Experiment sent to Hong Kong

Pamatujete na Kallen?

Když u mě byla a bavily jsme se o kultuře, všem možným a taky čínštině, jak se píše, ptala jsem se jí, jestli píšou adresy v čínštině. A ona mi řekla, že vlastně nikdy neviděla dopis, který by neměl adresu napsanou latinkou. Zajímavé. Ptala jsem se jí, jestli by to teda došlo, když se čínsky adresy nepíšou a řekla mi, že vlastně neví. A to mi dalo do hlavy myšlenku, že bych měla udělat experiment! Jupí!

Kallen mi napsala její adresu v čínských znacích, a já se ji snažila opsat, abych tak nějak věděla, jak na to. Musím se přiznat, že to byla docela hrůza, pěkně kostrbatý.
Ale když jsem (dlouho dlouho) po návštěvě Kallen konečně vytáhla obálku, abych jí napsala, šlo to mnohem líp. Držela jsem se pravidla, že se jde zleva a odshora. A to vlastně docela funguje. Obálku jsem raději zvolila formátu A5, abych měla dost prostoru, k celému jsem ještě raději latinkou napsala Hong Kong, a donesla jsem to na poštu. Tam se paní ani nijak nepozastavila nad tím, že to je nadepsáno čínsky a odeslala to. 

Dopis odešel 16.prosince 2014
¨
A do Hong Kongu dorazil 27.prosince 2014!
Takže to trvalo jenom 13 dnů! to mě docela překvapilo. Čekala jsem, že to bude déle, zvlášť přes svátky. 

K tomu jsem posílala ještě balíček, ten došel o pár dnů později, možná kvůli celní kontrole.

Tak mám radost. Jde to!

A k tomu ještě zajímavý poznatek. Na posledním řádku jsou čísla 2 a 5. Když se ale adresa píše latinkou, je tam číslo 2 a 4. Byla jsem z toho strašně zmatená, tak jsem Kallen psala, jestli to mám dobře, když tam je jiné číslo, a ona, že jo. Že to je číslo patra, a že v čínštině se přízemí počítá jako první patro, zatímco v angličtině ne, takže tam je rozdíl v číslech. Tak to mě podržte! :D Kulturní rozdíly mě vážně baví! :)

Komentáře

  1. A jak ceska posta vi, kam to poslat, kdyby nebylo na obalce latinkou Hong Kong? Ja mela kamarada v Kolumbii a tam zase nepouzivaji ZIP codes (mozna to znas z Peru). Taky jsem mu posilala dopisy a dosly. Do ted to nechapu, jak jim staci adresa "Pedro Chevez, u plotu, Bogota" :-D

    Mary z Maryland

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že bez toho Hong Kong by nevěděli. Možná bych jim to musela říct, ale asi by to nefungovalo. Původně jsem to chtěla poslat bez toho, a pak mi došlo, že by nevěděli, kam to poslat, a takhle jsem věděla, že aspoň do Hong Kongu to dojde :)
      Jo, v Peru taky neměli PSČ. Zvláštní :)

      Vymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)