VÝDAJE mého dobrovolnictví v USA a Peru

Sorry, this article is only in Czech, it's about my budget for my mission trip to the US and Perú. However, if you are really interested, you can let google translate it for you (option on the left side of the blog) or let me know and I will see what can I do :) Thanks for understanding :)


Pamatujete si můj dobrovolnický/misijní výjezd? Ano, je to už rok a půl zpátky.

Pokud jste na blogu noví, můžete si vše o tom přečíst prolistováním článků na tomto odkazu, anebo zabrouzdáním do historie v levém panelu - články od října 2013 do cca února 2014 :)

Nicméně když jsem vyjížděla, tak jsem si řekla, že po návratu udělám celý rozpočet a dám ho na blog, aby si lidé dokázali představit, kolik to tak stálo, a abych i já byla nějak vykazatelná těm, co mi přispěli. No, jenomže jakmile jsem se vrátila, tak jsem se dostala do jednoho kola a vlastně jsem i články z cestování po Peru dodávala se zpožděním. Nakonec jsem se do Peru za necelé tři měsíce vydala nanovo.
Při několika konverzacích s přáteli v poslední době jsme na toto téma narazili a já jsem si uvědomila, že možná napsáním tohoto článku bych to mohla uzavřít :) Tak jdeme na to!

Moje cesta se skládala ze dvou částí. První částí byl pobyt v Pensylvánii, v Bethlehemu, a druhou pobyt v Peru, v Chiclayu. Sice to na sebe navazovalo, ale jakýmsi způsobem bylo levnější (a i praktičtější) letět do Pensylvánie a zpět, a do Peru a zpět :)

* poznámka: kurz dolaru v té době byl okolo 20kč a Peruánský Sol za cca 6,50-7 Kč. Mé výpočty můžete brát s rezervou

Letenky:
PRG - Philadelphia, Newark - PRG: 15 272 Kč
PRG - Lima, Lima - PRG: 30 354 Kč
Lima - Chiclayo: 160 dolarů = cca 3200 Kč

Autobusy: 
na letiště Newark: 16 dolarů = cca 320 kč
Chiclayo - Lima: 120 S = cca 800 kč

Ubytování:
Bethlehem: zdarma
Lambayeque (Chiclayo): zdarma

Jídlo:
Bethlehem: zdarma
Lambayeque/Chiclayo: zdarma + cca 80 S = cca 550 Kč

VODA!
balená voda: 53 S = cca 340 Kč

Hromadná doprava:
Z Lambayeque do Chiclaya a zpět, po Chiclayu: 140 S = cca 900 Kč

Další (ne)potřebnosti:
sim + kredit: 20 dolarů + 95 S = 1000 Kč
toaleťák = 15 S = cca 100 Kč
prášek na praní: 8,40 S = cca 55 Kč
léky: 28 S = cca 90 Kč


Když to trochu rozeberu, tak letenka do Pensylvánie byla celkem levná díky tomu, že to bylo mimo sezónu. Zato letět do Peru okolo Vánoc se opravdu nevyplatí. Cena letenky se zvedala každým dnem. Hrůza!

Díky Bohu jsem ubytování měla v rodinách zdarma. Tento faktor mi cestu velice ulehčil. Mí hostitelé a další lidé na mé cestě byli i často tak úžasní, že mě dovezli na letiště, z letiště, na autobus a tak... V Lambayeque bylo sice domluveno, že budu platit asi 10 dolarů za den za jídlo, ale nakonec mi paní domácí nabídla, že jí nebudu platit nic, ale pomůžu jí s angličtinou a tak nějak v domácnosti :) takže jsem si vlastně platila jen jídlo, když jsem byla mimo domov. Zde jsem započítala nutná jídla, která jsem teda často vyřešila třeba i houskou, nebo mi bylo tak blbě, že jsem neměla chuť na nic :D

Nicméně! Velký výdaj byla voda. Bylo mi velice nedoporučeno pít vodu z vodovodu, takže jsem si vždy kupovala balenou vodu. Nejlépe v dvoulitrových lahvích a pak jsem si ji přelévala do lahvičky. Takže už vím, která voda je nejlevnější. Doma jsem si ale čaje dělala z kohoutkové.

Tím, že jsem nebydlela ve stejném městě, jako byla církev, musela jsem tam pravidelně dojíždět, co mi teda ale vůbec nevadilo. Naopak mě to bavilo :) Nejezdila jsem taxíkem, ale hromadnou dopravou, combi, jedna cesta z Lambayeque do Chiclaya stála 1,5 S (10 Kč), po Chiclayu 1 S (6,5 Kč). Po Chiclayu jsem občas chodila pěšky, ale když jsem nestíhala, tak jsem jezdila, byl to docela kus cesty :)

No, a další výdaje jsou takové ty roztroušené, možná menší, ale pro život celkem nutné. Sim kartu jsem potřebovala, abych se mohla domlouvat s vedením církve, kdy a kde mě potřebují. O toaleťák a prací prášek mi bylo blbé si říkat paní domácí, zvlášť když jsem byla ubytovaná zadarmo. Přišlo mi to jako to nejmenší, co jsem mohla sama zaplatit. Léky byly potřeba na různé střevní potíže, které se mi nevyhnuly tím, že jídlo bylo opravdu jiné a na tamější bakterie jsem ještě nebyla odolná.

Tím bych asi mohla shrnout mé nejnutnější výdaje. Rozhodně to není vše, co jsem utratila. Mohla bych sem započítat ještě ty litry opalovacího krému, který jsem použila a stejně se spálila, tak jsem ještě kupovala zklidňující gel po opálení spálení. Nebo jak se mi o den zpozdil kufr a musela jsem si koupit šampon a šaty, protože bylo 32°C a já jsem už tři dny cestovala v džínech a vlasy jsem si prostě potřebovala umýt :D Ale dobře, to už jsou takové speciality :)

Celkově mi teda tyto nejnutnější výdaje dávají částku: 52 981 Kč

Jak se tyto peníze daly dohromady?
Světová Misie Jednoty bratrské mi přispěla významnou částku na letenky, ubytování a cesty mezi Chiclayem a Lambayeque: cca 21 000 Kč
Na mé GoFundMe stránce a u nás ve sboru jsem popsala svoji cestu a díky tomu mi mnoho lidí, kteří to měli na srdci, také přispělo. Dalo to dohromady asi: 16 200 Kč
No, a když to všechno sečteme a odečteme, tak moje spoluúčast na nutných výdajích cesty byla: 15 781 Kč. A na to mi ještě poměrně velkou částkou přispěli rodiče :)

Tak doufám, že teď už všem dává větší smysl, jak jsem si to vlastně mohla dovolit :) I já jsem ráda, že jsem si to spočítala. Strašně moc peněz jsem ještě pak dala za cestu na Machu Picchu. Ale to dám zase do jiného článku s přehledem cen za věci v Peru :)

Celý půlrok, než jsem jela do USA a Peru jsem namax šetřila. Když mám vysoký cíl, tak se dokážu dokopat k velkým věcem :) Také jsem měla brigádu v ZŠ a MŠ Brána a překlady do AJ. Všechno se to sešlo tak, když jsem vlastně hledala odpověď na to, jestli mám opravdu jet, tak den nebo dva na to, mi došel příslib veliké částky peněz za překlady, které bych v budoucnu vykopala. To bylo pro mě znamení, že opravdu mám jet, a to mě i vytáhlo z rozvah, jak to asi všechno zaplatím...

Tak, to je vše k dnešnímu článku, pokud ještě máte nějaké dotazy ohledně toho, tak mi tu napište komentář, kontaktujte na fb, nebo přes email :)

Komentáře

  1. Wow! Strašně tě za tuto cestu obdivuji! :-) Hnedka se pustím do všech článků o ní, protože mě to velice zajímá.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super vidět to z této finanční stránky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)