zkušenost, a na konci se mi nejvíc líbila naše diskuze, a hodnocení. Dostali jsme vysvětlení která káva byla která, a my jsme to mohli porovnat se svými poznámkami. Bylo tam 6 druhů káv, každá upražená na 2 stupně pražení. Kávy byly proházené, tak mě například potěšilo, že u jediné kávy, která měla v sobě příměs robusty, jsem si napsala, že tam je nějaká chuť navíc, kterou nedokážu zcela popsat. Zajímavé také bylo, že třeba některé kávy voněly trochu nakysle, ale byly spíš hořké. Nebo naopak. Celkově popisovat tu vůni bylo nejen pro mě to nejtěžší. Měla jsem chuť tam prostě napsat: Voní to jako káva! :D Zároveň mě pobavilo, že jeden druh kávy měl své příznivce a odpůrce. Nevšimla jsem si, že by někdo řekl, že byla v pohodě. Buď ji lidi označili za nejlepší, nebo nejhorší. Takže často vážně záleží na chuti každého člověka, takže se nedá generalizovat. Mohli jsme si nechat nakonec uvařit kávu, co nám nejvíce chutnala. Ta moje byla Kolumbijská, jižní pražení. Napsala jsem si k ní, že to je káva pro nenáročné kafaře. Tu bych doporučila všem, co pijí kávy typu Nescafe a tak, nejsou zvyklí na žádné speciality, protože tahle je chuťově nejméně náročná, mi přišlo. K dalším kávám se člověk buď musí trochu propracovat, nebo na to musí mít ty buňky :)
Kávu mám ráda! A jsem ráda, že odteď budu pít nějakou kvalitní. Vyhazuji Nescafe, a piju jen praženou a následně pomletou kávu, která se tu u nás v Nové Pace praží.

Komentáře

  1. Já byla kdysi na degustaci čokolády. Nejvíc mi chutnala čokoška s mořskou solí :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle bych nezvládla, kafe mi opravdu nic neříká.. Jednoou jsem byla na nějakém výzkumu bílých jogurtů.. Dostali jmse deset jogurtů a mě všechny přišli stejný, tak to bylo pěkně blbý:) Nejlepší bylo opsat chuť, což jsem taky nemohla napsat chutná to jako bílý jogurt:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to fakt zajímavě ! :)

    Zvu tě na svoji první Giveaway ! :)
    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. wow, nepijem síce kávu, ale bolo by zaujímavé zúčastniť sa niečoho takého! :).

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)