RECEPT: Ceviche (Peru) a příběh o tom, jak jsem si zamilovala peruánské jídlo

Peru… člověk ani neví, kde začít... Země tak proslavená svou gastronomií, která byla několikrát vyhlášena jako nejlepší kulinářská destinace, nesmí chybět. Přece jenom tam se mé chuťové buňky naučily jíst naprosto nová jídla, překonala jsem různé předsudky a naprosto jsem se rozjedla. Chápejte, první měsíc jsem to vše trávila těžko, často mi bylo blbě a jídla jsem snědla tak třetinu, co průměrný Peruánec. Druhý měsíc jsem už jedla plné porce s plným požitkem, že i Peruánci zírali. Velkou mojí výhodou bylo to, že jsem bydlela u majitelů jedné z lepších restaurací. Bydlela jsem vlastně přímo v té restauraci, jen o pár schodů výše. Každý den jsem měla možnost zažít takový ten typický šrumec a spěch restaurace. Pár schodů dolu z mého pokojíku se nacházela kuchyň majitelky, která ale nevypadala nijak soukromě. Číšnice tam skoro každý den ve velkém hrnci vyvářely fialovou kukuřici se skořicí, kterou pak v mrazáku chladily, a nakonec dochucovaly kupou limetek a hromadou cukru. Tento nápoj, chicha morada (čti čiča moráda) se v Peru pije ve velkém a určitě si ho musíte dát, pokud se tam vydáte. Nenechte se odradit prvním lokem, někdy přijde k chuti až druhá sklenička. Zpět ale do restaurace. Občas trochu lituji, že jsem se toho tam víc aktivně nepřiučila a neodvezla tajemství jejich kuchyně, ale i tak jsme se s paní majitelkou ovlivňovaly navzájem. Ona se ode mě pravidelně naučila pít čaj, což přispělo jejímu zdraví a já jsem pochytala různé tipy peruánské kuchyně.

V Peru jsem se naučila jíst jídla, která by mě nenapadla, že bych si mohla oblíbit. Nezapomenu na to, jak mi poprvé vyprávěli o ceviche (čti: sevíče) jako o syrové rybě s limetkou. Nikdy jsem rybám moc neholdovala a nenapadlo mě, že by mi syrová mohla chutnat. Nejsem ale sedlák, takže zkouším nové věci a naprosto jsem tomu propadla. Stejně tak jídlu papa a la huancaina, které je vlastně tak jednoduché, že nevím, proč si ho častěji nedělám, arroz con pato, čínsko-peruánským jídlům chifa, atd. Peruánské jídlo je pro mě láska a nenávist. Jsou jídla, která miluji a můžu se po nich utlouct, ale zároveň jsou určitá, která mi opravdu nesedla a se zdvořilostí je odmítnu.

Co se týče přípravy peruánského jídla v Čechách, je to trochu složitější vzhledem k ingrediencím, jejich (ne)dostupnosti a hlavně ceně. Vyplatí se mít doma nebo na zahrádce vysazený koriandr, který se celkově do latinskoamerické a asijské kuchyně naprosto hodí a dobrý přísun nedrahých limetek. Obzvlášť na ceviche. Ale nebojte, dám vám i nějaké tipy, jak si jídlo připravit jednodušeji a s nižšími náklady, i když podle mě je to prostě něco svátečního, u čeho je lepší si to vzít jako zážitek a nejít po penězích. Určitě vás to vyjde levněji než letenka do Peru, zároveň vám nebudu mít za zlé, když ty peníze ušetříte a radši si tu letenku koupíte, abyste mohli ochutnat originál. Vsadím se, že potom ale budete chtít zkusit svoje štěstí a ceviche si doma připravit a zavzpomínat.

 

ceviche v restauraci v Chiclayo

CEVICHE

Doteď nezapomenu ten den, kdy jsem to poprvé ucítila. Taková čerstvá svěží letní vůně. Věděla jsem, že to chci ochutnat. V té chvíli jsem ani netušila, že to je ten mnou obávaný ceviche. Ono totiž, když vám řeknou, že je to syrová ryba namočená v limetce a nejste zrovna fanoušci ryby, tak vás to úplně nenadchne, že? Dostala jsem ale příležitost ceviche ochutnat a byla to láska na první ochutnání.

Ceviche má mnoho variant. Můžete ho udělat s mořských ryb, z různých plodů moře, anebo také můžete použít sladkovodní ryby. Základ je v tom, že by ryba měla být čerstvá a ne mražená. To je ta největší výzva pro nás v Česku, stejně jako shánění limetek, které vás nebudou stát půl výplaty. A to už vůbec nemluvím o peruánské kukuřici a juce. Vezmeme to ale tou nejpřístupnější cestou a v tipech pod receptem najdete možnosti, jak si jídlo přizpůsobit a udělat ho co nejlepším.


Ingredience (pro 2 osoby):

  • 200 g čerstvé ryby chlazené bez kůže
  • 5 limetek/citronů
  • ½ fialové cibule
  • ½ hrnku koriandru
  • ½ čerstvé čili papričky
  • 1 lžička soli
  • 2-3 batáty

Postup:

  • Oškrábeme batáty, nakrájíme na kousky a dáme vařit ve vodě.
  • Nakrájíme jemně cibuli a propláchneme ji vodou, nakrájíme čili papričku najemno a koriandr nahrubo.
  • Nakrájíme rybu na kostičky o velikosti cca 2 cm a promícháme s ostatními ingrediencemi.
  • Vymáčkneme všechny limetky a citrony a zalejeme šťávou rybu. Necháme cca 7 minut odpočívat.
  • Posolíme a servírujeme s batáty.

Tipy:

  • RYBA je důležitá. Nesmí být mražená, jinak výsledek nebude stejný. Vím, že je těžké sehnat chlazenou rybu. My jsme ji dělali z chlazené štiky z Lidlu, a bohužel v ní byly kosti, takže zážitek z jídla nebyl tak příjemný, ale chuťově byla skvělá. Pokud máte rádi lososa, můžete také použít, případně mořské živočichy jako krevety. V Peru vám na trhu prodají rybu vykostěnou a nasekanou na kousky, když řeknete, že chcete rybu na ceviche. Takový luxus tu bohužel nemáme, takže si musíme dát trochu víc práce s hledáním vhodné ryby a přípravou.
  • Limetky jsou rozhodně pro jídlo lepší, ale pokud chcete, můžete je doplnit citrony, pokud jsou zrovna moc drahé nebo nedostupné.
  • Pokud máte rádi jídlo pálivější, klidně přidejte čili papričku.
  • Zbylá vodička z ceviche se normálně pije, říká se tomu leche de tigre. Nebojte se toho 😊

té žluté hromady v pozadí si zatím nevšímejte... vypadá zvláštně, ale byla skvělá... recept bude někdy příště a zkusím to udělat tak, aby vypadala lákavěji :D

Tak co, pustili jste se do toho? Pokud ano, pošlete mi prosím fotku :)

Líbí-li se vám moje recepty, můžete mě pozvat na kafe :)

Komentáře

  1. Já miluju hlavně to, jak jsou pokrmy jako ceviche, ryby a mořské plody ve státech jako Peru levné. Jakože fakt enormně levné. A tady u nás to stojí takový ranec, že člověk musí sáhnout fakt hluboko do panské peněženky a rozhodně to není tak, že bych na to chodil každý den. Právě proto rád jezdím do míst, kde jsou tyhle pokrmy označované jako regionální. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for your lovely comments!! If you have any questions, send me an email on travelwithgeorgie@gmail.com :)