něco k uplynulému týdnu // something about last week

Další týden mám za sebou. Vážně to neuvěřitelně letí, tak bych ráda (krátce?) shrnula, co se dělo :)
Co se týče práce v Esperanza, všechno jde tak nějak podobně. Pomáhám děckám s úkoly, hraju s nima americký fotbal, nebo si s nimi aspoň házím, a tak různě.
Minulé úterý jsme měli, ve spolupráci s Villa Clothing a Target, díkuvzdání pro bezdomovce. My jsme vlastně jen poskytovali prostory a dělali dekorace. O jídlo a vaření se postarali dobrovolníci z výše zmíněných obchodů. Já jsem se ujala skládání ubrousků na stoly, byly vážně krásně připraveny, jak můžete vidět na fotkách. Samotné večeře jsem se ale bohužel nezúčastnila, protože jsem byla pozvaná na večeři jinam. Nicméně ten den byla celkem zima, tak moc bezdomovců nedorazilo, ale tak aspoň přišli lidé z okolí, ta latino komunita, a myslím, že to bylo super!
Já jsem byla pozvána na večeři k Judy (ta, co mě přivezla do Bethlehemu). Byl tam také Sam Gray - biskup jižní provincie USA Jednoty bratrské, a manželé Sommersovi, kteří u nás byli asi před šestnácti lety. Večeře byla výborná. Jak jídlo, tak společnost. Bylo to moc fajn, Sommersovi si moje jméno ze začátku s mou rodinou nespojili, ale pak jim to během večeře začalo docházet, tak to bylo vtipné, a bylo moc fajn poznat Sama, protože jsem ho spíš znala tak z vyprávění (stále někde cestuje). Byl i v Peru, a on mi to tam domlouval, tak mi i něco víc řekl, i když stále vlastně nic extra konkrétního nevím. Ale vím, že budu bydlet nad touhle restaurací. Koukněte na to, myslím si, že se tam budu mít skvěle! :)

So another week is behind me. Wow, it just goes so fast! So I would like to make a (short?) recap of what happened :)
As for Esperanza, everything is going more or less the same. I am helping the kids with homework, I play american football with them, or at least throw the ball, and so on.
On Tuesday, we had a Thanksgiving for the homeless in cooperation with Target and Villa Clothing. They provided the food and we offered the space and did the decorations. I was folding the napkins, and then helped Rhonda and Kassandra to prepare the tables. It looked so nice. Unfortunately, I couldn't join the dinner as I was invited somewhere else. However, that day it was freezing so not many of the homeless come but at least the community came and I think that was great! :)
I was invited to dinner to Judy's house (she brought me to Bethlehem from Reading and works in the Moravian Church). There was also Sam Gray (the bishop of the Southern Province of the United States), and Sommers (they visited my family about 16 years ago). The dinner was great. I mean food delicious and the company very nice. It was great to get to know them. Especially Sam because I knew that he is travelling a lot, and something more but never got to meet him in person. He was also in Peru and he arranged my stay there so he was able to tell me more about it although I feel like I still don't know much :) But I know I will be living above this restaurant. Look at it, I think it will be great! :)


Ve středu jsem měla možnost si krátce prohlídnout Moravian College. Je to šestá nejstarší univerzita ve Spojených Státech (1742), a řekla bych, že je asi docela prestižní, i když není tak všeobecně známá jako Yale a Harvard. Řekla bych, že hlavně asi není tak velká. Nicméně mě zaujala natolik, že jsem pak zbytek týdne strávila projížděním jejich stránek, přemýšlením na tím, co bych tam mohla studovat, a hlavně, kdo by mi zaplatil těch 35 tisíc dolarů ročně za školný + 10 tisíc dolarů ročně za ubytování a stravu. Hlásí se někdo? :) Nicméně jsem si řekla, že za zeptání nic nedám, a přes jejich web jsem školu kontaktovala s tím, že bych ráda měla víc info. Zajímá mě, co bych musela splnit, abych na té škole mohla studovat, a celkově, v čem by mi to pomohlo, kdybych tam šla studovat výuku španělštiny. Nebo něco jiného. Mají zajímavé programy, dokonce si můžete svůj studijní obor sestavit sami. No neberte to... ;)

On Wednesday, I had the opportunity to visit shortly the Moravian College. It's America's sixth-oldest college (1742) and I would say it has a really good name although it might not be as well known as Yale and Harvard. Maybe it's because it's not so big. But what I know... However, it made that kind of impression on me that I spent the rest of the week browsing the Moravian College website and thiking about what could I study, what would I have to do to be able to study there, and more importantly - who would pay the 35-thousand-dollar-a-year tution + 10 thousand dollars (a year) for lodging and meals. Is there anyone? :)
Well, I decided that I wouldn't lose anything by asking so I filled in an online form to get more information. I am most interested in what do I have to do to be able to study here (I guess at least an English certificate and SAT's), and generally what would it give me for my future if I studied Spanish Teaching at this university. Or maybe something else. They have interesting majors and you can even desing your own major. Sounds good, doesn't it? :)


Ve středu jsem se stihla seznámit s Mike, který vede časopis Moravian Magazine. Tak ve čtvrtek přišel do Esperanzy zeptat se mě na pár otázek, protože chce napsat o tom, co mě sem přivedlo, a kam jedu dál, článek. Bylo to fajn, jen jsem zjistila, že v takových situacích mám trochu problém se vyjadřovat :D Trochu ho lituju, až si bude tu nahrávku poslouchat a psát to do nějaké srozumitelné formy, já bych ty svoje žblepty poslouchat nechtěla :D Bylo to ale fajn setkání, a jsem zvědavá, co z toho vznikne :)

On Wednesday, I got to knoe Mike who is running the Moravian Magazine. He came on Thursday to Esperanza to ask me some questions to write an article about what am I doing here, what brought me here and what will I do next. It was nice but I found out that I have a problem to express myself verbally in these situation and to make a point. It's easier to write it, I think. So I kinda feel sorry for him when he will be listening to the recording, listening to my twaddle and transforming it into an article. I wouldn't want to listen to myself :) but it was a really nice meeting and I am very curious about the article :)


Sobotu jsme proběhali po obchodech, to víte, Vánoce se blíží, a tady se to fakt prožívá. Tak jsem trochu pomáhala s nákupy, a sama koukala, co kde prodávají. No, a co se nestalo, dostala jsem předčasný Vánoční dárek - úžasný teplý puntíkovaný svetr. Byla to láska na první dotek, ehm pohled :D No, vlastně oboje :) Někdy vám ho vyfotím. Nemohla jsem se od něj odtrhnout, byl ale na mě celkem drahý. A toho si moje hostrodinka všimla, a koupili mi ho. Tak mě bude hřát za studených zimních večerů. V neděli, kdy jsme jeli vyměnit nějaké věci, které byly malé, jsem ale ve slevách ulovila jedny kraťasy. Nechtěla jsem nic nakupovat, ale byly za 3 dolary (60kč), a po vzpomínání, jestli mám doma nějaké kraťasy, jsem je vzala, abych měla v čem chodit v Peru :) takže výbava koupena. Cena byla výborná, protože teď nikdo nemyslí na to, aby kupovali letní oblečení :D
Chtěla jsem to tu dopsat až dodnes, ale už to tu je zase nějaké dlouhé, tak příště :)

On Saturday, we were doing shopping. You know, Christmas is coming and here it's a bif deal. I was helping with the shopping a little. And I got an early Christmas gift from my (host)family! It was a very comfy, polka dot sweater that I couldn't take my hands eyes off. And on Sunday, when we were returning some of the gifts clothes that we bought and getting bigger ones, I found a pair of shorts for 3 dollars so after realizing that I didn't have many pair of shorts at home, I bought them so that I would have something to wear in Peru! :) so now I shouldn't have any problem ;) The price was great. You know, nobody is buing summer clothes now :)
Ok, I wanted to write more but I think there is already enough written for one post, so I will save the rest to the next article. Have a great week! :)

Komentáře

  1. Jooo, vánoční běhání po obchodech. Už mam jen pár sobot na to nakoupit dárky a zatím mám 3 .. strašný. Jsem myslela, že letos to bude lehčí, když jsem v zahraničí, ale neni. Pořád nevím, co koupit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nevim, já být bezdomovec a venku velká zima, tak právě jdu na takovou akci a ne že ne :))) To jsou teda věci. Těším se na tvé zážitky z Peru, to bude určitě bomba!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)